1

Т ова е плаващ град, в който живеят само 1%, площадка за мултимилионери и милиардери, която обикаля световния океан.

Добре дошли в The World - ексклузивен частен жилищен кораб, на който се намират 165 суперлуксозни апартамента. Този плавателен съд е забулен в тайна и закупуването на апартамент на борда е само за поканени - трябва да бъдете номинирани от един жител и подкрепени от друг. Твърди се, че нетното състояние от 10 милиона долара е задължително.

"Там има много богати хора, които правят игриви неща, понякога палави, понякога скандални", казва бившият жител на кораба Питър Антонучи пред CNN Travel. 

Антонучи е пенсиониран адвокат, който прекарва шест години като жител на The World. През 2019 г. той се отказва. Мотивите му?

"След като си обиколил земното кълбо няколко пъти, вече си го видял. Аз бях видял това, което исках да видя, бях готов да направя нещо ново", обяснява той.

Връщайки се на сушата, Антонучи започва да преглежда дневниците, които си води през годините на борда, и решава, че атмосферата на "кънтри клуб и женска къща" е идеалното вдъхновение за художествена литература.

Оттогава Антонучи е написал три романа, чието действие се развива на измислен кораб, като последният от тях, "Приливи и отливи на предателство", обещава "тайни, грехове и скандали" в открито море.

Ексклузивна покана

Антонучи и съпругата му научават за The World от статия в "Уолстрийт Джърнъл" около 2012 г. 12-етажният кораб е пуснат на вода през 2002 г. и се простира на 196 метра.

Когато за първи път чува за този плаващ град, Антонучи е на 52 години и се радва на предимствата на ранното пенсиониране. Той бил заинтригуван от концепцията, а съпругата му също била развълнувана да научи повече.

Заинтересованите могат да си резервират пробно пътуване в The World като "бъдещ жител". Така не след дълго Антонучи и съпругата му се качват на борда в Белиз и плават през Панамския канал по време на пробното си пътуване.

"Когато се качих за първи път, си помислих, че е абсурдно скъпо. Не можех да повярвам, че апартаментите струват толкова много. Не можех да повярвам, че разходите за поддръжка са толкова много и не можех да си представя защо някой би го направил. Но на втория ден казах: "Колко апартамента имате на разположение и кога мога да се запиша?", спомня си Антонучи.

Той споделя, че е бил съблазнен от всеки аспект на The World - от екипажа, който той нарича "най-големият актив на кораба", благодарение на способността му да предвиди всяка нужда на обитателите, до множеството ексклузивни преживявания на борда на кораба и на сушата и стриктно планирания маршрут.

"Беше като оркестър с много различни партии. Всяка от тях беше страхотна. Но заедно това беше една симфония", казва Антонучи.

Освен това всички настоящи жители бяха много гостоприемни. Едва по-късно Антонучи открива, че всички те са били предварително информирани за това кой е той, и казва, че са били насърчени да го накарат да се чувства като у дома си.

"Когато въвеждат бъдещите обитатели, има имейл, който се изпраща до всички. В него има параграф, два, три или повече за миналото на бъдещия обитател и запитване дали имате нещо общо с него. И те насърчават, ако ги видиш, да им предложиш да им купиш питие, да им предложиш вечеря, да поиграеш тенис с тях, да направиш нещо. Разбира се, аз не знаех, че това се случва - просто си мислех, че е случайно, че всички тези хора се приближиха и ми казаха хубави неща. Но аз се запознах с няколко души и се почувствах добре", казва Антонучи.

Ако настоящите обитатели харесват някой бъдещ жител, казва Антонучи, те могат да бъдат негови предложители.

"Много хора идват на борда, вече познавайки хора. Но други са предприели "круиз за бъдещи жители" и там са се запознали с хора, които в крайна сметка са ги спонсорирали", обяснява той.

След успешното пробно плаване Антонучи и съпругата му подписват договор за закупуване на апартамент на The World. Сключват договор четири месеца по-късно, в началото на 2014 г. Антонучи казва, че са щели да направят всичко по-рано, но е имало няколко неща за довършване на сушата.

"Имах деца в Ню Йорк, имам къщи и други подобни неща - не можеш просто да вземеш всичко и да избягаш в морето", казва Антонучи.

Децата на Антонучи са били в началото на 20-те си години по време на престоя му като жител на The World, но от време на време идвали и посещавали родителите си на борда.

Покупка за милион долара

Всеки апартамент на The World е различен: "Някои ще са малко по-големи от други, други може да са малко по-малки", казва Антонучи.

Той не може да си спомни точните цифри, но смята, че е купил първия си апартамент на борда за около 1,6 млн. долара

За разлика от обикновения круизен кораб, обитателите могат да правят ремонти и да декорират според личните си вкусове. Това означава, че "някои от тях са обзаведени с модерни мебели и наистина страхотни уреди, а други не са докосвани от 20 години", според Антонучи. А ремонтът на апартамент на борда на кораб не е много лесен - няма "тичане до Home Depot".

"Всичко трябва да бъде инвентаризирано и изпратено месеци и месеци предварително в кашони - всичко трябва да бъде одобрено", казва Антонучи.

Общо взето, Антонучи е притежавал четири отделни апартамента по време на петте си години на борда на The World.

"Не всички наведнъж. Имах два наведнъж. А след това имах другите два поотделно", обяснява той.

Антонучи всеки път подобрявал качеството си до нещо малко по-луксозно - той казва, че следващите апартаменти, които е закупил, са били на стойност около 4 млн. долара. През периода, когато е притежавал два имота, той е предлагал празния на приятели, които е канил на борда.

Планиране от комисия

Повечето обитатели на борда на The World използват апартамента си като своеобразен ваканционен дом - това са хора, които вероятно имат множество резиденции в различни държави и могат да бъдат открити в частен самолет да пътуват по целия свят във всеки един момент.

Когато корабът пътувал в Европа, Антонучи редовно идвал и си отивал, като се наслаждавал на лукса на The World на всеки две седмици или повече, а междувременно се прибирал в Ню Йорк. Когато корабът е бил по-далеч, той обикновено оставал на борда за по-дълги периоди.

"Ако беше някъде далеч и беше много забавно, знаете, на Малдивите или Сейшелите, в Австралия, Нова Зеландия, някъде там, щях да отида и да прекарам доста време там. Ако корабът е на някое интересно място, винаги бих предпочел да бъда на кораба", казва Антонучи.

The World също така определя времето на пристигането си на определени пристанища с важни събития - като Лондон за Уимбълдън, Рио де Жанейро за Карнавала. Развлеченията на борда също са включени в годишната промяна на услугата и включват лекции от експерти и организирани дейности като гмуркане с шнорхел, гмуркане, туризъм.

Гостите не са обвързани с предварително организираните събития. Антонучи си спомня за един случай, когато корабът е бил "на юг от Панамския канал" и той и приятелите му "взели самолет или лодка и отишли до Галапагос и се гмуркали с шнорхели няколко дни".

"Можеш да отидеш сам и да правиш това, а след това да настигнеш кораба, където и да е той", обяснява той.

Маршрутът на The World се планира две до три години предварително, казва Антонучи. Това планиране е "много сложен" процес, според Антонучи. Той казва, че има комитет по маршрута, съставен от местни жители, който преценява, като се фокусира върху преживяванията, налични на всяка дестинация.

Междувременно Антонучи казва, че директорът на маршрута на кораба "разглежда неща като цени на горивата, промени в екипажа, къде има най-големи летища, къде има най-голяма достъпност, визови изисквания, такси за акостиране". Капитаните на корабите също имат отношение към въпроса. Въз основа на тази информация три потенциални маршрута се предлагат на жителите, които след това гласуват за предпочитания от тях маршрут.

"Става много политическо, както можете да си представите", казва Антонучи, който е бил член на борда в продължение на няколко години. Той казва, че според неговия опит жителите на The World са склонни да имат "силно изразено мнение".

"Всички са доста заможни и са спечелили пари - всички смятат, че имат най-умното мнение и най-добрия начин да правят нещата. Те не са свикнали да им се казва "не". И има много хора с много собствено мнение, които имат мнение за всичко - от това къде трябва да бъде поставена солницата на масата до това колко на юг в леда в Антарктида трябва да отиде корабът", обяснява той.

И така, ако всички на борда на The World разполагат с доста безкраен поток от разполагаеми доходи, защо не пътуват докъдето си поискат чрез частни суперяхти? Защо избират да плават на кораб, на който маршрутът се гласува от комисия?

"О, това е толкова лесен въпрос. Много от хората на борда на кораба също имат яхти. Аз съм бил яхтсмен през целия си живот. Причината да отидеш на The World е, че не трябва да се занимаваш с наемането на екипаж, да разбереш откъде да купиш гориво, да пишеш чекове за всяко малко нещо. Просто пишеш един голям чек всяка година", казва Антонучи.

"Скандали и тайни"

За много жители социалният живот на борда на The World също е голяма част от привлекателността. Антонучи нарича кораба "много, много социална общност".

Въпреки че децата са добре дошли на борда на The World, много от предложенията на борда са предназначени за възрастни - тенис корт в пълен размер, огромен спа център и фитнес център. На борда има и богата колекция от вина, а храната и напитките на гостите са включени в годишната промяна на услугата.

"Има много пиене, много партита. И в това е забавлението", казва той.

Когато Антонучи е бил обитател, той казва, че "господата са носили сака и вратовръзки". За последен път е бил на кораба на гости на приятели през ноември 2023 г. и казва, че времената са се променили - предполага, че сега е по-вероятно да видите хора с къси панталони и потници, отколкото с черни вратовръзки.

"Това е малко жалко", казва Антонучи с умиление.

Страничен продукт на процъфтяващата социална сцена на борда е, че "навсякъде имаше афери", според Антонучи.

CNN е потърсил няколко други обитатели за разкази за живота на борда, но те или не отговорили, или отказали да коментират. Собствениците на The World също не са пожелали да отговорят на разказа на Антонучи за живота на борда. CNN не е успял да потвърди твърденията му.

"Има много пиене и веселие", казва Антонучи, което може да доведе до "скандали и тайни".

"Случват се неща. Някои от тях са забавни. Някои от тях са просто хора, които се "взривяват", пеят песни и просто си прекарват добре. И това е сравнително безобидно. А след това дори някои от аферите и нещата са безобидни - ако хората са свободни, свободни, това е добре. Но има и женени хора, женени двойки на кораба, които невинаги спят със съпруга си", казва той.

Антонучи казва, че тази сцена не е била за него.

"Имах си група приятели и никой от моите приятели не се занимаваше с това - макар че ще излъжа, ако кажа, че не сме пили по едно питие и не сме се подсмихвали по този повод", добавя той.

Преживяване за цял живот

Антонучи си спомня за времето, прекарано на The World, с умиление, но казва, че не би си купил друг апартамент на борда.

"Бях видял това, което исках да видя, бях готов да направя нещо ново в живота си", казва той за решението да продаде през 2019 г.

"Купих си жилище във Флорида и реших да се занимавам много агресивно с голф. Имаме коне. Имаме кон за дресура и за ловен скачач. Беше време да обърна страницата в живота си, което се опитвам да правя на всеки няколко десетилетия, и да опитам нещо ново", добавя той.

Освен това, Антонучи казва, че "политиката и клюките на кораба станаха малко претоварващи".

Антонучи казва, че когато жителите на борда на The World за първи път чули за намеренията му да напише романи за измисления жилищен кораб, някои му казали, че са "уплашени", че ще разгласи тайните на всички.

Настоящите и бившите обитатели обикновено не говорят за преживяванията си, казва Антонучи.

"Много хора се обидиха, че ще разкрия вътрешните тайни на The World. Хората ме умоляваха: "Не пиши нищо за нас, не ни включвай, бла-бла-бла". След това книгата излезе и, разбира се, хората, които толкова се страхуваха, че ще бъдат изобразени, дойдоха при мен и казаха: "Как така аз не съм в книгата?", продължава той.

Антонучи подчертава, че романите му са художествена измислица и в тях не участват реални хора.

В изявление, предоставено на CNN Travel, представител на The World казва, че Антонучи "ни е уверил писмено, че неговите произведения не са свързани с The World или неговите жители и че публикациите му са измислени произведения на изкуството за измислен кораб". Представителят заявява, че корабът желае на Антонучи "успех в творческите му измислици, които, както разбираме, нямат никаква връзка със The World или неговите обитатели".

Антонучи казва, че преди всичко е завинаги благодарен, че е прекарал време на борда на The World. Казва, че преживяването е оформило живота му и възгледите му за действителния свят.

"Дори не знам откъде да започна, когато хората ме питат за най-невероятното нещо, което съм виждал. Мога да говоря за Соломоновите острови. Мога да ви разкажа как всеки път, когато отивахме в Южна Африка, слизахме и отивахме на сафари за една седмица. Поставихме рекорд на Гинес за това, че сме корабът, който е пътувал най-далеч на юг от всички кораби в историята", казва той.

И макар че Антонучи невинаги се е разбирал с всички на борда, той и до днес има добри приятели от The World.

"Всички тези спомени са много, много специални. И се радвам, че успях да ги споделя с приятели", казва той.

Видеото е архивно: "Най-големият круизен кораб в света започна първото си плаване"

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Учение на китайски бойни самолети в близост до Тайван

Китайски военни самолети навлязоха в Тайванския проток

Свят Преди 2 часа

Машините са пресекли средната линия на протока

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Свят Преди 2 часа

Япония споделя морски граници с Южна Корея, но също така е съсед с потенциални противници в Русия

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

България Преди 2 часа

Максималните температури ще са между 18° и 23°

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 3 часа

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 10 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Свят Преди 11 часа

Според Шойгу САЩ са увеличили усилията си за възстановяване на позициите си в Централна и Южна Азия

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Свят Преди 12 часа

Ван: Китай решително се противопоставя на всички клевети и обиди

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

Свят Преди 13 часа

Хенрихман, обвини АзГ в „измяна и предателство на германския народ“

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

България Преди 14 часа

Людмила Петкова става председател на два съвета – Съвета за икономически анализи и Съвета за административната реформа

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 14 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 15 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 16 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 16 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 16 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 17 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 17 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия