5

Ч ерните дупки са може би най-плътните съществуващи неща във вселената. Плътността им е толкова голяма, че гравитацията им привлича всичко около тях и дори светлината не може да им избяга.

Но колко плътни са те и биха ли могли да функционират като машини на времето?

Това може да звучи налудничаво, като сюжет от научната фантастика. В края на краищата, черните дупки са били свързвани с пътуване във времето и преди, благодарение на популярният филм Interstellar и на сериала Dark на Netflix. Идеята обаче съвсем не е толкова налудничава, колкото си мислите.

Какво е черна дупка?

Черната дупка представлява останките от умираща звезда, като гравитацията е накарала звездата да се имплодира (процес, при който обектите се разрушават чрез свиване или притискане върху самите себе си - обратният процес на експлозия), образувайки гравитационна сингулярност, която дърпа всичко навътре и не пропуска нищо навън.

Черните дупки като цяло са невероятно мистериозни. По същество те са просто масивни концентрации на гравитация, толкова силни, че нищо, дори светлината, не може да им избяга. Допреди 20-30 години учените дори не бяха сигурни, че те съществуват и единственият начин да разберат за тях е заради огромното гравитационно привличане, което влияе на материята около нея.

Обърнете внимание, че терминът „масивни“ тук не означава голям по размер. Масивността, когато говорим за черни дупки и други астрономически обекти, се отнася до това колко физическа маса има в тях. Това не се равнява на размера, тъй като нещо като газ може да покрие огромна площ, но да няма толкова голяма маса в нея

И най-общо казано, повече маса означава по-силна гравитация.

Например, сравнете Земята с Юпитер. Гравитацията на Юпитер е много по-силна, отколкото на Земята, и в резултат нещата там ще изглеждат по-тежки. Ако погледнем Луната или Марс, гравитацията там е много по-слаба.

Има изключително много черни дупки, едно проучване дори предполага, че е възможно те да са около 40 квадрилиона, само в наблюдаваната вселена.

До това заключение се е стигнало при оценка на редица фактори като скоростта на образуване на звезди, количеството звездната маса и металността - изобилието от метали, което в астрономията се отнася до всеки елемент, по-тежък от водорода и хелия.

И някои от тях са наистина огромни. Известни са като свръхмасивни черни дупки и се намират в центъра на много галактики, включително и в нашия Млечен път, чийто център е супермасивната черна дупка Стрелец A*.

Как всичко това е свързано с пътуването във времето?

Тук на помощ идва физика на Алберт Айнщайн. Най-известното постижение на Айнщайн, освен атомната бомба, е неговата обща теория на относителността, която все още се приема като описание на гравитацията, повече от 100 години по-късно.

Би било трудно да се навлезе в подробности в тази теория, като се има предвид сложната математика, която използва. Но казано с прости думи, той описва връзката между материята, енергията и гравитацията. Черните дупки всъщност са предсказани от общата теория на относителността и по-късни наблюдения потвърждават тяхното съществуване.

Сега, нека обобщим накратко за да видим как се свързва всичко казано дотук, помислете: Пространството се огъва и разтяга от материята и енергията и колкото по-масивен е даден обект, толкова повече то ще се огъва и разтяга.

В резултат от това пространството се изкривява и огъва по начини, по които нещата ще попадат в гравитационно привличане. Ето защо гравитацията привлича нещата към себе си и защо колкото по-близо се доближавате до нещо, толкова по-силна е и гравитацията.

Но тук не може да не засегнем и времето, защото ако пространството е разтегнато, времето също е.

Да кажем, хипотетично, че човек има стар часовник поставен близо до изключително масивен обект. Ако обектът е достатъчно масивен, часовникът ще тиктака по-бавно.

С други думи: интензивната гравитация забавя времето. Един месец близо до черна дупка може да се равнява на няколко години на Земята.

Това е първа стъпка при пътуване във времето с черна дупка: просто летете близо до една за малко и след това се върнете. Ще откриете, че е минало много време, много повече, отколкото на вас ви изглежда.

Разбира се, трябва да внимавате да не отидете твърде близо, пресичайки това, което учените наричат Хоризонт на събитията. Ако го направите, няма връщане назад.

Но това е пътуване в бъдещето, а възможно ли е да се върнем назад?

Това ще е малко сложно, но нека обясним.

Помните ли, че черните дупки разтягат и огъват пространството и времето в зависимост от това колко масивни са? Е, що се отнася до времето, то не просто го огъва, така че да забави всичко. По принцип може да направи времева примка върху себе си като сгъване на одеяло или навиване на вестник.

Според учените това е затворена времеподобна крива (CTC) и е открита за пръв път от Вилем Якоб ван Стокум 20 години след като Айнщайн описал общата теория на относителността. Това, което се случва е, че когато отидете напред във времето вие ще се окажете във време преди да тръгнете, тъй като, връщайки се назад, вървите напред.

Следите ли все още логиката? Добре, защото става и по-сложно.

Все пак тук дори не взимаме предвид сложна механика на всичко това, за което говорим. Съществуват и всякакви проблеми на причината и следствието, скоростта на светлината, линии на световете и различни изключително сложни математически уравнения и концепции, които почти един век са били в центъра на изследвания и теоретизиране.

От там и научаваме понятия като червееви дупки.

Сега, като оставим настрана теоретичните дебати, означава ли това, че пътуването във времето е възможно? Технически това би било пътуване във времето.

Но в никакъв случай не трябва да го правите.

А, сега да уточним, че ще бъде невъзможно да го направите, освен ако случайно си нямате космически кораб, който може да лети до черна дупка достатъчно бързо, за да може животът да ви стигне, за да успеете да я достигнете, и след това да се върнете. Има наистина основателни причини, поради които пътуването във времето през черна дупка е ужасна идея.

Най-големият проблем обаче е гореспоменатият „хоризонт на събитията“. Тази времева примка, за която говорихме от гравитацията на черната дупка ли е причинена ? Вероятно преминава през „хоризонта на събитията“. И ако влезете вътре, вероятно ще свършите много зле.

Фактът, че този процес се нарича "спагетификация", би трябвало да алармира за лоши последствия.

Така че да, пътуването във времето е почти определено възможно. И ако се опитаме ще умрем, правейки го.

Коментари 5
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

5 коментара
 
- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Никол Кидман с отличие от Американския филмов институт (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Никол Кидман с отличие за цялостни постижения на Американския филмов институт

Любопитно Преди 1 час

Актрисата Мерил Стрийп връчи статуетката на Кидман

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

България Преди 1 час

Политологът от „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов посочи, че алиансът представлява идентичност, принадлежност и възможности

<p>Василев отговори на лидера на ГЕРБ: Той&nbsp;не е в положение да поставя условия</p>

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

България Преди 4 часа

Съпредседателят на ПП заяви, че първото нещо, на което Борисов трябва да отговори, е дали ще се "откачи" от зависимостите от Пеевски

<p>Берачи на гъби и горски плодове&nbsp;подготвят&nbsp;протест в София (ВИДЕО)</p>

Берачи на гъби и горски плодове подготвят протест в София

България Преди 4 часа

Какво предизвика недоволството на този сектор?

<p>Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат, ето защо&nbsp;(ВИДЕО)</p>

Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат

България Преди 4 часа

Със своите постижения 19-годишният Насар помогна на своя отбор Хайнсхайм да се изкачи в Първа Бундеслига

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Свят Преди 5 часа

Високоскоростните влакове ще съкратят четиричасовото пътуване през пустинята Мохаве

<p>Песков отправи остро предупреждение към Запада&nbsp;</p>

Кремъл: Руските активи не трябва да бъдат докосвани, ще има суров отговор на тази кражба

Свят Преди 5 часа

След началото на руската инвазия в Украйна ЕС и други страни замразиха активи на РЦБ

<p>Обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви&nbsp;</p>

Украински обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви

Свят Преди 5 часа

Това съобщи в канала си в „Телеграм“ губернаторът на руската Пензенска област Олег Мелниченко

<p>Ето какво&nbsp;ограничава терора на Путин</p>

Зеленски: Всяка медийна публикация за нарушаването на санкциите от Русия, ограничава терора на Путин

Свят Преди 5 часа

ЕС подготвя нов пакет санкции срещу компании от Турция, Китай, ОАЕ и Хонконг, които правят доставки за Русия

Русия твърди, че е превзела украинско село в Донецка област

Русия твърди, че е превзела украинско село в Донецка област

Свят Преди 6 часа

В изявлението се посочва, че руската армия е отблъснала серия украински контраатаки в близост до Часов Яр

<p>&quot;Тогава ще се случи най-голямата катастрофа в историята&quot;&nbsp;</p>

Палестина: САЩ са единствената страна, която може да спре Израел от операция в Рафах

Свят Преди 6 часа

Западните държави, включително най-близкият съюзник на Израел - САЩ, настояха Тел Авив да се въздържа от нападение срещу южния град

Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съответствие за вота 2 в 1

Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съответствие за вота 2 в 1

България Преди 6 часа

Публичното теглене ще се извърши в присъствието на служебния министър-председател и министър на външните работи Димитър Главчев

Димитър Главчев се е отказал от заплатата си на външен министър

Димитър Главчев се е отказал от заплатата си на външен министър

България Преди 6 часа

Като министър на външните работи Главчев има право на допълнителна заплата от 9100 лв.

<p>Срути се част от подпорна стена на АМ &quot;Струма&quot;&nbsp;(СНИМКИ)</p>

Срути се част от подпорна стена на АМ "Струма"

България Преди 6 часа

Предполага се, че от дъждовете са компрометирани два от сегментите на подпорната стена

<p>Тази дейност развива нашата креативност</p>

Роботи възпроизвеждат ръкопис, наподобяващ човешкия

Свят Преди 7 часа

Отвъд романтичната идея, какви ползи спираме да получаваме, като спрем да пишем на ръка?

Отслужиха тържествена литургия за Цветница в "Св. Александър Невски" (СНИМКИ)

Отслужиха тържествена литургия за Цветница в "Св. Александър Невски" (СНИМКИ)

България Преди 7 часа

Десетки бяха православните християни, които се причастиха с Тялото и Кръвта Христови