47

В еликобритания напусна Европейския съюз – решение, за което България съжалява, но уважава. Въпреки това връзките на страните-членки от ЕС, включително на България, с Великобритания няма да бъдат нарушени", съобщиха от Министерството на външните работи.

От ведомството разпространиха и отговори на най-често задаваните въпроси от българските граждани по повод Brexit

Какво е Преходният период?

На 1 февруари 2020 г. започва т.нар. Преходен период, по време на който трябва да бъдат договорени съдържанието и параметрите на бъдещите отношения с Лондон. Той трябва да приключи на 31 декември 2020 г., но може да бъде удължен с до две години, ако за това има общо съгласие между ЕС и Великобритания.

Как ще пътувам до Обединеното кралство?

Правилата за пътуване остават непроменени в рамките на Преходния период. Гражданите на ЕС ще могат да влизат във Великобритания с лична карта или със задграничен паспорт.

DW: Великобритания отново ще похлопа на вратата на ЕС

Съветваме сънародниците ни да се снабдят с международен паспорт с биометрични данни, ако планират пътуване до Обединеното кралство след 1 януари 2021 г., тъй като тогава правилата може да бъдат променени.
Докога мога да подавам документи за Статут на уседналост във Великобритания?

Великобритания напуска ЕС, какво предстои

Срокът за подаване на документи за Статут на уседналост във Великобритания е до 30 юни 2021 г. Според последната официална статистика на МВР на Великобритания общият брой на подадените заявления от български граждани за получаване на Статут на уседналост/Временен статут на уседналост е 139 000. България е на първо място по брой кандидатствали по схемата спрямо размера на българската общност в Обединеното кралство.

България зае тези предни позиции още в самото начало на процеса, благодарение на интензивна разяснителна кампания, осъществена от МВнР и посолството ни в Лондон от края на 2018 г. и през цялата 2019 г. Мисията ни проведе срещи в над 30 града в Обединеното кралство, като поддържаше непрекъснат контакт с гражданите и им оказваше съдействие.

Мога ли да сключа договор за работа на място?

До края на Преходния период няма да има промени в правата на българските граждани във Великобритания, както и на британските граждани у нас. Условията и правилата за работа, търговия, бизнес, обучение, туризъм и др. до неговия край остават непроменени.

Ще важат ли европейските здравни карти?

Европейските здравни карти ще продължат да бъдат валидни до края на Преходния период.

Ще има ли роуминг на телефона?

Действащата в момента схема, позната като „Roam like at home”, може да продължи да бъде прилагана само, ако има сключени споразумения между българските и британските мобилни оператори.

Какви такси ще платя, ако тегля от банкомат с българската си банкова карта?

В рамките на Преходния период правилата за банкиране ще останат същите, както досега. По въпроса за таксите съветваме сънародниците ни да се обърнат към банката, с която работят, тъй като условията за теглене могат да се различават в зависимост от сключения договор.

Какво променя Brexit и какво не

По време на преходния период до края на годината Обединеното кралство ще продължи да се подчинява на правилата на ЕС и да плаща вноската си. Много неща ще останат същите, но ще има и някои промени. Ето и списъкът на "Би Би Cи" със седемте изменения и седемте области без промени.

1. Британските депутати в Европарламента губят мандатите си, в тази институцията вече няма да ги има 73-те депутати на Обединеното кралство

Това е така, защото с Брекзит кралството напуска всички политически институции на ЕС. В същото време през преходния период решенията на Европейския съд ще имат последната дума за юридическите спорове.

2. Кралството няма да участва повече в срещите на върха

Това важи и за премиера Борис Джонсън, който обаче може да бъде поканен на такива среща, като изрично пожелае това. Британските министри няма да присъстват на редовните срещи с европейските им колеги, които ще решават различни въпроси, включително и риболова, който е важен за кралството.

3. Нова търговия

Обединеното кралство ще може да започне преговори със страни по света за нови правила при закупуването и продажба на стоки и услуги. Докато белеше член на ЕС, Лондон не можеше да води официални търговски преговори със страни като САЩ и Австралия. Поддръжниците на Брекзит твърдят, че свободната търговия ще засили икономиката на Обединеното кралство.

ЕП ратифицира сделката за Brexit (Видео)

Предстоят и много дискусии с ЕС. Приемането на търговско споразумение между Великобритания и ЕС е основен приоритет, така че няма да са необходими допълнителни такси за стоки и други търговски бариери, когато преходът приключи. Ако обаче бъдат договорени търговски сделки, те няма да могат да стартират, преди приключването на преходния период не приключи.

4. Британските паспорти ще променят цвета си

Сините паспорти ще се върнат и това ще стане над 30 години, откакто те бяха заменени с паспорти с досегашния цвят бордо. Новите сини паспорти ще бъдат въведени до средата на годината. Съществуващите стари паспорти с виненочервения цвят ще останат валидни.

5. Монетите Brexit

Влизат в обръщение около 3 млн. възпоменателни монети от 50 пенса в честа на Брезит. На тях ще бъде изписана датата "31 януари", както и надписът: "Мир, просперитет и приятелство с всички народи".

Монетата бе посрещната със смесени чувства, някои противници на Brexit заявиха, че няма да я използват. Правителството планира да въведе подобна монета и на 31 октомври – първата датата, когато трябваше да се случи Brexit. Монетите обаче ще бъдат претопени и рециклирани, след като им изтече срокът.

6. Закрива се управлението за Brexit

Разпуска се екипът, който водеше преговорите с ЕС да условията по напускане на Великобритания, но който така и не изработи нито едно споразумение. Управлението за напускането на ЕС бе създадено през май 2016 т. от предишната премиера Тереза Мей. Екипът, който ще води предстоящите преговори с ЕС през преходния период, ще се намира на „Даунинг стрийт”, където заседава и правителството.

