64

И спания съобщи за рекордните 832 смъртни случая от коронавирус за последните 24 часа, съобщиха Франс прес и ДПА. Броят на жертвите на епидемията в Испания не спира да нараства, с изключение на временния спад в четвъртък, отбелязва АФП.

Страната е на второ място по брой на жертвите на Ковид-19 след Италия. Вчера беше съобщено за 769 жертви. Броят на случаите на заразяване се увеличи с над 8000 за последните 24 часа, след като властите решиха да подлагат на тестове повече хора, за да преценят по-добре мащаба на епидемията в страната.

Властите обаче подчертават, че има забавяне в темпото на ежедневното нарастване на броя на заразените и броя на починалите вследствие на коронавируса. Правителството продължава да повтаря, че се очаква скоро епидемията да достигне пиковия си момент, отбелязва АФП.

Броят на потвърдените случаи на коронавирус в Гърция надхвърли 1000, стана известно на брифинг на правителството. Броят на потвърдените случаи е 1 061, с 95 повече в сравнение с 24 часа по-рано. Има и 4 смъртни случая, което доведе броят им до 32.

Броят на починалите от Ковид-19 във Великобритания нарасна с 260 през последното денонощие и достигна 1019, съобщи Ройтерс, като се позовава на здравните власти. Потвърдените случаи на коронавирус скочиха от вчера до днес от 14 543 на 17 089.

Смъртните случаи от коронавирус по света днес достигнаха най-малко 27 988, предаде Франс прес. Регистрираните случаи на заразяване с вируса са над 605 220. Този брой обаче не отразява пълната картина, защото в много държави тестове за коронавирус се правят само на хората, които имат нужда от болнична помощ. Най-много смъртни случаи има в Италия - 9134. Заразените в Италия са 86 498.

САЩ се превърнаха в страната с най-много заразени от коронавирус в света.

Официалните власти във Вашингтон съобщиха, че 104 686 души са заразени от COVID-19. Италия е на второ място с 86 498 , а Китай на трето място с 81 340 заразени от коронавирус. 

Още един починал от COVID-19 у нас, новите случаи на заразени са общо 37

Президентът Доналъд Тръмп заяви, че в страната ще започнат производството на такова количество апарати за изкуствена вентилация на дробовете, че ще могат да покрият както собствените нужди, така и да помогнат на други държави като Италия, Великобритания, Испания и Германия. 

"Италия се нуждае от апарати, Испания се нуждае от апарати, Германия се нуждае от апарати, те всички искат апарати. Ние ще направим твърде много апарати и ще задоволим нуждите си, но ние също ще помогнем на другите държави. Следващите 100 дни ние или ще произведем, или ще получим в някаква друга форма над 100 000 допълнителни единици (апарати)", каза той, цитиран от БГНЕС.

Карантината за заразените с COVID-19 се удължава на 28 дни

"По света има страни, които са наши приятели и ще помогне на тези държави. Ние сме в такова състояние, че може да правим това, което другите не могат", добави още Тръмп и обяви, че ще може да прати апарати и на Обединеното кралство. 

"Включително на Борис Джонсън. Попитах го как се чувства и първото, което той ми каза е, че на тях им трябват апарати за изкуствена вентилация на дробовете", отбеляза Тръмп.

Кристалина Георгиева: Световната икономика може да изпадне в по-тежка рецесия, отколкото през 2009 г.

В петък британският премиер Борис Джонсън обяви, че е заразен с коронавирус и се е поставил в самоизолация.

В Канада заразените с коронавирус вече са 4689. За едно денонощие броят им е скочил с 670 души, съобщават министерството на здравеопазването, цитирано от БТА.

Турският президент Реджеп Ердоган огласи пакет от нови, допълнителни мерки за борба срещу разпространението на новия коронавирус в Турция.

Те са групирани общо в 7 пункта. Междуградските превози ще се осъществяват само с разрешение на съответното валийство. В частния сектор ще се прилага гъвкава система на трудова заетост, с минимум персонал, както е в обществения сектор. 

В обществения транспорт ще се съблюдава дистанция между седящите. Забраняват се през уикендите разходките, както и тичането, карането на колела и всякакви спортни дейности в парковете, край морския бряг, риболова, пикник на открити места, както и събирането на групи в парковете през останалите дни на седмицата. 

Уволняването или пускането в отпуск на войниците ще става след като са преминали през 14-дневна карантина. 
Отменят се всички полети зад граница. Валийствата ще бъдат отговорни за спазването на мерките, а там, където се налага, ще бъдат прилагани допълнителни мерки.

Според Ердоган тези мерки са били предприети по препоръка на Специализирания научен съвет, който заседава вчера.

В обръщение към гражданите на 83-милионна Турция, Ердоган за пореден път ги призова да се поставят доброволно в изолация, под карантина и да не излизат от домовете си, освен за основни нужди и при спешни случаи, да ползват по-малко обществения транспорт, да полагат грижи за личната хигиена. 

"Ако тези мерки не се спазват доброволно, ще предприемем допълнителни. Трябва всички да спазваме предписанията. Вижте какво стана в САЩ. Нека не се поддаваме на паника или на успокоение. Нека да се вслушаме в съветите на специалистите, на хората на науката", каза още той.

Към вчерашна дата починалите от новия коронавирус в Турция са 92 и са регистрирани 5 698 заразени.

Тайланд съобщи за нови 109 случая, с което общият брой на заразените стана 1245. В страната бе регистриран 6-и смъртен случай от COVID-19.

Австралия отчете 14-и смъртен случай, след като жена почина в старчески дом в щата Нов Южен Уелс. Броят на болните от COVID-19 в страната се увеличи с 212 души и достигна 3378, две трети от които в Нов Южен Уелс и щата Виктория.

Китайската национална здравна комисия съобщи днес, че са регистрирани 54 нови случая на коронавирус в страната.

Ето кой е нулевият пациент с коронавирус в Ухан, заразил целия свят

Всички те са привнесени от чужбина. От началото на епидемията в Китай са се заразили 81 394 души, а броят на починалите се е увеличил с трима души през последното денонощие и е достигнал 3295.

Междувременно Китай наложи днес забрана за влизане на чужденци с валидни визи и разрешителни за пребиваване, за да избегне нова епидемия от COVID-19. 

Броят на заразените с новия коронавирус в Южна Корея се увеличи със 146 души, достигайки 9478. През последното денонощие са починали петима души, а общият брой на жертвите е 144, съобщава Центърът за контрол и профилактика на заболяванията към министерството на здравеопазването на Южна Корея.

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП

ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуално съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

 

Коментари 64
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

64 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Менструалният грип: Знаете ли какво представлява?

Менструалният грип: Знаете ли какво представлява?

Любопитно Преди 13 минути

"Менструален грип" е разговорен термин, използван за обозначаване на симптоми, които обикновено се появяват преди и по време на менструация

Правят аутопсия на детето, което почина в училище в Казанлък

Правят аутопсия на детето, което почина в училище в Казанлък

България Преди 1 час

Инцидентът станал след края на часа по физическо

Макаците и хората: Как се ограничаваме с възрастта?

Макаците и хората: Как се ограничаваме с възрастта?

Любопитно Преди 2 часа

Макаците се изолират социално като хората с напредването на възрастта

Правителство или нови избори? До 12:00 ч. ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ трябва да имат решение

Правителство или нови избори? До 12:00 ч. ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ трябва да имат решение

България Преди 2 часа

В понеделник президентът Румен Радев връчи проучвателния мандат за кабинет на Мария Габриел

Гледат мярката за неотклонение на Червения пират

Гледат мярката за неотклонение на Червения пират

България Преди 2 часа

След като СРС отмени задържането му под стража и не наложи друга, Илко Захариев беше освободен

Ряпата - суперхрана за здраве и красота

Ряпата - суперхрана за здраве и красота

Любопитно Преди 2 часа

Ряпата съдържа естествен антибиотик, който потиска развитието на някои гъбички

Някои звуци могат да помогнат на застрашени корали

Някои звуци могат да помогнат на застрашени корали

Любопитно Преди 2 часа

Учените разбират, че специфични звуци отличават живите, здрави местообитания от тези, които са увредени от избелване, болести или човешка намеса

<p>Специалист от ВМА с ценни съвети срещу пролетната умора</p>

Как да преодолеем пролетната умора

България Преди 2 часа

Ценните съвети на д-р Йоанна Маринова, психиатър в Клиниката по психиатрия на ВМА

<p>Готви ли ни изненада времето в следващите дни</p>

Времето във вторник: Облаци с валежи от дъжд

България Преди 2 часа

През страната ще премине студен атмосферен фронт

Apple преговаря с Google, за да използва Gemini в iPhone

Apple преговаря с Google, за да използва Gemini в iPhone

Технологии Преди 3 часа

Компанията обмисля да използва и ChatGPT на OpenAI

Митрополит Николай: Не желая да съм кандидат за патриарх

Митрополит Николай: Не желая да съм кандидат за патриарх

България Преди 11 часа

Считан е за един от основните претенденти за патриаршеския престол

Две къщи изгоряха в смолянския кв. "Устово"

Две къщи изгоряха в смолянския кв. "Устово"

България Преди 12 часа

В изгорелите къщи са живеели седем души, сред които три деца

Затварят временно два участъка от АМ „Тракия”

Затварят временно два участъка от АМ „Тракия”

България Преди 12 часа

Агенция „Пътна инфраструктура“ се извинява на шофьорите

„Като две капки вода: ФИНАЛЪТ“ – невиждано шоу на живо пред повече от 10 000 души

„Като две капки вода: ФИНАЛЪТ“ – невиждано шоу на живо пред повече от 10 000 души

Любопитно Преди 12 часа

Финалът на дванадесети сезон на предаването ще бъде на 13 май в „Арена София“

50 украински пилоти на F-16 ще бъдат обучени в Румъния

50 украински пилоти на F-16 ще бъдат обучени в Румъния

Свят Преди 14 часа

Украинските пилоти се очаква да пристигнат на румънска земя през лятото