3

С тоунхендж е един от най-емблематичните исторически обекти в света и британска културен символ, но изглежда, че дебатът за това как и защо е построен преди около 5000 години далеч не е приключил.

В нова статия се твърди, че се "развенчава" предложената миналата година теория, според която монументът в Уилшър е служил като слънчев календар, помагащ на хората да следят дните в годината. 

Италианските и испанските експерти твърдят, че това твърдение е "напълно необосновано" и се основава на "принудителни тълкувания, нумерология и неподкрепени аналогии". 

Британският изследовател, който стои зад теорията, смята, че големите пясъчникови плочи на Стоунхендж, наречени сарсени, са представлявали по един ден от месеца, което превръща целия обект в огромно устройство за отчитане на времето, пише Daily Mail.

Той отвръща на новата критика на теорията си, наричайки я "класическа тирада без заключение", която е "зле информирана" и "избива на ъгъла". 

Миналата година британски изследовател заяви, че дизайнът на Стоунхендж представлява календар, който е позволявал на хората да проследяват слънчевата година от 365,25 дни въз основа на подреждането на слънцето по време на слънцестоенето. Големите сарсени на обекта изглежда отразяват календар с 12 месеца по 30 дни.

Слънцето прониза входа на Стоунхендж

"Стоунхендж е изумително сложен паметник, който може да бъде разбран само като се вземат предвид неговият ландшафт и хронологията на различните му фази през вековете", казват те. 

"В неотдавнашна статия авторът предложи проектът на фазата "сарсен" на Стоунхендж да бъде замислен така, че да представя календарна година от 365,25 дни. 

"Целта на настоящото писмо е да покаже, че тази идея е неоснователна, тъй като се основава на поредица от принудителни тълкувания, нумерология и неподкрепени аналогии с други култури.

Професор Дарвил нарече новопубликуваната оценка "класическа тирада без заключение". 

Основният им проблем всъщност не е в моите идеи, а в консенсуса на египтолозите, които цитирам в оригиналния си труд - каза британският изследовател пред MailOnline. 

"Лесно е да се твърди, че някой греши, но какви са техните доказателства? И как точно тълкуват подредбата на камъните в Стоунхендж? 

За изследването си, публикувано в Antiquity преди година, професор Дарвил анализира броя и разположението на големите плочи от пясъчник в Стоунхендж, наречени сарсени.

Сарсените образуват всичките 15 камъка от централната подкова на Стоунхендж, стойките и преградите на външния кръг, както и отдалечените камъни като Камъкът на петите, Камъкът на клането и Камъните на гарата. 

Според професор Дарвил Стоунхендж е "прост и елегантен" вечен календар, основан на тропическа слънчева година от 365,25 дни. 

Целият обект е физическо представяне на един месец (с продължителност 30 дни), а 30-те камъка в сарсеновия кръг представляват по един ден от месеца. 

Хората, живели около Стоунхендж вероятно са отбелязвали дните от месеца, всеки от които е представляван от камък, може би с помощта на малко камъче или дървено колче - казва той тогава пред MailOnline.

Вече е добре известно, че цялото разположение на Стоунхендж е изградено спрямо слънцестоенето или крайните граници на движението на слънцето. 

English Heritage обяснява: "В Стоунхендж по време на лятното слънцестоене слънцето изгрява зад Камъка на петата в североизточната част на хоризонта и първите му лъчи засияват в сърцето на Стоунхендж.

"Наблюдателите на Стоунхендж по време на зимното слънцестоене, застанали на входа на оградата и обърнати към центъра на камъните, могат да наблюдават залеза на слънцето в югозападната част на хоризонта."

Професор Дарвил също така смята, че календарът би могъл да отбелязва 12-те месечни цикъла от по 30 дни всеки - което прави една година. 

Но астрономите се противопоставят на това, като наричат устройството "неизвестно" и казват, че 12-те месеца не са представени от паметника. 

В крайна сметка професор Дарвил смята, че новият документ "се опитва да заобиколи ъглите с поредица от твърдения, подкрепени единствено от съдържанието на собствените им предишни публикации". 

"Те също така попадат в капана, в който са попаднали много археоастрономи - идеята, че праисторическите хора са работили на високо ниво на прецизност", казва той пред MailOnline.

Въпреки че никой не може да бъде сигурен защо е построен Стоунхендж, отдавна съществува школа, според която той е служил за древен календар - но британският експерт посочи как вероятно е функционирал. 

Други теории включват, че е бил култов център за лечение, храм, място, където са се покланяли на предците, или дори гробище. 

MailOnline се допита до д-р Магли и професор Белмонте за всички теории, които биха могли да имат относно предназначението на Стоунхендж. 

Д-р Магли отговори: "Смятаме, че сегашното археологическо/археоастрономическо тълкуване на Стоунхендж като място, символично свързано с предците и със зимното слънцестоене, е правилно, така че нямаме нови собствени теории.

Любопитно е, че Дарвил ни приписва преувеличаване на точността на подреждането, докато то е точно обратното; ние казваме, че то не е достатъчно точно, за да работи като настройка на календара, както той предложи вместо това. 

Според уебсайта на паметника Стоунхендж е построен на четири етапа:   

Вижте как друиди и шамани посрещнаха лятното равноденствие в Стоунхендж

Първи етап: Първият етап на Стоунхендж е голямо землено съоръжение или Хендж, състоящо се от ров, бряг и дупки на Обри, които вероятно са построени около 3100 г. пр. 

Дупките на Обри са кръгли ями в кредата, широки и дълбоки около един метър, със стръмни страни и плоско дъно. Те образуват кръг с диаметър около 284 фута (86,6 метра). 

При разкопките в някои от тях са открити кремирани човешки кости, но самите дупки вероятно не са били направени, за да бъдат използвани като гробове, а като част от религиозна церемония.

След този първи етап Стоунхендж е изоставен и оставен непокътнат в продължение на повече от 1000 години. 

Втори етап: Вторият и най-драматичен етап на Стоунхендж започва около 2150 г. пр.н.е., когато около 82 сини камъка от планината Пресели в югозападен Уелс са транспортирани до мястото. Смята се, че камъните, някои от които тежат по четири тона, са били влачени на ролки и шейни до водите на Милфорд Хейвън, където са били натоварени на салове.

Пренасяни са по вода по южното крайбрежие на Уелс и по реките Ейвън и Фром, преди да бъдат пренесени отново по суша близо до Уорминстър и Уилтшир.

Последният етап e основно по вода, по река Уайли до Солсбъри, след това по Солсбъри Ейвън до западната част на Еймсбъри. 

Строежът е продължил близо 240 мили, а след като са пристигнали на мястото, камъните са били поставени в центъра, за да образуват непълен двоен кръг. 

През същия период първоначалният вход е разширен и са издигнати два камъка на петата. По-близката част от алеята, свързваща Стоунхендж с река Ейвън, е построена в съответствие с изгрева на слънцето в средата на лятото. 

Трети етап: Третият етап на Стоунхендж, който настъпва около 2000 г. пр.н.е., е свързан с появата на сарсеновите камъни (вид пясъчник), които са по-големи от сините камъни.

Те вероятно са донесени от Марлборо Даунс (на 40 км или 25 мили северно от Стоунхендж). Най-големият от сарсеновите камъни, транспортирани до Стоунхендж, тежи 50 тона и транспортирането му по вода не би било възможно, затова се предполага, че е бил пренасян с помощта на шейни и въжета. 

Изчисленията показват, че за издърпването на един камък са били необходими 500 мъже, използващи кожени въжета, а за поставянето на валяците пред шейната са били необходими още 100 души.

Тези камъни са били подредени във външен кръг с непрекъснат ред прегради - хоризонтални подпори. 

Във вътрешността на кръга са поставени пет трилитона - структури, състоящи се от два изправени камъка и трети отгоре като преграда - под формата на подкова, която може да се види и днес. 

Заключителен етап: Четвъртият и последен етап е настъпил малко след 1500 г. пр.н.е., когато по-малките сини камъни са били подредени в подкова и кръг, които могат да се видят и днес.

Първоначалният брой на камъните в кръга от сини камъни вероятно е бил около 60, но след това те са били премахнати или разбити. Някои от тях са останали като пънове под нивото на земята.

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Учение на китайски бойни самолети в близост до Тайван

Китайски военни самолети навлязоха в Тайванския проток

Свят Преди 53 минути

Машините са пресекли средната линия на протока

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Свят Преди 1 час

Япония споделя морски граници с Южна Корея, но също така е съсед с потенциални противници в Русия

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 2 часа

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 9 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Свят Преди 10 часа

Според Шойгу САЩ са увеличили усилията си за възстановяване на позициите си в Централна и Южна Азия

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Свят Преди 11 часа

Ван: Китай решително се противопоставя на всички клевети и обиди

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

Свят Преди 12 часа

Хенрихман, обвини АзГ в „измяна и предателство на германския народ“

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

България Преди 13 часа

Людмила Петкова става председател на два съвета – Съвета за икономически анализи и Съвета за административната реформа

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 13 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 14 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 14 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 15 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 15 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 16 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 16 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 16 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК