0

К рахът на фондовата борса в САЩ или т.нар. черен понеделник се случва на 19 октомври 1987 г. Индексът "Дау Джоунс" пада с 508 пункта, като е регистриран  рекорден спад от 22,6 процента - до 1738,41 пункта - най-високият в цялата история от съществуването му. За 7 часа продажби се стопяват близо 560 млрд. долара. В резултат на борсовия крах в САЩ настъпва борсов крах в Австралия, Великобритания, Хонконг, Канада. Поводът за спада са ракетните удари, нанесени от Иран по нефтени танкери в Персийския залив и закриването на търговията в Лондон, заради циклон на 16 октомври 1987 г. Подобен спад не е отбелязван от 28-29 октомври 1929 г. - т.нар. черен четвъртък. За разлика от "черния четвъртък", който е последван от настъпването на т. нар. Голяма депресия в САЩ, крахът от 1987 г. продължава само един ден. Следващия ден котировките се покачват.

Индексът "Дау Джоунс" е създаден на 26 май 1896 г. от Чарлз Дау, редактор във в. "Уолстрийт джърнъл" въз основа на акциите на 12 водещи американски компании. Индексът е най-известният пазарен барометър в света.

Най-големият банков фалит в САЩ от 2008 г. насам разтърси света

"Черен понеделник" за финансовите пазари

Обезценяването на долара и неконтролируемото падане на акциите разтърсиха днес финансовите пазари на капиталистическия свят. Редица финансови експерти характеризират атмосферата на борсите в Ню Йорк, Париж, Лондон, Франкфурт на Майн, Токио и Сидни близка до паниката. Всички следят информацията от Ню Йорк. Тази сутрин Уолстрийт бе обхванат от треска. Индексът „Дау Джонс“ – барометърът на нюйоркската борса – се сгромоляса в течение на деня с повече от 200 пункта. Около 141 милиона акции смениха собствениците си. Във Франкфурт бе отбелязано най-голямото еднодневно обезценяване на акциите за цялата история на ФРГ. Борсовият индекс, изчисляван от търговската банка, падна със 132,5 пункта. Според експертите „ураган“ помете и парижката борса.

Най-голямото обезценяване на акциите за един ден бе отбелязано в Сидни и в Хонконг. Токио ги следва по петите. Индексът на британския "Файненшъл Таймс" - вестника на деловите среди, падна със 136,9 пункта.

Днешният "черен понеделник“ е логично продължение на тлеещата от миналата седмица криза, довела в петък до падането на индекса "Дау Джонс“ със 108 пункта.

След фалита на SVB: Акциите на банки по света се сринаха

Поводът за паниката на борсите бяха изявленията на министъра на финансите на САЩ Джеймс Бейкър, че Вашингтон би се радвал, ако доларът падне под курса, определен на срещата на министрите на финансите и управителите на централните банки на шест от седемте най-развити капиталистически страни през февруари т. г. в Париж /тогава Италия не участва/. Както се вижда, Вашингтон смята, че на сегашния етап "слабият долар“ в съчетание с тенденцията към повишаване на банковите лихви са изгодни за Съединените щати, тъй като оскъпяват вноса и насърчават притока на чуждестранни капитали в САЩ.

В Белия дом бе свикано спешно съвещание във връзка с безпрецедентното падане на курса на акциите на американските и чуждите фондови борси. „Президентът следи с тревога продължаващото падане на курса на акциите. Той нареди членове на неговото правителство да се консултират с представителя на Управителния съвет на управлението за Федералния резерв, с Нюйоркската фондова борса и с ръководители от финансовите кръгове“, каза след съвещанието говорителят на Белия дом Марлин Фитцуотър.

Паника, непозната от борсовия крах през 1929 г. беляза началото на Голямата депресия през 30-те години, обзе вчера финансовите столици на западния свят - Ню Йорк, Лондон, Франкфурт, Торонто, Токио и Хонконг. Вчера акциите на Нюйоркската фондова борса се обезцениха с повече от 22 процента или с над 500 милиарда долара, надминавайки почти два пъти рекорда от деня на борсовия крах през 1929 г. Вчера индексът "Дау Джонс“, отразяващ общото състояние на борсата, падна с повече от 500 точки. Както посочват световните информационни агенции, унищожени са цели състояния, натрупани чрез борсови спекулации. Борсовата треска стана паническа след съобщението за нападението на американските ВМС срещу иранските петролни платформи в Персийския залив. Борсовата треска се предаде и на валутните пазари, където курсът на американския долар пада бързо.

Паника и на Токийската борса

След Ню Йорк и Лондон паника обхвана и Токийската стокова борса, която отбеляза днес рекордната загуба за един ден от 57 билиона йени.

Причината за верижната реакция, предизвикана от вчерашния крах на Нюйоркската борса, японските борсови специалисти виждат в такива хронични заболявания на американската икономика като инфлацията, бюджетния и външнотърговския дефицит. Някои от специалистите смятат, че прекалено голяма част от капитала на Световния капиталистически пазар е концентрирана в САЩ и в Япония, и се използва за „правене на пари от пари“ без никаква връзка с икономическите реалности. Тази нерационална структура сега се саморазруши, смятат те.

Макар че министърът на финансите Киичи Миядзава и министър-председателят Ясухиро Накасоне излязоха с успокояващи декларации за доброто състояние на световната капиталистическа икономика, средствата за масова информация не престават да сравняват международната борсова паника с началото на Голямата депресия, започнала през 1929 г. също с краха на Нюйоркската борса. В отделни коментари се прави пряка връзка между икономическото сътресение и опасната външна политика на САЩ, последна проява на която беше нападението срещу ирански петролни платформи в Персийския залив.

Деловите среди в Токио изпитват определени опасения, че борсовите трусове могат да доведат до още по-рязко падане на курса на долара спрямо японската йена, което би задълбочило още повече икономическите затруднения на Япония в резултат на обезценяването на американската валута и поскъпването на японския износ.

Защо се стигна до фалити на банки в САЩ и как това ще повлияе на световната икономика

"Черният понеделник“ на "Уолстрийт“

Вчерашният ден влезе в историята на фондовата борса на Ню Йорк като "черния понеделник". Само за няколко часа средният показател на стойността на акциите падна с 22,6 на сто. Такъв „рекорд“ с отрицателен знак нюйоркските фондови среди не познават от основаването на тази борса, която е „нервната система“ на САЩ и целия капиталистически свят. Пред това падане бледнее предишният "рекорд“, поставен в годините на голямата икономическа депресия, когато на 28 октомври 1929 година курсът на акциите е спадна с 12 на сто.

В трескава обстановка на борсата, при пренебрегната и задръстена компютърна и телефонна връзка за обслужване на борсовите агенти и техните компании, лавинообразно бяха разпродадени 604 000 000 акции на обща стойност над половин билион долара.  "Това е една истинска катастрофа…Аз съм на борсата над 30 години, но досега не съм виждал подобно нещо…Страхът и истерията достигнаха необикновени размери…“ - заяви Джоъл Лоувит, един от най-известните борсови агенти.

През вчерашния ден редица големи компании загубиха милиони долари. Но както обикновено и този път най-много пострадаха дребните притежатели на ценни книжа, в каквито не малко американци влагат спестяванията си.  

Втора голяма банка фалира в САЩ

Докато на "Уолстрийт“ и днес продължава паниката от вчерашния ден, а нейната верижна реакция разтърсва фондовите борси в столиците на икономическите партньори на САЩ, във Вашингтон дават вид, че „нищо не се е случило“. „Всичко в американската икономика е наред…“ - заяви президентът Рейгън. Този оптимизъм обаче се обезценява не само от самото развитие на събитията, но и от явната тревога на Белия дом и в правителствените среди, където на спешни съвещания се обсъждат проблемът и евентуалните реакции на правителството, в случай, че положението се усложни. В средствата за информация се отбелязва, че ако на „Уолстрийт“ се разрази нова подобна буря, Федералните власти могат временно да затворят борсата.

Междувременно през последните часове американските средства за информация са буквално залети с информации и коментари за драматичната криза на фондовата борса. В анализите се подчертава, че комплексния характер на причините за невижданото досега рязко спадане на курса на акциите. На първо място специалистите посочват "двете кули - близнаци", т. е. огромните дефицити в външно-търговския баланс и във федералния бюджет, както и засилващите се опасения от увеличаване на инфлацията и от нова икономическа рецесия.

Вероятността за икономически спад сега е много по-силна, отколкото изглеждаше преди една седмица, пише вестник „Вашингтон пост“ в уводна статия под заглавие „Черният понеделник“. Много хора, представители на деловите среди и редица компании, и цели сектори на икономиката ще претърпят финансови загуби от вчерашната драма на "Уолстрийт“, заключва и вестник „Ню Йорк Таймс“. Вестникът отбеляза, че случилото се вчера на Нюйоркската борса в по-далечен план допълнително ще забави темповете на американската икономика, ще доведе до нарастване на безработицата и до засилване на напрежението в икономическите отношения на САЩ с техните западни партньори.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Берачи на гъби и горски плодове&nbsp;подготвят&nbsp;протест в София (ВИДЕО)</p>

Берачи на гъби и горски плодове подготвят протест в София

България Преди 1 час

Какво предизвика недоволството на този сектор?