7. Германия няма да екстрадира своите граждани в кралството

Няма да е възможно заподозрени в престъпления лица да бъдат върнати във Великобритания, ако са избягали в Германия. Конституцията на Германия не позволява екстрадицията на нейните граждани, освен ако не е в друга държава от ЕС.

Не е ясно дали същите ограничения ще важат за други страни. Словения, например, казва, че ситуацията е сложна, докато Европейската комисия не успя да даде коментар.

Британското вътрешно министерство заяви, че европейската заповед за арест ще продължи да се прилага и през преходния период. (Това означава, че Германия ще може да екстрадира негермански граждани). В министерството смятат, че ако законите на дадена държава не позволяват екстрадиция в Обединеното кралство, съдебният процес и присъдата ще трябва да се поемат от нея.

КАКВО ОСТАВА НЕПРОМЕНЕНО

Tъй като преходният период започва веднага след Brexit, много от другите практики остават същите – чак до 31 декември 2020 година.

1. Пътуванията

Полетите , влаковете и корабите ще действат както досега. По време на прехода британските граждани ще се нареждат на опашка за паспортен контрол в местата, отредени само за граждани на ЕС

2. Шофьорските права и паспортите за домашните любимци

Остават същите, стига да са валидни

3. Картата за Европейската здравна застраховка (EHIC)

Тези карти дава право на британците да бъдат лекувани в държавни болници при заболяване или инциденти. Картите ще останат в сила през целия преходен период, включително и за страни като Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн, които не са членове на ЕС.

4. Живеене и работа в ЕС

Свободата на движение остава в сила за преходния период, така че британските граждани могат да живеят и работят в страните от ЕС, като го правят и сега. Същото важи и за гражданите на ЕС в Обединеното кралство.

5. Пенсиите

Британските граждани, живеещи в ЕС, ще продължат да получават държавните си пенсии, както и годишното им увеличение

6. Бюджетни вноски

По време на преходния период Обединеното кралство ще продължи да плаща вноската си в бюджета на ЕС. Това означава, че ще получава и финансиране от ЕС през същия период.

7. Търговия

Търговията между Великобритания и ЕС ще продължи, без да се въвеждат допълнителни такси или проверки.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуално съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 47
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

47 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Любопитно Преди 2 часа

Мони получи място в синия отбор по желание на своя любим Митко

Доходите на българите изпреварват разходите

Доходите на българите изпреварват разходите

България Преди 3 часа

През 2023 г. българските домакинства са изразходвали 10 044 лв. средно на човек

Съдът пусна мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

Съдът пусна мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

България Преди 8 часа

Димитров наистина страда от психично заболяване

Стефани след Hell’s Kitchen: Сарамандов ми е най-добър приятел!

Стефани след Hell’s Kitchen: Сарамандов ми е най-добър приятел!

Любопитно Преди 8 часа

Водещият Станислав Иванов разкри, че Стефани е участвала в клип на Криско

Илва Йохансон: Очакваме пълното присъединяване на България към Шенген

Илва Йохансон: Очакваме пълното присъединяване на България към Шенген

България Преди 9 часа

Йохансон: Ние работихме за това заедно, но не сме доволни

Това е най-тъжната снимка на годината

Това е най-тъжната снимка на годината

Свят Преди 9 часа

"Тази жена привлече вниманието ми, тъй като държеше тялото на малкото момиченце и отказваше да го пусне"

Женско лице

Как ще изглеждаме след 1000 години? Резултатът е шокиращ

Технологии Преди 9 часа

Замисляли ли сте се колко плашеща е всъщност модерната еволюция

Радев: Присъединяване към еврозоната по-късно през 2025 г.

Радев: Присъединяване към еврозоната по-късно през 2025 г.

България Преди 9 часа

Радев коментира и все още растящия сектор на ипотечното кредитиране

а

Мракът се завръща: Обявиха премиерата на „Гарванът“

Любопитно Преди 10 часа

Повече информация за дълго чакания филм четете в следващите редове

Оставете на хората малко лично пространство, моля!

Какво е "Хотел за възрастни" и провокира ли твърде шумна атмосфера във ваната?

Любопитно Преди 10 часа

Добре де, и при вас, и при нас основната идея е една и съща

Арестуваха украинка, опитала да подкупи полицаи в Слънчев бряг

Арестуваха украинка, опитала да подкупи полицаи в Слънчев бряг

България Преди 10 часа

Жената минала на червен светофар и била спряна за проверка

<p>&quot;Америка&nbsp;изоставя Украйна&quot;&nbsp;</p>

"Америка изоставя Украйна": Руските атаки нарастват, а подкрепата на САЩ намалява

Свят Преди 10 часа

Пейзажът на бойното поле в Източна Украйна значително се влоши през последните дни

13-годишният Калоян стана световен шампион по скоростно смятане

13-годишният Калоян стана световен шампион по скоростно смятане

България Преди 11 часа

За уникалните способности на 13-годишното момче четете в следващите редове

Арести в Германия за предполагаем военен саботаж в полза на Русия

Арести в Германия за предполагаем военен саботаж в полза на Русия

Свят Преди 11 часа

Властите са претърсили домовете и работните места на заподозрените

<p>Mazda MX-30 R-EV възроди роторния двигател (ВИДЕО)</p>

Ванкеловият двигател възкръсна в Mazda MX-30 R-EV (ВИДЕО)

Технологии Преди 11 часа

Ако има компания, която винаги прави нещата по своя си начин, то това без съмнение е Mazda. Точно такъв е този случай, който е без аналог в момента на пазара