12

С ветовната история изобилства от примери за брутални диктатори, отговорни за смъртта на огромен брой невинни хора.

Разказите за жестокостите, извършени от тях, са повече от шокиращи, а фактът, че те далеч не са били образцови родители, едва ли е особено изненадващ.

Какво всъщност знаем за съдбата на техните деца?

Яков Джугашвили

Йосиф Сталин несъмнено е един от най-бруталните диктатори в световната история. Неговото управление, белязано от извършването на ужасяващи престъпления, отнели живота на милиони хора, е обект на редица изследвания. За съдбата на неговия най-голям син – Яков Джугашвили, обаче, се знае сравнително малко. Според повечето историци, Сталин го презирал. Отношението му към него било толкова жестоко, че Яков дори се опитал да се самоубие, прострелвайки се в лицето. По някакво чудо той оцелял, на което баща му реагирал с думите: „Дори и не може да стреля добре“. През 1941 г. Яков се предал на нацистите, а Сталин се отрекъл от него. Две години по-късно, той направил нов опит за самоубийство, този път успешен, скачайки върху електрическа ограда.

Мао Анцин

Освен като основател на Китайската народна република, Мао Дзъдун остава в историята и с извършването на т.нар. „Голям скок напред“ (общонародна кампания, проведена в периода 1958 – 1961 г. Нейната цел е да се ускори икономическото развитие на Китай) и Великата пролетарска културна революция (тя продължава между 1966 и 1976 г. и е насочена срещу партийни служители и интелектуалци, обвинени, че са предатели и поддръжници на капитализма). В хода на тези кампании загиват милиони, като точният брой на жертвите продължава да е обект на спорове и до днес.

Мао Дзъдун имал трима синове. Единият от тях – Мао Анцин, е роден в провинция Хунан, а майка му е Ян Кайхуей (първата жена на диктатора). Предполага се, че няколко години по-късно тя била убита от националистите от Гоминдана, като Мао Дзъдун дори и не се опитал на помогне на нея или на сина си. През 1933 г., когато бил едва 10-годишен, Мао Анцин бил пребит от полицаи в Шанхай, което се отразило на психическото му състояние. Той бил изпратен в Париж, а след това в Москва от по-големия си брат Мао Анин, за да не пострада по време на конфликта с Япония и гражданската война между комунисти и националисти. Мао Анцин се завърнал в Китай през 1947 г. До края на живота си той странял от политиката и не искал да има нищо общо с управлението на страната.

Удай Хюсеин

Масови убийства, терор, корупция и пълно безразличие към съдбата на иракчаните – така най-кратко може да бъде описано управлението на Саддам Хюсеин.

Жестокостта на диктатора е всеизвестна, а неговият син Удай изобщо не му отстъпвал. Нещо повече – поведението му на моменти шокирало самия Саддам Хюсеин. Показателен е фактът, че Удай прекарал 40 дни в затвор, след като пребил до смърт двама души от обкръжението на баща си. Той е отговорен за извършването на огромен брой изнасилвания и жестоки убийства, като освен това се наслаждавал да подлага жертвите си на всевъзможни мъчения. Луксозните коли, скъпите дрехи и наркотиците били неделима част от ежедневието му. Удай бил убит от американски военни през 2003 г. в къща в Мосул, където се укривал заедно с брат си Кусай.

Марко Милошевич

Слободан Милошевич е сред най-противоречивите личности в съвременната европейска история. Починалият през 2006 г. в своята килия във военния затвор на трибунала в Хага президент на Сърбия е считан от едни за национален герой, а от други – за военен престъпник, отговорен за избиването на хиляди невинни хора. А какво се знае за неговия син Марко? През 90-те години на миналия век той е известен като „едър бизнесмен“ и се предполага, че се занимавал основно с контрабанда на наркотици, цигари и горива. През организирания от него канал преминали стоки на стойност десетки милиони евро. Макар този бизнес да бил повече от доходоносен, Марко се отказал от него, след като сътрудникът му – Владе Ковачич-Треф, бил убит пред своя офис.

След въпросното покушение, синът на Слободан Милошевич решил да се преориентира. Той се сдобил с дискотека, атракционен парк, както и няколко пекарни и парфюмерии. Постепенно си спечелил славата на виден плейбой, като често повтарял, че има нужда само от четири неща: „момиче, музика, кола и пистолет“. Смята се, че е отговорен за убийството на шефа на полицията Радован Стоичич-Баджа, който бил застрелян само седмица, след като ударил шамар на Марко. След убийството на Стоичич, той напуснал Сърбия и се преместил в Москва.

Файсал Уангита

Файсал Уангита е едно от 40-те потвърдени деца на Иди Амин – жестокият диктатор, дошъл на власт в Уганда след извършването на преврат през 1971 г. Освен че разпуснал парламента и създал тайна полиция, която се разправяла по брутален начин с неговите опоненти, той използвал природните богатства на страната си за лична облага, докато огромна част от населението живеела в крайна бедност. По различни данни, около 300 000 души били убити по време на управлението на Амин.

За Файсал Уангита спокойно може да се каже, че ябълката не пада по-далеч от дървото. След като се преместил да живее във Великобритания, срещу него били повдигнати няколко обвинения (сред които за извършване на измами, притежание на оръжия, кражба и рекет). Той също така се оказал замесен в ужасяващо убийство, което разтърсило Обединеното кралство. Жертвата била млад мъж, загинал по време на сблъсък между враждуващи банди в Лондон. Той бил наръган с нож цели 20 пъти, а по тялото му имало множество наранявания, нанесени от удари с бутилки, чукове и бухалки. Уангита прекарал пет години в британски затвор, преди да бъде депортиран обратно в Уганда.

Жан-Клод „Бейби Док“ Дювалие

Франсоа „Папа Док“ Дювалие е не просто жесток диктатор, но и една от основните причини, поради които Хаити и до днес е сред най-бедните държави в света. Той бил избран за президент на островната страна през 1957 г. с обещанието, че ще подобри живота на най-бедните й жители. Вместо това, той създал тайна полиция (т. нар. „Тонтон Макуте“), с помощта на която отстранявал всеки, който посмеел да се опълчи срещу него. По различни оценки, „Папа Док“ е отговорен за смъртта на около 60 000 души.

След като починал през 1971 г., властта преминала в ръцете на сина му Жан-Клод „Бейби Док“ Дювалие, който по това време бил тийнейджър. Той споделял голяма част от възгледите на баща си и изобщо не се интересувал от проблемите, пред които били изправени неговите сънародници. Според разкази на очевидци, Жан-Клод притежавал много огнестрелни оръжия и обичал да стреля с тях безразборно. При един подобен случай, той убил шофьора на лимузината си, както и двама от своите телохранители. „Бейби Док“ се оказал достоен наследник на баща си. Бруталното му управление продължило до 1986 г, когато жителите на страната се разбунтували и го свалили от власт.

Още от автора:

Кръвосмешение, заговори, убийства: Кървавият път на една владетелка 

Най-абсурдните обвинения към евреите през вековете

Убийства, измами и подкупи - 4 скандала, които разтърсиха света

Те твърдят, че истината е забравена или нарочно прикрита

Смразяващи кръвта истории: Кой е звярът от Жеводан

Коментари 12
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

12 коментара
 
Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 6 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

България Преди 10 часа

Людмила Петкова става председател на два съвета – Съвета за икономически анализи и Съвета за административната реформа

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 12 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 12 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 13 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 14 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 14 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 14 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 14 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 14 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

<p>&bdquo;Който разбие тази гробница, ще срещне смъртта от болест, която никой лекар не познава&ldquo;</p>

Проклятието на фараона: Води ли до смърт отварянето на гробница

Любопитно Преди 15 часа

Интересни и мистериозни факти за гробниците може да прочетете в следващите редове

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 15 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

България Преди 15 часа

Това обявиха на брифинг в Министерския съвет здравните власти

Русия арестува журналист на Forbes

Русия арестува журналист на Forbes

Свят Преди 15 часа

Задържането е по обвинение в разпространение на „невярна” информация за войната в Украйна

<p>Нова арт инсталация на мястото на бившия Мавзолей в София (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

На мястото на бившия Мавзолей в София: Пейки с формата на букви

България Преди 15 часа

Идеята на художника Красимир Терзиев - автор на проекта, е да се развие място, на което човек може мислено да се освободи от инерцията на ежедневието

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Свят Преди 15 часа

Обвиняват Иванов, че е взел подкуп в особено големи размери