<p>Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат, ето защо&nbsp;(ВИДЕО)</p>

Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат

България Преди 1 час

Със своите постижения 19-годишният Насар помогна на своя отбор Хайнсхайм да се изкачи в Първа Бундеслига

<p>Срути се част от подпорна стена на АМ &quot;Струма&quot;&nbsp;(СНИМКИ)</p>

Срути се част от подпорна стена на АМ "Струма"

България Преди 4 часа

Предполага се, че от дъждовете са компрометирани два от сегментите на подпорната стена

<p>Тази дейност развива нашата креативност</p>

Роботи възпроизвеждат ръкопис, наподобяващ човешкия

Свят Преди 4 часа

Отвъд романтичната идея, какви ползи спираме да получаваме, като спрем да пишем на ръка?

Отслужиха тържествена литургия за Цветница в "Св. Александър Невски" (СНИМКИ)

Отслужиха тържествена литургия за Цветница в "Св. Александър Невски" (СНИМКИ)

България Преди 4 часа

Десетки бяха православните християни, които се причастиха с Тялото и Кръвта Христови

<p>ЦИК: Един човек може да се кандидатира едновременно и за ЕП, и за НС</p>

ЦИК: Един човек може да се кандидатира едновременно и за ЕП, и за народен представител

България Преди 4 часа

Другата седмица ще има яснота за машините и софтуера за вота 2 в 1, заяви Камелия Нейкова

Нещата у дома, които могат да бъдат вредни за здравето

Нещата у дома, които могат да бъдат вредни за здравето

Любопитно Преди 5 часа

На кои предмети вкъщи трябва да обърнем внимание четете в следващите редове

<p>Калейн грабна бронзов медал на обръч в Ташкент</p>

Боряна Калейн взе бронзов медал във финала на обръч на Световната купа в Ташкент

Любопитно Преди 5 часа

Възпитаничката на Марияна Памукова Калейн изигра много добре композицията си

<p>Борисов: Ще работя с ПП само при тези условия</p>

Борисов: Ще работя с ПП само при доминираща роля на ГЕРБ - с наши министри и програма

България Преди 6 часа

Моят противник на тези избори са проруските партии, посочи лидерът на ГЕРБ

<p>Терзиев: В момента, в който&nbsp;си повярваш, има обстоятелства, които те приземяват</p>

Васил Терзиев: Във всеки един момент, когато си повярваш, има обстоятелства, които те приземяват

България Преди 6 часа

Един от важните за мен уроци, е че отговорността към обществото става все по-голяма с успехите, които натрупваме, заяви кметът на София

<p>Воден ад: Най-малко 70 загинали при наводнения в Кения</p>

Воден ад: Най-малко 70 загинали при наводнения в Кения, дъждовете продължават

Свят Преди 6 часа

Броят на жертвите е два пъти по-висок от обявения по-рано през седмицата

Изненадващо посещение на Мъск в Пекин

Изненадващо посещение на Мъск в Пекин

Любопитно Преди 7 часа

Визитата му не бе оповестена публично, а от Tesla все още няма коментар

<p>Контрера: Археологическите разкопки около храма &bdquo;Св. Неделя&ldquo; са зарити</p>

Карлос Контрера: Археологическите разкопки около храма „Св. Неделя“ са зарити

България Преди 7 часа

Общинският съветник от ВМРО заяви, че ще продължава да търси отговори какво се случва с археологическия обект

<p>Папа Франциск &quot;влезе&quot; в затвор във Венеция (ВИДЕО)</p>

Необичайно решение: Папа Франциск "влезе" в затвор във Венеция (ВИДЕО)

Свят Преди 8 часа

Това е първото му посещение в града от избирането му за папа през 2013 г.

Русия задържа двама журналисти по обвинения "в екстремизъм"

Русия задържа двама журналисти по обвинения "в екстремизъм"

Свят Преди 8 часа

Константин Габов и Сергей Карелин ще бъдат поставени под стража в продължение на минимум два месеца

Стълб от пепел на над 3 км височина: Изригна вулканът Ибу в Индонезия

Стълб от пепел на над 3 км височина: Изригна вулканът Ибу в Индонезия

Свят Преди 9 часа

Изригването, започнало в 00:37 ч. местно време, продължило повече от три минути