5

С рещу до 50 000 долара виетнамските мигранти могат да получат "VIP пакет" до Великобритания.

Това включва полет, фалшив паспорт и дори адвокат - нелегален, но таксуван като по-безопасен от по-евтините сухопътни маршрути на контрабандистите на хора, които предоставят меню от опции за опитващите се да стигнат до Великобритания.

Подробности за добре смазани пътища за контрабанда, простиращи се от Виетнам до Европа, бяха подложени на подновен контрол, след като 39 души бяха намерени мъртви в камион във Великобритания, пише АФП.

39 убити в български камион

Първоначално идентифицирани като китайци, сега се смята, че са виетнамци, след като семействата дадоха гласност на това, че се страхуват, че техните роднини са в ремаркето-убиец.

Характерът на пътуването им зависи от това колко пари могат да отделят семействата им.

От Есекс: Съжалявам, мамо. Ще умра, не мога да дишам

По-бърз, удобен и уж по-безопасен, "VIP пакетът" струва около 50 000 долара - в сравнение с около 15 000 долара за пътуването по суша, според няколко експерти, с които говори Франс прес.

VIP сделката предлага документи за пътуване и полети до Европа, често до Франция, Германия или Испания, преди окончателното преминаване във Великобритания.

"Те ви свързват директно с група във Франция, която ви помага", каза за АФП Чунг Пам, който работи с Locate International, група, базирана във Великобритания, която помага да се намерят изчезнали виетнамски мигранти във Великобритания.

Веднъж добрали се до Великобритания, те дори са снабдени с виетнамски адвокати и преводачи в случай, че бъдат хванати от полицията.

"Това ви показва колко организирани и систематизирани са", каза Фам.

Великобритания отдавна е основна дестинация за виетнамските мигранти, благодарение на добре уредени престъпни мрежи, предлагащи работа, макар и често с по-ниски заплати от обещаните.

Бедните централни провинции на Виетнам са обсебени от контрабандисти и брокери на хора с контакти в подземния свят, , простиращи се по целия свят.

Семействата продават земя или вземат огромни заеми за пътуванията, вярвайки, че инвестицията в крайна сметка ще се изплати няколко пъти.

Намериха 39 човешки тела в камион в Есекс

VIP обещания

Семейството на Хоанг Ван Тип смята, че той е един от 39-те загинали в камиона във Великобритания.

Контрабандистите им обещали, че 13 000 долара ще осигурят безопасното му преминаване за последния етап от пътуването му от Франция до Острова.

"Чух, че той ще тръгне по VIP маршрут, в четириместен автомобил. Но ни излъгаха", каза майката на 18-годишната Хоанг Ти Ай пред AФП от дома си в комуната Диен Тин в централната провинция Нге.

Тип живеел във Франция от една година - семейството платило 17 500 долара, за да го пристигне там през Русия. Последната вноска се отнасяла за пристигането му във Великобритания.

Но семейството на Тип никога повече не се чуло с него.

Те не са платили за фаталното пътуване с камион - контрабандистът оттогава е изчезнал - но семейството му все още дължи на банка 4300 долара.

"Ако знаех, че ще се качи на този камион, никога не бих го пуснала", каза посърналата му майка.

Въпреки обещанията, VIP пакетите ще получават само мигранти до Франция или Белгия, и общи пунктове за влизане във Великобритания.

Независимо от пътуванията си от Виетнам, мигрантите имат няколко възможности за избор освен да се скрият в контейнери, за да преминат през английския канал.

Хората, намерени в камиона миналата седмица, вероятно са били смесица от ВИП и редовни пътници, каза Фам въз основа на получената от нея информация за платените от тях такси.

Големи рискове

За тези, които нямат пари или достъп до кредит за сигурни VIP пътувания, пътуванията често са по-дълги - и по-рисковани.

"Със "селския" маршрут ще пътувате през целия път или пеша, или в камион през гората и това ще ви отнеме месеци", каза Фам.

Виетнамските контрабандисти наричат тези опции за ниски цени пакети "по тревата", които често започват в Русия или Китай.

Проправяйки пътя си на запад, те често са принудени да работят, за да платят за следващия етап на пътуването, и се сблъскват с вероятността да бъдат засечени от полицията или граничните агенти.

Те работят като готвачи, фабрични работници или търговци на пазара. Някои, включително непълнолетни, са принудени да припечелват със секс, сочи доклад на Anti-Slavery International, ECPAT UK и Pacific Links Foundation.

Много мигранти биват подвеждани от контрабандистите, убеждаващи ги, че пътуването ще бъде леко, ако плащат достатъчно.

"Тези хора поемат големи рискове", казва виетнамец, който е работил с отглеждащи канабис във Великобритания, преди да се завърне наскоро.

"Те не могат да проверят обещанията на трафикантите, просто им вярват", заяви той пред AФП, като поиска анонимност.

За мнозина стремежът към нов живот е неустоим.

Точно това довело Нгуен Ван Хунг в чужбина през 2018 г., за което били платени на контрабандисти 17 000 долара за нов паспорт и полет до Русия.

Семейството си осигури заем от държавния кредитен фонд, за да може да напусне, като казали на банката, че планират да започнат бизнес с отглеждане на фъстъци.

Оттам той се отправи към Франция - семейството му не знае как - и се обадил преди няколко седмици, за да помоли майка си да вземе още малко пари за последния етап от пътуването.

"Оттогава не сме се чували с него", каза майка му Нгуен Ван Хунг пред AФП.

Шофьорът на камиона, в който бяха открити 39 тела, се яви пред британски съд по видеовръзка по обвинения в убийство и трафик на хора, предаде Ройтерс.
25-годишният Морис Робинсън бе изправен пред съд в английския град Челмсфорд, графство Есекс. Той не поиска освобождаване под гаранция и ще остане в ареста до 25 ноември, когато делото ще продължи в лондонския централен наказателен съд "Олд Бейли".

Британският премиер Борис Джонсън се подписа в книгата за съболезнования за 39-те жертви, чиито тела бяха намерени в хладилния камион на 23 октомври.

Първоначално британската полиция смяташе, че тези незаконни имигранти са китайци, но впоследствие се оказа, че много от тях са виетнамци. Полицията посочи, че повечето жертви не са носели документи за самоличност и идентификацията се извършва с пръстови отпечатъци, зъбен статус и ДНК, както и със снимки от приятели и роднини.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 5
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

5 коментара
 
Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Още една формация няма да участва в коалиция с ПП-ДБ на предстоящите избори

Още една формация няма да участва в коалиция с ПП-ДБ на предстоящите избори

България Преди 10 минути

В позицията си от партията обясняват, че присъединяването им към ПП-ДБ било с цел да бъдат постигнати реформи в "противовес на модела на ГЕРБ и ДПС"

<p>Колко процента от родителите на деца до 4 г. подкрепят задължителната имунизация</p>

Проучване на МЗ и УНИЦЕФ: Общо 61% от родителите на деца до 4 г. подкрепят задължителната имунизация

България Преди 51 минути

Според изследването има тенденция към нарастване на дела на родителите, които отказват задължителната имунизация на децата си

Изложба "Ледовете на Антарктика"

Звуците от Антарктида оживяват в интерактивна фотоизложба на Моста на влюбените на НДК

Любопитно Преди 2 часа

Кадрите могат да бъдат разгледани на пешеходния мост на НДК до 5 май

Елена Йончева: Приемам номинацията си от ДПС за евродепутат като признание

Елена Йончева: Приемам номинацията си от ДПС за евродепутат като признание

България Преди 2 часа

В настоящия Европарламент тя е депутат от БСП в Групата на на Прогресивния алианс на социалистите

Хвърлиха предмет по Ники Минаж по време на концерт (ВИДЕО)

Хвърлиха предмет по Ники Минаж по време на концерт (ВИДЕО)

Любопитно Преди 2 часа

Това се случи по време на участие в Детройт

<p>Избираме &quot;Мис Изкуствен интелект&quot;</p>

Избираме "Мис Изкуствен интелект" или най-красивата генерирана жена чрез AI

Любопитно Преди 2 часа

В надпреварата ще се включат популярни изкуствено генерирани дами като Емили Пелегрини и Айтана Лопес

Коалиция "Солидарна България", начело с Ваня Григорова, се регистрира в ЦИК

Коалиция "Солидарна България", начело с Ваня Григорова, се регистрира в ЦИК

България Преди 2 часа

Григорова заяви, че предопределящо за решението ѝ да участва в предстоящия вот е била огромната гражданска енергия по време на местните избори

<p>Почина съпругата на проф. Боян Биолчев&nbsp;</p>

Почина режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева

България Преди 2 часа

Опелото ще се състои в събота в храма "Св.Седмочисленици" от 13.30 ч.

Секси, дръзки и красиви: 10 от най-горещите синоптички в света

Секси, дръзки и красиви: 10 от най-горещите синоптички в света

Любопитно Преди 2 часа

Ето някои от най-горещите момичета на прогнозата за времето

Коя държава дава най-много военна помощ за Украйна

Коя държава дава най-много военна помощ за Украйна

Свят Преди 3 часа

Без военната и финансова помощ от други държави Украйна няма никакъв шанс да оцелее в тази битка

Германия арестува мъж за шпионаж в ползва на Китай

Германия арестува мъж за шпионаж в ползва на Китай

Свят Преди 3 часа

Парламентът на ЕС обяви, че е отстранил от длъжност "с незабавно действие" сътрудника на евродепутата

<p>Внасят обвинителния акт срещу шофьора, отговорен за смъртта на Ани и Явор</p>

Внасят обвинителния акт срещу шофьора, отговорен за катастрофата с две жертви на "Сливница"

България Преди 3 часа

Предстои насрочване от Софийски градски съд на разпоредително заседание по делото

<p>Нова мярка срещу разпространението на коклюш в България</p>

Ваксината срещу коклюш ще бъде прилагана месец и половина след раждането

България Преди 3 часа

Това решение бе взето на среща днес между Димитър Главчев, д-р Галя Кондева, Емилия Лазарова и доц. Ангел Кунчев

ЦГМ затяга контрола: Патрули ще следят за неправилно паркиране в София

ЦГМ затяга контрола: Патрули ще следят за неправилно паркиране в София

България Преди 3 часа

Възможностите да се паркира за 10-15 минути, без да се изпраща съобщение, ще намалеят, каза изпълнителният директор на Центъра за градска мобилност

"Зомби болестта на елените": Двама ловци умират от рядко заболяване

"Зомби болестта на елените": Двама ловци умират от рядко заболяване

Любопитно Преди 3 часа

Мъжете хванали болестта от северноамерикански елени, заразени с хронична болест на изтощение

<p>Ким Кардашиян загуби повече от 100 000 последователи заради Тейлър Суифт</p>

Ким Кардашиян загуби повече от 100 000 последователи заради песен на Тейлър Суифт

Любопитно Преди 4 часа

43-годишната Кардашиян все още не е коментирала ефекта на песента върху социалните ѝ медии