23

А мерика и Европа не могат да постигнат съгласие по въпроса докъде трябва да стигнат, за да принудят Русия да плати за възстановяването на Украйна, посочва Politico.  

Едно предложение, което не толкова отдавна беше отхвърлено от двете страни на Атлантическия океан, сега набира сериозна скорост - и предизвиква сериозно напрежение между съюзниците. Идеята е да се конфискуват активите на руската държава, които бяха замразени, когато Кремъл започна инвазията си в Украйна преди две години. Подобно нахлуване потенциално би освободило повече от 250 млрд. евро. Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън подкрепя този план, но засега най-влиятелните европейски правителства в Париж, Берлин и Рим не са убедени в това. Политиците от Вашингтон оказват натиск върху своите съюзници да се откажат от притесненията си по отношение на тази безпрецедентна стъпка, изпълнена с правни, етични и политически трудности. 

"Никога досега не е правено изземване на резервите на дадена страна. Но преминаването на необратимия праг, при който ги отнемате и ги давате на Украйна, макар че от морална гледна точка може да изглежда правилно ... европейците все още не са съгласни да го направят без по-солидна правна основа", казва Чарлз Личфийлд, анализатор в Атлантическия съвет и водещ експерт по замразените руски активи.    

Решителността на Вашингтон разтревожи европейските правителства, които се притесняват, че подобен ход ще изплаши инвеститорите в еврото. Други се опасяват, че Москва може да отвърне на удара, като се насочи към европейски активи в Русия и започне кибератаки срещу западни държави. Някои казват, че колкото и отвратително да е поведението на Москва, една страна не бива да бъде принуждавана да изплаща обезщетения, докато войната все още бушува, пише Politico. 

Проблемът за САЩ е, че по-голямата част от активите се съхраняват в Белгия, в депозитара Euroclear - Америка държи само незначителни суми - така че всяка стъпка за конфискация ще се нуждае от европейско одобрение. Надеждата е, че групата на водещите индустриални държави от Г-7 ще излезе с обща позиция по-късно тази година, посочва още Politico.  

Украйна поиска замразените руски активи

ЕС не планира пълномащабна конфискация 

Високопоставен служител от администрацията на Байдън, получил анонимност, за да обсъжда деликатния въпрос е потвърдил пред Politico, че между САЩ и някои от европейските им съюзници има напрежение по този въпрос.   

Европейската комисия, изпълнителното звено на ЕС, не е готова да излезе извън рамките на съществуващия план, който е насочен само към приходите, генерирани от замразените фондове, а не към цялостна конфискация на активите, предава Politico. 

"Окуражени сме от всяко действие, което ЕС може да предприеме, за да използва замразените руски активи в полза на украинците. Продължаваме да водим активни разговори с нашите съюзници и партньори, включително с Г-7, за това какви допълнителни стъпки могат да бъдат предприети в рамките на съответните правни системи и на международното право", посочва говорител на Държавния департамент на САЩ, на когото бе предоставена анонимност поради деликатността на въпроса.   

Тъй като руската инвазия продължава вече трета година и украинската армия изпитва недостиг на артилерийски боеприпаси, западните разногласия относно финансирането на помощта идват в труден момент за Киев. 

САЩ имат проблеми с намирането на парични средства, които да изпратят на Украйна, като усилията на Байдън да прокара през Конгреса пакет от помощи за Киев в размер на 60 млрд. долара, които бяха осуетени от републикански законодатели. 

Високопоставеният служител на американската администрация отхвърля идеята, изказана от някои наблюдатели, сред които и специалисти от Атлантическия съвет, че борбата в Конгреса е допринесла за желанието на Вашингтон за пълномащабна конфискация на замразените активи, като подчертава, че това е било в ход още преди задръстването на Капитолийския хълм. 

Германия, Франция и Италия са обезпокоени 

Европейските столици до голяма степен избягват дебата. За тях това е твърде рисковано. Европейската комисия трябва да представи своя далеч по-ограничен план за използване на печалбите, генерирани от активите - на стойност около 3 млрд. евро годишно. 

Официален представител на страна от Г-7 посочва, че използването на приходите е единствената идея, която е на масата, тъй като се разглежда като правно по-сигурен вариант. Но Брюксел няма желание да се говори за конфискация, пише Politico.  

"Не говорим за конфискуване на замразените активи. Дискусията е за приходите, получени от тези активи", заяви във вторник пред репортери ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел.  

Трите държави от ЕС, които имат място около масата на Г-7 - Германия, Франция и Италия - се притесняват, че конфискацията на активите ще накърни репутацията на еврозоната и потенциално ще обезкуражи международните инвестиции. Те намериха съюзник в лицето на Европейската централна банка (ЕЦБ), която многократно е предупреждавала за нестабилност на еврото, ако чуждите държави се уплашат и прехвърлят активите си извън блока. 

Съпротивата накара Европейската комисия, изпълнителното звено на ЕС, да отложи представянето дори на своя по-ограничен план. Първоначално Комисията сигнализира, че предложението ще съвпадне с двегодишнината от нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари. Но тя премина неофициалния си краен срок, тъй като националните столици настояваха за повече време за оценка на правните и финансовите последици. 

"Текстът на предложението за използване на приходите е готов. Чакаме само политически сигнал от държавите членки ", заяви за служител на ЕС при условие за анонимност.  

Но в знак, че планът може да се придвижи напред постепенно, Комисията вече представи предложение, още по-малко значимо, което ще наложи приходите от инвестираните активи да се депозират в отделна сметка на клиринговите къщи - финансови институции, които улесняват транзакциите - където те се съхраняват. Изпълнителният орган на ЕС предприе този постепенен подход, за да прецени реакцията на финансовите пазари и да успокои страховете на националните столици, заявиха двама служители на Комисията.  

Въпреки че САЩ приветстваха напредъка, те призоваха европейските си съюзници да действат по-бързо и да проучат начини за насочване към самите активи, а не само към приходите.  

"Моите европейски колеги предприеха важна първа стъпка за овладяване на неочакваните приходи от руски държавни активи - действие, което напълно подкрепям", заяви американският финансов министър Джанет Йелън. 

Печалбите могат да се използват за закупуване на военно оборудване 

Напредъкът поставя в неудобно положение председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която поддържа близки връзки с Байдън в областта на външната политика. Тя залага на резултатите си като поддръжник на Украйна, за да спечели втори мандат по-късно тази година. Нейното на пръв поглед импровизирано предложение да се използват печалбите от активите за закупуване на оръжия за Киев миналата седмица остави европейските правителства и дори собствените ѝ комисари в недоумение, твърдят служители.  

"Време е да започнем разговор за използването на замразените руски активи за съвместно закупуване на военно оборудване за Украйна", заяви фон дер Лайен пред законодателите на ЕС миналата сряда. 

Преди това Комисията сигнализира, че приходите ще бъдат добавени към специална банка за Украйна, която не може да се използва за закупуване на оръжия. Европейските дипломати се опасяват, че правителствата, които вече не са склонни да подкрепят Украйна, ще се противопоставят на насочването на приходите от замразените активи за военни цели.  

ЕП: Деимпериализация, деколонизация и рефедерализация на Русия

Украйна иска пробив на срещата на върха на Г-7 

На срещата на върха на лидерите на Г7 в южната италианска област Пулия през юни се очертава да се проведат напрегнати дискусии между Европа и САЩ. Америка ще окаже натиск върху европейските си съюзници да се доближат до тяхната позиция преди срещата, докато Украйна се надява срещата на върха да доведе до пробив. Възможно е да има път, който да е по-далеч от съществуващия план на ЕС, но не и до пълна конфискация. 

Според предложение на белгийското правителство, което се обсъжда на равнище Г-7, тези активи ще се използват като обезпечение за банков заем за финансиране на възстановяването на Украйна. Западните държави биха предали замразените руски активи на Киев само ако Кремъл откаже да изплати заемите като военни репарации след приключването на конфликта. 

Тази идея би била по-сигурна от правна гледна точка в краткосрочен план, тъй като оставя активите в неизвестност, но не би спряла конфискацията им по-нататък, казва Пиер Клайн, експерт по международно право в Свободния университет в Брюксел. "Не смятам, че би имало сериозен правен проблем при конфискуването на активите ... правните въпроси са оправдания или извинения. Това е предимно политическо решение", каза Клайн.  

* Вижте и това видео от архива ни: Лидия Шулева: 13-ият пакет санкции срещу Русия няма да засегне икономиките на ЕС

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 23
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

23 коментара
 
Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 2 часа

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 2 часа

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

България Преди 3 часа

Работеше срещу мен и собствените си кандидати за общински съветници, каза тя

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

България Преди 3 часа

Владимир Малинов ще разговаря с колегата си Алпарслан Байрактар

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 3 часа

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

<p>Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 4 часа

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

България Преди 4 часа

Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 4 часа

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 4 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 5 часа

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС

Нови правила за шофьорите в Гърция

Нови правила за шофьорите в Гърция

Свят Преди 5 часа

Санкциите, които полицията в южната ни съседка налага, са доста сериозни

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 5 часа

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 5 часа

Засегнати са четири топлоелектрически централи

<p>Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения</p>

След тежката диагноза: Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения

Любопитно Преди 7 часа

Лекарите са му казали, че здравословното му състояние се подобрява