7

Н а 6 август държавният секретар на САЩ Майк Помпео назначи Елиът Ейбрамс за специален представител за Иран, заменяйки посланик Брайън Хук. Ейбрамс е един от най-противоречивите служители в Държавния департамент. Назначаването му означава накратко, че Доналд Тръмп смята да промени тактиката си към Иран и да я обвърже с натиска над Венецуела, защото Ейбрамс ще запази и поста си на специален представител за Венецуела, на който беше назначен през януари 2019 г. – 30 години след като беше обвинен, че е излъгал Конгреса относно ролята му на тогавашен помощник-секретар в администрацията на Рейгън по въпросите на Западното полукълбо. По-конкретно, тогава Ейбрамс помага на американската администрация да заобиколи забраната на Конгреса за въоръжаването на опозицията в Никарагуа (известна като Контри). Аферата е наречена „Иран-Контри“ и Ейбрамс получава президентско помилване за това престъпление. 

Назначаването на Ейбрамс със сигурност ще привлече внимание в Техеран. Той е известен с тактиките си срещу авторитарни режими, но също така – както показва личната му история - не зачита международните правила, ако това би изпълнило поставените от администрацията цели. През януари 2019 Тръмп го назначи за специален представител за Венецуела, за да ръководи американската политика към района и опитите на Вашингтон да притисне – и свали, ако може – президента Николас Мадуро. За иранците присъствието на Ейбрамс може да бъде разчетено като сигнал, че Белия дом има подобни намерения и към Иран. Техеран вече е обект на засилена дипломатическа и политическа кампания в рамките на т.нар. „максимален натиск“ на Тръмп, съсредоточена към прилагане на санкции срещу конкретни жизненоважни отрасли на иранската икономика и върху политическия и бизнес елит. Самият Помпео е известен с изказванията си, в които намеква, че по-скоро би искал да види как си тръгва управлението на аятоласите, отколкото да чака реформи. Ейбрамс е по-близък до тези идеи, отколкото предшественика му Хук. Още преди назначаването му, върховният лидер на Иран Али Хаменей изключи всякакви разговори с администрацията на Тръмп относно ново ядрено споразумение, което да замени постигнатото през 2015 година. Това, че Ейбрамс получава поста специален представител за Иран почти сигурно изключва всяка възможна промяна в позицията на Техеран преди изборите в САЩ и ако Тръмп бъде преизбран.

Тръмп уволни Джон Болтън, вероятно заради талибаните

Ако Помпео назначи Ейбрамс с идеята да бъде променено управлението във Венецуела и Иран, то това няма да е лесно начинание. В допълнение към всички останали санкции, наложени на двете страни, САЩ санкционираха Мадуро през 2017 и аятолах Хаменей през 2019. Режимът на Мадуро издържа, въпреки че опозиционния лидер Хуан Гуайдо беше признат за легитимен лидер не само от САЩ, но и от повечето съседи на Венецуела. Правителството на Иран е още по-трудно за сваляне или променяне – в Иран няма подобна опозиционна фигура, която да обедини различни съсловия. Много от съседите на Техеран, по-специално Израел и държавите от Съвета за сътрудничество в Залива, биха предпочели смяна на режима в Иран, но те имат малко възможности за действие. В момента по-скоро Иран налага правилата в регионалната политика в Близкия изток като направи това в Ирак, Йемен, Ливан и Сирия. Назначаването на Ейбрамс обаче показва, че оценката на Държавния департамент доказва проучванията и заключенията на изследователи и журналисти, че Венецуела и Иран работят заедно когато е възможно. Доказателство за това сътрудничество излезе през май тази година.

Жертви и ранени във Венецуела, САЩ и Русия се скараха

На 25 май пет ирански танкери, превозващи над 1,5 милиона барела гориво и нефтохимически продукти пристигат в териториалните води на Венецуела. Режимът на Николас Мадуро обяви, че военноморските сили на страната му ще ескортират танкерите. Горивото е жизненоважно за Венецуела, въпреки че страната е от най-големите производители на петрол в света – комбинацията от корупция и лошо управление, съчетани с американските санкции, довеждат до нуждата Каракас да получава подобни доставки.  В допълнение към изпращането на петролни продукти, Иран изпрати и китайско оборудване във Венецуела, за да подпомогне държавната компания Petroleos de Venezuela (PDVSA) в обновяването на петролната инфраструктура.

По този начин, петролните пратки от иранските пристанища представляват съвместни действия на иранското и венецуелско лидерство, които оспорват политиките на Тръмп. Доставките нарушават американските санкции върху иранския петролен износ, както и санкциите за транзакции с Венецуела. При предишния си президент Махмуд Ахмадинеджад Иран поддържаше близки отношения с правителството на тогавашния лидер на Венецуела Уго Чавес. Иран до голяма степен се отказа от връзките с Каракас покрай подписването на ядреното споразумение през 2015. Едноличното прекратяване на сделката от страна на Тръмп през 2018 принуди Иран да се върне към предишните си политики в Западното полукълбо, които датират от десетилетия. През 1992 и 1994 са извършени терористични атаки в Буенос Айрес срещу израелското посолство и еврейския културен център. За извършители се считат членове на Хизбулла, които са инструктирани от тогавашното ръководство на Иран. Латинска Америка и в частност Венецуела отдавна са основна дестинация за бизнесмени от арабския свят и Иран, които имат директни връзки с Техеран, като в самата администрация на Мадуро има хора с ливански произход, чиито контакти са добре известни. Такъв пример е министърът на промишлеността Тарек ал Исами, който беше и вицепрезидент на Венецуела до 2018.

Тръмп: САЩ може да използват военна сила във Венецуела

Николас Мадуро предостави на Иран злато на стойност 500 милиона долара в замяна на петролните доставки, давайки на Иран нужната твърда валута, която намаля заради санкциите на САЩ. Вариантите на Вашингтон за противодействие на новото предизвикателство, породено от обединяването на усилията на Иран и Венецуела, са ограничени. Наскоро американският флот увеличи присъствието си в карибския басейн, за да атакува трафика на наркотици, в който участват и политици във Венецуела и Колумбия. Но американските военни съобщиха, че не са получавали заповеди да прихващат иранските доставки. Подобни действия биха били и незаконни не само спрямо международната право, но и спрямо самите американски санкции в сегашния им вид. И все пак, всички ирански и венецуелски компании, участващи в сделката, вече са санкционирани от САЩ – включително иранските държавни танкери, венецуелската петролна компания и авиокомпанията Mahan Air, която иранците използват не само за доставки на военно оборудване в Ливан и Сирия, но и за превоз на части за петролната инфраструктура на Венецуела.

Скандал – платили на частна армия в САЩ да свали Мадуро

Служители на САЩ издадоха указания към чуждестранните пристанищни оператори да не съдействат на пратките и предложиха награди на всеки екипаж, който би могъл да помогне на Съединените щати да спира товарите. Успешните пратки на петрол от май месец помогнаха на режима на Мадуро да предотврати по-нататъшен икономически крах в момент, когато опонентите му вече са отслабени от неуспешните опити за преврати. За Иран доставките илюстрират, че режимът в Техеран може директно да предизвика САЩ, в собствената му зона на влияние, чрез подсилване на режим, който администрацията на Тръмп смята за основна цел на външната си политика. Очаква се човек с опита на Ейбрамс да доведе нова политика – вероятно по-остра и отвъд правилата на международното право – във Вашингтон, от която Белият дом се нуждае, ако иска да подсили редиците си не само в Латинска Америка, но и в Близкия изток.

Коментари 7
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

7 коментара
 
Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Колко процента от родителите на деца до 4 г. подкрепят задължителната имунизация</p>

Проучване на МЗ и УНИЦЕФ: Общо 61% от родителите на деца до 4 г. подкрепят задължителната имунизация

България Преди 35 минути

Според изследването има тенденция към нарастване на дела на родителите, които отказват задължителната имунизация на децата си

<p>Спецов с коментар&nbsp;за случая със заплашен служител на НАП</p>

Директорът на НАП за случая със заплашен служител на ведомството: Нулева толерантност към агресията

България Преди 46 минути

По първоначална информация конфликтът е възникнал заради забележка за неправилно паркиране

Елена Йончева: Приемам номинацията си от ДПС за евродепутат като признание

Елена Йончева: Приемам номинацията си от ДПС за евродепутат като признание

България Преди 1 час

В настоящия Европарламент тя е депутат от БСП в Групата на на Прогресивния алианс на социалистите

Хвърлиха предмет по Ники Минаж по време на концерт (ВИДЕО)

Хвърлиха предмет по Ники Минаж по време на концерт (ВИДЕО)

Любопитно Преди 2 часа

Това се случи по време на участие в Детройт

<p>Избираме &quot;Мис Изкуствен интелект&quot;</p>

Избираме "Мис Изкуствен интелект" или най-красивата генерирана жена чрез AI

Любопитно Преди 2 часа

В надпреварата ще се включат популярни изкуствено генерирани дами като Емили Пелегрини и Айтана Лопес

Коалиция "Солидарна България", начело с Ваня Григорова, се регистрира в ЦИК

Коалиция "Солидарна България", начело с Ваня Григорова, се регистрира в ЦИК

България Преди 2 часа

Григорова заяви, че предопределящо за решението ѝ да участва в предстоящия вот е била огромната гражданска енергия по време на местните избори

<p>Почина съпругата на проф. Боян Биолчев&nbsp;</p>

Почина режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева

България Преди 2 часа

Опелото ще се състои в събота в храма "Св.Седмочисленици" от 13.30 ч.

Секси, дръзки и красиви: 10 от най-горещите синоптички в света

Секси, дръзки и красиви: 10 от най-горещите синоптички в света

Любопитно Преди 2 часа

Ето някои от най-горещите момичета на прогнозата за времето

Коя държава дава най-много военна помощ за Украйна

Коя държава дава най-много военна помощ за Украйна

Свят Преди 2 часа

Без военната и финансова помощ от други държави Украйна няма никакъв шанс да оцелее в тази битка

Германия арестува мъж за шпионаж в ползва на Китай

Германия арестува мъж за шпионаж в ползва на Китай

Свят Преди 3 часа

Парламентът на ЕС обяви, че е отстранил от длъжност "с незабавно действие" сътрудника на евродепутата

<p>Внасят обвинителния акт срещу шофьора, отговорен за смъртта на Ани и Явор</p>

Внасят обвинителния акт срещу шофьора, отговорен за катастрофата с две жертви на "Сливница"

България Преди 3 часа

Предстои насрочване от Софийски градски съд на разпоредително заседание по делото

<p>Нова мярка срещу разпространението на коклюш в България</p>

Ваксината срещу коклюш ще бъде прилагана месец и половина след раждането

България Преди 3 часа

Това решение бе взето на среща днес между Димитър Главчев, д-р Галя Кондева, Емилия Лазарова и доц. Ангел Кунчев

ЦГМ затяга контрола: Патрули ще следят за неправилно паркиране в София

ЦГМ затяга контрола: Патрули ще следят за неправилно паркиране в София

България Преди 3 часа

Възможностите да се паркира за 10-15 минути, без да се изпраща съобщение, ще намалеят, каза изпълнителният директор на Центъра за градска мобилност

"Зомби болестта на елените": Двама ловци умират от рядко заболяване

"Зомби болестта на елените": Двама ловци умират от рядко заболяване

Любопитно Преди 3 часа

Мъжете хванали болестта от северноамерикански елени, заразени с хронична болест на изтощение

<p>Ким Кардашиян загуби повече от 100 000 последователи заради Тейлър Суифт</p>

Ким Кардашиян загуби повече от 100 000 последователи заради песен на Тейлър Суифт

Любопитно Преди 3 часа

43-годишната Кардашиян все още не е коментирала ефекта на песента върху социалните ѝ медии

коклюш

Първи случай на коклюш във Велико Търново

България Преди 3 часа

Диагностициран с болестта е 17-годишен младеж