13

С лед като близо десет пъти беше убиван неуспешно, изглежда този път лидерът на „Ислямска държава“ наистина е мъртъв. Това става ясно от изявление на американския президент Доналд Тръмп. Операцията, извършена в отдалечено сирийско село в северозападния ъгъл на страната, носи името „Кейла Мюлер“ – доброволка, пленена от ИД през 2015 и изнасилвана многократно от самия Багдади преди да бъде убита. И макар все още да се изясняват редица детайли около събитията, те вече създадоха реакции в Близкия изток и извън района. Поне няколко държави и местни фракции си приписаха участие в операцията, а Доналд Тръмп изглежда доволен, тъй като изпълни едно от основните си обещания.

Как се е провела операцията?

Детайлите все още се изясняват, но това, което е ясно засега е следното. В събота вечерта елитни части от американската армия стартират операция, която според изнесените данни, е една от най-сложните контратерористични операции в кампанията срещу „Ислямска държава“. Осем вертолета излитат от Северен Ирак – най-вероятно Ербил – и пристигат в района на селото Бариша в Северозападна Сирия в ранните часове на неделя.

Специалните екипи от елитното звено „Делта Форс“ е трябвало да прекосят територия контролирана от Ирак, Турция и Русия. Трите държави са били уведомени, но се смята, че само иракчаните и турците са имали повече детайли. Според изказвания на военни, присъствието на руските сили е наложило да се установи канал за комуникация, за да се избегнат вероятни инциденти, тъй като руските военновъздушни сили извършват удари в този район на Сирия.

Операцията е била подготвяна близо половин година и в нея общо са участвали под 100 американски войници. При пристигането на специалните части, тяхната основна цел е била залавянето, а не убийството на Багдади. Американските части са призовали лидерът на ИД да се предаде, но вместо това от къщата излизат група възрастни с 11 деца. Багдади остава вътре и войниците пробиват дупки в стените на сградата, където се укрива. Идеята е да се провери дали няма капани и заложени бомби, които биха се задействали при влизане. Подобна тактика е често използвана от бойците на ИД. Когато специалните части влизат в къщата, Багдади се окопава в тунел, през който е трябвало да избяга. Обграден, той решава да се самоубие, задействайки колана си с взривове – стъпка, която и преди се е прилагала от командири на групировката, за да се избегне залавяне.

В операцията са използвани и снаряди, изстреляни най-вероятно от вертолетите. Най-малко пет бойци на групировката загиват при сблъсъка с американските специални части отвън, а други загиват във вътрешността на сградата. Към 4:15 сутринта българско време специалните екипи потвърждават, че „целта“ – т.е. Багдади – е елиминирана. Въпреки използването на колан с взривове, останките от тялото са били достатъчно за взимане на ДНК проба. Командирът на войниците на терен съобщава на генерал Кенет Маккензи, началник на Централното командване на САЩ, че са „абсолютно убедени”, че тялото е на лидера на „Ислямска държава“. Маккензи от своя страна предава съобщението на Белия дом.

С Багдади загиват трима от синовете му. Телата на две от съпругите му са оставени в сградата, тъй като те също носят колани с взривове и преместването им е твърде рисковано за екипите. Има данни за двама ранени американски войници, но не и за жертви. Засега се знае, че турското и иракското разузнаване са участвали с предоставяне на данни, а кюрдските сили в Иракски Кюрдистан и в Сирия са осигурявали наблюдение на района. Турските сили извършиха специална операция в същия район, където се е укривал Багдади само ден преди американските войници като според данни на военни, двете операции са свързани.

Кое е мястото, където се е укривал лидерът на „Ислямска държава“?

Селото Бариша се намира на по-малко от пет километра от турската граница. Къщата, в която се е укривал Багдади, се намира в края на селото. Сателитни изображения показват, че през последната година е била издигната нова постройка и защитна стена. Самата сграда е била силно охранявана, но бойците на ИД са правели всичко възможно да не се набиват на очи.

Районът е полупланински и рядко населен с малки земеделски селища и ферми. Наоколо има и няколко набързо изградени бежански лагери за разселени от други райони на Сирия хора. Населението на Бариша е около 7000 души, като повечето живеят бедно и зависят от хуманитарна помощ.

Целият район, където се намира Бариша, е контролиран от Хуррас ад Дин – формация, считана за сирийския клон на Ал Кайда. Бойците на групата са предимно дезертирали от военния алианс Хаят Тахрир ал Шам (ХТШ), чиито лидери късат с Ал Када преди няколко години. ХТШ са знаели за слуховете, че в селището е високопоставен лидер на „Ислямска държава“. Тъй като двете групировки са във война, командирите на ХТШ нареждат претърсване на района няколко дни преди американската операция.

Укриването в тази част на Сирия е лесно заради малкото население и липсата на сигурност. Селото Бариша често е използвано от контрабандисти и трафиканти. Когато основните крепости на „халифата“ на Багдади стават арена на сблъсъци с напредващите сили на международната коалиция и кюрдите, част от бойците на ИД бягат към този район, докато други успяват да се смесят с населението в пустинните райони на Сирия по границите с Ирак и Йордания.

Самата къща, която е служела за скривалище на Багдади, е била подсигурена от един от лидерите на Хуррас ад Дин, Абу Мухаммад ал Халаби, който също загива. Остава отворен въпросът как Багдади е бил прекаран през територия, държана от сирийското правителство.  

Какво следва за „Ислямска държава“?

Смъртта на Абу Бакр ал Багдади може да е повратна точка за групировката, но не и причина за унищожението й. Въпреки че сирийските и иракски крепости на ИД бяха превзети окончателно в началото на годината, никой наблюдател не очаква, че с последните събития ще прекратят дейността на организацията. Нещо повече – в деня, когато започнаха да излизат новините за операцията, при която е загинал Багдади, ИД извърши две атаки в Афганистан.

Историята показва, че убийството на лидера не предизвиква разпад на съответната групировка, в това число и на ИД. Така например, след елиминирането на Осама бен Ладен, Ал Кайда не само не спря дейността си, но през последните години отбелязва ръст на бойците и териториите,  в които има присъствие. Групировката не беше спряна и със смъртта на сина на Бин Ладен, Хамза.

Но „Ислямска държава“ ще има нужда от време, за да избере и закрепи ново ръководство в момент, когато структурите й се активизират наново в Сирия и Ирак. През последната година клетки на организацията извършваха постоянни нападения в двете страни, прибирайки стотици хиляди долари от отвличания и рекет. След удара срещу Багдади, операция беше извършена и срещу говорителя на групировката, но все още не е ясно дали е загинал. Ако новината се потвърди и Абу Хасан ал Махуджир е загинал, това ще затрудни бързият и плавен преход в ново ръководство. Ал Мухаджир е бил засечен, когато е бил качен в камион от контрабандист на петрол в Северна Сирия.

Хиляди от бойците на ИД се намират в затвори в Сирия и Ирак, а десетки хиляди симпатизанти и близки на тези бойци са настанени в лагери. През последните няколко месеца имаше все по-опасни опити за освобождаването на бойците, а съвсем наскоро избягаха близо 700 души от затвор в Айн Иса на фона на сражения между Сирийските демократични сили и турските части в Северна Сирия. Смята се, че след бягството, подпомогнато с подкупване на охраната на затвора, бойците са тръгнали към Ирак.

През 2009 Багдади успя да изведе някогашния клон на Ал Кайда в Ирак от почти смачкана организация до международна терористична група, която в зенита си контролираше територия с размера на Великобритания. В момента на смъртта на Багдади, ИД разполага с клонове в няколко държави в Африка и Азия. Само в Нигерия групировката държи район с размера на област София. Всички клонове на ИД са самостоятелни и се финансират сами, което гарантира действието им независимо от смяната на централното лидерство. Съществува възможност, както при Ал Кайда за известно време, местните клонове да се отклонят от ИД, ако новото ръководство не се ползва с уважение и не бъде прието.

Има информация за шестима командири, които биха могли да станат наследници на Багдади. Тяхното конкретно местоположение е неизвестно, но има предположения. Едно от споменаваните имена е това на Ал Хадж Абдулла Кардаш – сенчеста фигура с туркменски произход от иракския град Тал Афар. Той лежи в затвора заедно с Багдади преди десетина години и там стават близки приятели. Друг възможен вариант за наследник на Багдади е саудитски гражданин известен с имената Абу Салех ал Джазрауи и Абу Осман ал Туниси. Той беше показан на видеото с Багдади, публикувано от ИД по-рано тази година.

Но смъртта на Багдади също създава възможност за групата да се преоткрие и да преодолее смазващия удар от поражението на „халифата“. Един нов динамичен лидер може да укрепи структурите на организацията, да привлече нови симпатизанти, а оттам и да планира нови кървави атаки далеч извън Близкия изток. Може да се стигне и до преговори с Ал Кайда и въпреки различията си, създадени по време на лидерството на Багдади, да се стигне до обединение на силите на организациите. При такъв сценарий, проблемите със сигурността не само в Близкия изток и Африка, но и в Европа, ще нараснат неимоверно.

Какво означават последните събития за политиката на Тръмп?

От Белия дом Тръмп благодари на правителствата в Русия, Турция, Ирак и дори сирийския режим за мълчаливото сътрудничество, докато САЩ извършиха нападението. Той набързо посочи помощта, оказана от Сирийските демократични сили. Кюрдските милиции предоставиха основните сили на терен по време на американската кампания срещу „Ислямска държава“, но също така са фракция, разглеждана като терористична група от Турция, чието разузнаване вероятно е изиграло основна роля в предаването на информация към САЩ.

Тръмп изглеждаше по-нетърпелив да се върне към разказа си за оттеглянето от Сирия, повтаряйки донякъде своята исторически недостоверна позиция, че турците, кюрдите и останалите народи в района са обречени на вечна война. Тръмп също така повтаря настояването си да „пази“ близкоизточния петрол - в този случай това означава разполагане на американски войски около източните нефтени находища в Сирия. Показателно е, че ден след извършването на операцията срещу Багдади, американски конвой от общо 70 камиона и бронирана техника навлязоха в Източна Сирия откъм Ирак. 

Американски медии: Лидерът на "Ислямска държава" Багдади е убит

Русия реагира на последните събития около Багдади с недоверие. Всъщност, руското Министерство на отбраната напълно отрече възможността, че американските сили са извършили операция в Северозападна Сирия. Данните за убийството на лидера на ИД са притеснителни за Москва защото районът, където се е криел джихадисткият командир, е под наблюдението на Русия. Въздушното пространство се контролира също от руските военновъздушни сили и заради американците са изпратили сигнал, че се извършва операция. Това, обаче, не беше коментирано от руснаците. Русия също оповести няколко пъти, че е извършила успешни операции срещу Багдади, но досега нямаше подобно изявление както направи Тръмп след атаката в Бариша.

Американския президент може да се радва, тъй като тази операция със сигурност ще се отрази положително преди изборите следващата година, но Вашингтон има работа по политиките си в Близкия изток. Както става ясно, смъртта на Багдади е много важно събитие, но последиците няма да са толкова оптимистични, колкото се очаква. Групировката е активна на два континента, световните сили са все така разединени, а на терен в Сирия се струпват нови облаци.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

Коментари 13
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

13 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Напрежение в столицата, протестиращи нахлуха на Немския коледен базар</p>

Напрежение в столицата, протестиращи нахлуха на Немския коледен базар

България Преди 21 минути

По-рано недоволните от властта хвърляха тикви по сградата на Министерския съвет

<p>Плъхове, прасета и пилета - ключът към справяне с COVID-19</p>

Изследване: Плъхове, прасета и пилета - ключът към справяне с COVID-19

Теми в развитие Преди 35 минути

Оказва се, че те са имунизирани срещу коронавируса заради формата на клетките си

Най-странните неща, които можете да сложите в ръчния си багаж

Най-странните неща, които можете да сложите в ръчния си багаж

Любопитно Преди 1 час

От Федералната авиационна администрация на САЩ имат списък с абсолютно всичко, което е разрешено

Как е по-полезно да хапваме тези храни

Как е по-полезно да хапваме тези храни

Любопитно Преди 3 часа

Вижте храните, които променят свойствата си в зависимост от начина, по който са приготвени.

Борисов: Ваксините ще бъдат с гаранцията от Европейската агенция по лекарствата

Борисов: Ваксините ще бъдат с гаранцията от Европейската агенция по лекарствата

Теми в развитие Преди 5 часа

Да, все още ни тревожи броят на починалите, но вече излизаме от тъмните класации, каза премиерът

В Русия започна мащабно ваксиниране срещу Covid-19

В Русия започна мащабно ваксиниране срещу Covid-19

Теми в развитие Преди 5 часа

Какви са предимствата и недостатъците на руската ваксина Sputnik V

БСП изключи депутат, пребил местен лидер на партията

БСП изключи депутат, пребил местен лидер на партията

България Преди 6 часа

От БСП заявиха, че няма да толерират поведение, несъвместимо с морала и законите на страната

Радиотелескопът Arecibo мигове преди срутването си

Видео показва срутването на 900-тонен радиотелескоп

Технологии Преди 7 часа

Инцидентът се е случил преди няколко дни

Собственикът на "Калинел" Марин Радевски почина от Covid-19

Собственикът на "Калинел" Марин Радевски почина от Covid-19

Теми в развитие Преди 8 часа

Радевски е един от най-големите дарители в региона

Верижна катастрофа с патрулка на "Цариградско шосе" в София

Верижна катастрофа с патрулка на "Цариградско шосе" в София

България Преди 8 часа

Полицейският автомобил се отзовал на сигнал за пътен инцидент

Мистериозната сила на Всевиждащото око - масоните ли са замесени

Мистериозната сила на Всевиждащото око - масоните ли са замесени

Любопитно Преди 8 часа

В наше време Мадона, Джей Зи и Кание Уест са уличавани в използване на символика на илюминатите и то не веднъж

Днес имен ден празнуват всички с хубавите имена...

Днес имен ден празнуват всички с хубавите имена...

Любопитно Преди 9 часа

Вижте на кого да честите днес

Игри на волята

Милен е големият победител във втория сезон на „Игри на волята: България”

България Преди 18 часа

Борислав остана втори след тежка финална битка

Русия задава нов тон в геополитическата надпревара с база в Судан

Русия задава нов тон в геополитическата надпревара с база в Судан

Свят Преди 19 часа

Покрай останалите международни новини, едно събитие в Русия не беше отбелязано подобаващо за значимостта си, пише в коментар за Vesti.bg Руслан Трад

<p>Разбиха мащабна българо-френска мрежа&nbsp;&nbsp;</p>

Разбиха мащабна българо-френска мрежа за контрабанда на цигари и проституция

Свят Преди 21 часа

Престъпната организация е прала парите от печалбите чрез недвижими имоти в България