9

Александър е на 15 г., допреди пет години живее в социален дом в Сандански и не може дори да говори.

Днес, по време на концерта на детска група "Бон-бон", той без притеснение излиза на сцената, радва се на реакцията на публиката и е видимо доволен от нейното внимание.

Семейство Аврамови - приели в дома си Сашо, са първото приемно семейство, което ще получава помощ от М-тел по проекта "Приеми дете, създай бъдеще".

"Бях социален работник в Сандански и отговарях за дома, в който беше той и като ходех на проверки Сашо ми беше един от любимците. Не че другите деца не са били, но той беше по-особен, гушкаше се в мен, беше много любвеобилен", разказва Гергана Аврамова.

От начало тя започнала да го взима в семейството си за празник, през уикендите.

"Една година близо продължихме така, но много страдахме, когато го връщахме в дома и той също страдаше.

На Коледа през 2006 г. го взехме пак. Даваха реклами, че по Коледа стават чудеса и тогава си казах: "Може по Коледа наистина да стане чудо", смомня си приемната майка.

Говорила с мъжа си и сина си и всички единодушни решили да го вземат в дома си.

Гергана Аврамова разказва, че, когато се запознала със Сашо той не можел да говори, издавал само нечленоразделни звуци.

"Сега говори, ученик е в 5 клас, виждаме, че има напредък и ние сме щастливи. Отглеждаме го като нормално, като наше си дете. Той е много любвеобилен, любопитен е, имаше желание да се развива и му давахме всичко - като обич, като ласка, и така мисля, че постигнахме положителни резултати", продължава Гергана Аврамова.

В началото доста хора край нея - близки, познати, били скептично настроени и питали как така едно нормално семейство взема дете с увреждане.

"Не е лошо да подадеш ръка и да помогнеш на едно дете, което се нуждае от подкрепа, да му дадеш шанс за развитие, защото е едно да се грижиш и да гледаш едно дете, а друго за 10-15, както са в група в социалните домове.

Няколко пъти ходихме в дома, в който живееше преди, но вече не иска. И все още в него се таи този страх да не го върнем в дома.", така Гергана Аврамова описва разликата между социалния дом и семейната среда, в която вече живее Александър.

Проектът на "М-тел" стартира в началото на годината. Компанията ще предоставя всеки месец в продължение на една година по 100 лева на 100 нови приемни семейства, приели в дома си деца, лишени от родителска грижа. За семействата, приели дете с увреждане финансовата подкрепа ще бъде удвоена.

В проекта ще бъдат включени семейства, които са заявили желание да станат приемни родители след 1 януари 2012 г. и които бъдат утвърдени по подбора, предвиден от Закона за закрила на детето.

Проектът се осъществява в партньорство със социалното министерство, Националната мрежа за децата, Българския дарителски форум (dfbulgaria.org) и Държавната агенция за закрила на детето (sacp.government.bg).

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@