Още по темата

Скандал между председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и президента Румен Радев се разрази днес на Консултативния съвет за национална сигурност, свикан от държавния глава.

Цветанов обвини Радев, че е предложил текст на декларация, който започва с изводи, водещи до излизане от ЕС и НАТО. От президентството отрекоха.

Вътрешната и външната сигурност обсъжда КСНС при президента

До месец внасят проектите за модернизация на армията

Президентът разтревожен за сигурността на България, свиква КСНС

Най-трудният момент от 5-часовото заседание беше самото начало, защото първо имаше едно кратко уточнение. Позицията, която ни беше предоставена, не е засекретена, но не е коректно аз да я коментирам. Тези екземпляри, които ни бяха дадени, бяха събрани след това от администрацията на президента. И той усети, че има голям проблем, ако излезем и говорим за нея“, каза Цветанов на излизане от КСНС.

„Години след приемането ни в НАТО и в ЕС, ние искаме да останем там, да бъде достойни членове и да си гарантираме сигурността на България. Премиерът също подкрепи изцяло и беше съпричастен с емоционалните реакции на членовете“, заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ.

„Много бих искал президентската институция да представи становището, по което трябваше да дискутираме, защото ако бъде представена черновата, ще видите, че действително сме прави в предположенията си, че президентската институция и екипа на президента със становището, което ни предоставиха, трябваше да излезем и да кажем, че започваме стъпки към излизане от НАТО”, посочи Цветанов.

„Държа да подчертая, че г-жа Нинова не е съгласна 2% от БВП да отиде за това (разходи за отбрана - бел. ред.). Много са държавите, които вече го направиха, и съм убеден, че с плана и с тази актуализация до октомври месец ще имаме яснота дали ще бъде актуализирана приетата финансова програма до 2021 г., която беше приета вчера в Министерски съвет”, допълни Цветанов.

Отговорът на президентската институция не закъсня – оттам отвърнаха, като публикуваха текста предложен в началото на КСНС.

„Във връзка с манипулативните твърдения на председателя на Парламентарната група на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов, че първоначалното предложение на президентската институция за становище на КСНС представлява документ, който „ако го видите, ще се убедите, че само трябваше да излезем пред вас и да кажем, че започват стъпки за излизане от ЕС и НАТО”, Прессекретариатът на държавния глава предоставя пълния текст на първоначалното предложение за позиция на КСНС, направено от страна на президентската институция”, съобщиха от президентството.

В предложението за декларация се посочва, че последните удари срещу Сирия, извършени от САЩ, Великобритания и Франция не са били одобрени от ООН, както и нарастващото напрежение между българските съседи и членки на НАТО, Турция и Гърция.

Източник: БГНЕС

В спора се намеси и председателят на БСП Корнелия Нинова. Тя заяви, че в текста няма „внушения за излизане от ЕС и НАТО”.

„Абсурд. В никакъв случай не е имало изказване за излизане от ЕС и НАТО. Това не е чернова – винаги на КСНС президентът дава проект за декларация след дискусията. В началото на тази декларация беше направен много подробен и дълъг анализ на ситуацията в света, в Близкия Изток, на Балканите – обща информация за конфликтните места, за противоречията, т.е. познатата информация. И беше много дълго - мисля, че декларация от 3 или 4 страници и затова с корекции и с предложения се ориентирахме към нейното съкращаване и най-вече към изваждане на решенията. Не толкова описания на конфликтите, защото всички ги знаем къде са“, коментира Нинова.

Тя подчерта, че не е останала с впечатление, че тези изречения за разтревожили управляващите. „Нито дори от поведението на г-жа Екатерина Захариева и г-н Бойко Борисов. Мисля, че това е лично мнение на г-н Цветан Цветанов. Нямаше такива изказвания, имаше съвсем спокоен разговор кое да остане, кое да отпадне. Изненадана съм от това говорене на г-н Цветанов“, посочи Нинова.

„Внушенията за разделение между европейски и антиевропейски партии са абсолютна лъжа и не го приемаме по никакъв начин, нито оспорваме европейския път на България. Напротив, дали сме сериозен принос за него. Второ, коментирах внушението му не за първи път изказвано от Парламентарната трибуна за това, че БСП или президентската институция работят за чужди интереси, и му казах, че нека това да се случва за последен път, защото това е едва ли не обвинение в престъпление и ще се носи отговорност за тази работа. Постоянното му повтаряне, че някой работи за чужди интереси, а не за националните вече минава всякакви граници. И подобни клевети към институции и към други партии или да се позовават на факти, или да се носи отговорност. Това му казах“, поясни лидерът на БСП за това какво е говорила на КСНС с председателя на парламентарната група на ГЕРБ.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.