Фрагменти 59: Няколко съвета, ако позволиш
Ивайло Цветков   
Източник: Евгени Димитров@Bulphoto
8

Н е прекарвай живота си в телефона. Така попадаш в множество капани, без да искаш – на дигиталното губене на време, на cognitive bias, на скъсения до немай къде attention span, на вече описаното като девиация пристрастряване към чекването на соцмрежите и всичко.

Да, имаш мощно компютърче в ръка, но го ползвай рационално, а не детерминистки. С идеята, че то е помощно средство, а не устройство, което те откъсва от истинския живот (или на практика го изземва). В истинския живот момичетата не изглеждат като в Инстаграм, никой не е особено inventive за минутка като в Tik-Tok, и най-вече – хората нямат и понятие за най-важното, а именно себенадграждането.

***

Дай си сметка, че дигиталното буквално забърза времето, а това не ми се вижда добродетел. Тъкмо напротив – то забърза и нетърпението, и склонността към бърза промяна, и instant gratification. Според мен това влошава самото качество на живота и сякаш изтиква на заден план наслаждението. Аз отдавна се противя на това, наричам го „културата на щастието“ и го смятам за вид дяволска практика, пришпорена от потребителския императив.

***

Което ме води към следното: престани да купуваш, особено подведен/а от лесното онлайн пазаруване. Това неусетно те превръща в жертва на консумеризма, в некво болтче в Големия Потребителски Порядък, който всеки месец иска и поглъща част от доходите ти.

***

Опитай се да знаеш-знаеш, а не да смяташ, че няма смисъл да се научават неща, просто защото са на един клик разстояние – било то профилирано знание или по принцип. Дори с предполагаемото бъдещо бурно развитие на роботизацията след 40-50 години това ще си остане изумително качество. В постмодерността експертизата отново няма как да залезе.

***

Като казах “instant gratification” – леко, тихо и внимателно с наркотиците, знам, че употребяваш, we all (kind of) do. Сигурен съм, че имаш поне един познат, ако не приятел, който не е спазил тоя съвет, казвайки си, „е, what’s the worst than can happen“.

***

Не вярвай. Епиктетовото съмнение във всичко е една от основите на големия интелект.. Имам предвид да подлагаш на съмнение всичко, което ти сервират медиите и соцмрежите. Това развива интелекта още на рудиментарно ниво.

***

Опитай да развиеш добър вкус. То не е само вкус, щот е много важно да е добър, а той се развива чрез познанието и самообучението. Защото ние просто сме заляти от лош вкус, основно заради демократизирането, т.е. плебеизирането на вкуса, пак благодарение на проклетата дигитална революция (и с малката, но неоценима помощ на телевизията).

***

Цени малкото, образовай се непрестанно.

***

Уважавай другия – добрата дума, и без пистолет, goes a long way. Ще се изненадаш, но дори откровените простаци в голяма част от случаите се смиряват, когато потиснеш своята лична агресия и reason-ваш с тях.

***

Внимавай къде е горе и къде – долу. Гледай, като цяло, да не си горе-долу.

***

Има такива категории като „добро“ и „зло“. Те никога не са в чист вид, но си струва да помислиш. Понякога доброто, въпреки намеренията си, се превръща в зло, в по-редки случаи – обратно. Ако си решил да си умен обаче (с извинение към дамите, че все се обръщам в мъжки род, но всичко важи и за тях), виж какво ще ти споделя: свръхзадачата на умния човек не е да се възхищава или възмущава от явленията и света като цяло, а да ги разбира. Това предполага и известна оттегленост, т.е. пести думите си: някой ден вероятно ще ми благодариш за последното. Т.е. не ставай жертва на „синдрома на първото хрумване“ – каквото ти хрумне, веднага да го изпляскаш, без значение дали в живота или в соцмрежите.

***

Бъди милостив към ставите си – това прилича на съвет от Вонегът, но е важно. Няма и да усетиш как минават 40-50 години.

***

В попкултурата бъди on the edge – но каквото и да е там куул в момента, не забравяй за гениите, които неусетно ни формират, от Моцарт и Стравински до Лед Зепелин.

***

Опитай да развиеш абстрактно мислене, като вид антипод на простоватото реалистично. Абстрактното мислене е най-големият лукс от вече 8 хил. години насам. То движи света и личността напред. Съвсем дребен пример как работи историческият bias – защо сме жертви на факта, че в гръко-персийските войни гърците са добрите, а персите – лошите? Абстрактното мислене, освен хиляди други неща, ще ти позволи да видиш тези войни от гледна точка на Ахеменидската империя, която – впрочем – тогава не е смятала, че е изгубила войната след битката при о. Саламин.

***

Общувай с изкуството, дори и да е лошо. Тъкмо то развива абстрактното мислене, което ми се струва of paramount importance.

***

Опитай във всеки възможен случай да обичаш, а не да мразиш. Кармичният баланс, рано или късно, ще ти се отплати.

***

Ако те сполети лоша съдба, смърт на близък, осакатяване и т.н.: първата ти мисъл да бъде „мога ли да продължа живота си“. Ако не, сбогом, това също е избор. Киническо е, но е част от живота, да не се лъжем. Дано не. Само не бъди „незнайко“.

***

Carpe diem, baby: слушай Металика и инстинктивния философ Хетфийлд. Шегувам се, очевидно: това да грабнеш момента е от Хораций, но то се самоподразбира. Всеки път, когато видиш близките си – и когото там обичаш, помисли дали това не е последният път, когато ги виждаш. Това би трябвало да те направи най-малкото внимателен и любвеобилен към тях. 

***

Животът не ти дължи нищо. Не завиждай, а помисли защо и как точно ти не направи така, че да не завиждаш.

***

Обичай, но не на всяка цена. Любовта е атавистична и в голяма степен надценена.

***
 
Live and let live. 

***

Смей се, т.е. търси и намирай смешното във всичко, доколкото е възможно. Това е единственият начин да не откачиш, особено в наши дни.

***

П.П . Не ставай жертва на аристотеловия дуализъм. В елинистическата епоха имало какви ли не мнения, по цялата скала, и нашият Стагирит измислил най-културологичното нещо – да заемаш само една от две страни в мнение, дискурс или спор. Не бъди дуалист – имаш разум, винаги в двустранен спор има и нюанси. Самият Кант критикува това надълго и нашироко, и може да му се вярва – не за чистия разум, а относно това да не си толкова тъп, че умът ти да е дуалистичен и за заемаш жарко само едната страна. Опитай се да погледнеш и отсрещната, а най-добре бъди картезианец, защото няма само черно и бяло. Истината (алетейа) е по средата, щастието (древноггръцката еутюхия) е непостижимо, светът вече е какъвто си го направиш сам (монизъм).

И така. 

NB: Адвокатите на „Нова Броудкастинг Груп“, много неприятни и кисели професионалисти, предупреждават: никаква част от този текст не може да се препубликува без изричното им разрешение.

Коментари 8
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

8 коментара
 
Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Заловиха голямо количество хероин на "Капитан Андреево"

Заловиха голямо количество хероин на "Капитан Андреево"

България Преди 52 минути

Пресичането на трафика на наркотик е част от специализираната операция за засилване контрола на ГКПП

<p>Китай има нова стратегия, за да &quot;печели войни&quot;</p>

"За да печели" войни": Китай създава нови сили за киберзащита

Свят Преди 2 часа

Те са "стратегически клон" на въоръжените сили, заяви говорителят на китайското министерство на отбраната У Цян

Мъж намушка три жени в Швеция

Мъж намушка три жени в Швеция

Свят Преди 3 часа

Нападателят бе прострелян и задържан от полицаи

Зодия Телец и сексът

Зодия Телец и сексът

Любопитно Преди 3 часа

Зоната на комфорт е много важна за този знак

<p>&quot;Турция може да бъде балансьор&quot;: Ердоган на посещение в Ирак&nbsp;</p>

Турският президент Ердоган с официална визита в Ирак

Свят Преди 3 часа

На върха на дневния ред на Ердоган в Багдад е осигуряването на подкрепа за Турция за планирана офанзива срещу кюрдската бунтовническа група ПКК

Главчев и посланикът на САЩ у нас обсъдиха 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй"

Главчев и посланикът на САЩ у нас обсъдиха 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй"

България Преди 3 часа

Проектът е сред основните приоритети в работата на настоящото правителство

Внимание! Жълт код за значителни валежи в събота

Внимание! Жълт код за значителни валежи в събота

България Преди 3 часа

Минималните температури ще бъдат между 2° и 7°

Изкуственият интелект е расист, но не го осъзнава

Изкуственият интелект е расист, но не го осъзнава

Технологии Преди 3 часа

И за разлика от човека, може бързо да се научи

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 11 часа

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Автобус с българска регистрация катастрофира в Турция

Автобус с българска регистрация катастрофира в Турция

Свят Преди 11 часа

Двама от пострадалите са в тежко състояние

Конгресът на САЩ гласува военната помощ за Украйна

Конгресът на САЩ гласува военната помощ за Украйна

Свят Преди 11 часа

Днес лидерът на Демократическата партия в Сената Чък Шумър каза на сенаторите да бъдат готови за гласуване през уикенда

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 11 часа

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото на Тръмп

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото на Тръмп

Свят Преди 12 часа

Мъжът, който се е самозапали пред сградата на съда в Манхатън, е в критично състояние

Втори май ще е неучебен за всички училища

Втори май ще е неучебен за всички училища

България Преди 13 часа

Цоков: Решението беше взето след диалог с всички заинтересовани страни

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

България Преди 14 часа

Василев: Договорът с „Боташ“ носи по 1 милион лева на ден щета за българската държава

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 14 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници