7

Н а хартия изглежда, че имат много общи неща. И двамата са отдадени природозащитници. Дори споделяли един и същ наставник, покойният сър Ерик Андерсън, който им преподавал в Гордънстаун и Итън. И двамата прекарали известно време в кампуса Timbertop на гимназията Geelong Grammar School в Австралия. И разбира се, имат общ брачeн модел, при който и двамата мъже следват тенденцията да се женят за любовниците си.

Това е грозната истина за отношенията между крал Чарлз III и и бившият премиер на Великобритания Борис Джонсън.

Твърдението, че бившият министър-председател се е „съобразил“ с тогавашния принц на Уелс, след като той определил правителствената схема за депортиране в Руанда като „ужасяваща“, хвърля лека светлина върху понякога трудните отношения между тези две публични личности.

Според Гуто Хари, бивш ръководител на комуникациите, бившият премиер е нападнал тогавашния престолонаследник и го е предупредил да не се намесва в политиката по време на 15-минутна „разправия“ на среща на Британската общност в Руанда, миналия юни. Той също така предположил, че Джонсън категорично е предупредил краля да не изнася реч за робството, казвайки: „Ще внимавате или в крайна сметка ще трябва да продадете херцогството Корнуол, за да платите репарации за тези, които са го построили.“ Отношенията им, твърди Хари, „никога не успяха да се възстановят напълно“.

По онова време от Даунинг стрийт отрекли да е имало спор, въпреки че това не спряло бившият премиер публично да призовава краля да не бъде предубеден. Независимо от това какво наистина се е случило в Кигали, няма съмнение, че Джонсън и кралят са кръстосали шпаги за нещо повече от имиграционна политика. Политически противопоставени по редица въпроси, както казва един вътрешен човек:

Борис е до голяма степен човек на Telegraph, докато Чарлз е по-скоро Guardianista. Мисля, че той виждаше краля като по-скоро тип Гордън Браун“. Друг източник казва, че Джонсън гледа на краля „като на кралската версия на Джон Мейджър – нервен и намесващ се“.

Напрежението между двамата е още от годините на Джонсън като кмет на Лондон, когато той закъснява с 30 минути за първата си среща с тогавашния принц на Уелс, след като взима метрото в грешната посока бил нападнат от група китайски туристи на средна възраст на улицата. Според Хари вечно точният Чарлз не бил „впечатлен“ изобщо.

Те се разминавали и по въпросите с решенията за планиране. Явно „за строителството“, Джонсън отхвърлил притесненията на краля относно отказването на повече кули като „абсолютно луди“ и се отнесъл презрително към стилните класически сгради, проектирани от архитекти като Куинлан Тери, на които суверенът много се възхищавал.

Генетично модифицираните храни, на които 74-годишният монарх се противопоставил публично, показват още една линия на несъгласие, след като Джонсън препоръчал Великобритания да бъде „освободена“ от правилата, ограничаващи употребата им. Има дори предположения, че Брекзит може да е изиграл роля в нарастващото напрежение между двамата, като се твърди, че кралят е изразил личните си опасения относно начина, по който правителството на Джонсън се справяло със субсидиите за ферми след Брекзит и споразуменията за свободна търговия.

Може би не е било полезно за Джонсън кралят да пише за The Guardian през 2021 г., като подчертал как земеделието преминало през „мащабен преход“ и „призовава дребните фермери да се обединят, за да се справят с предстоящите шокове“. Въпреки че никога не е изразявал публично симпатии към Remain, кралят, чиято кръвна линия е наполовина германска, винаги е говорил с нежност за връзката между Великобритания и Брюксел, отбелязвайки по време на пътуване до Берлин през 2020 г.: „Никоя страната не е наистина остров.

Част от задълженията на краля включват изнасянето на редовни речи пред Европейския парламент като наследник – нещо, което накарало Найджъл Фараж по-късно да отбележи: „Бях и на двете речи и бях ужасен от призива му ЕС да има повече власт. Изглежда, той уважава много институциите на ЕС." Двама от най-близките му политически съюзници, бившите депутати от торите Рори Стюарт, който обучавал принцовете Хари и Уилям и бил на коронацията, както и сър Никълъс Соумс, бившият му конник са заклети врагове на Джонсън. Въпреки че Джонсън премахнал консервативните ограничения и от двамата политици те се оттеглили, по време на дискусиите за Брекзит. Според един бивш министър: „В общините се говореше, че кралицата и херцогът на Единбург подкрепят Брекзит, докато принц Чарлз и принц Уилям подкрепят оставането в ЕС, но това бяха само клюки. Не мисля, че слуховете имаха някаква действителна основа.

Промяната във властта, след като Джонсън станал министър-председател, също може да е имала значение, според някои близки до него. „Мога да си представя Борис да си мисли: „Аз съм министър-председател, а ти си кралска особа, така че не трябва да имаш място във вземането на решения – това няма нищо общо с теб“. Говорело се, че когато бил на Даунинг Стрийт, Джонсън бил изнервен от неудовлетворителния отговор на краля на плана му да пусне нова кралска яхта. Също след като финансовите дела на бившия премиер били поставени под сериозно наблюдение, той негодувал от факта, че за краля не важат същите правила.

Възможно ли е ревността също да е била фактор за тяхното не дотам спокойно общуване?

Няколко източници, близки до Джонсън изтъкват близостта му с кралица Елизабет II, доказателство, за което било неговото пътуване до Балморал, за да подаде оставка два дни преди тя да почине, миналия септември. Въпреки че при предишно посещение в шотландските планини през 2019 г. придворните обвинили „неконцентрирания“ и „разсеян“ бивш министър-председател в „неуважително“ поведение, когато пристигнал със сегашната си съпруга Кари, последната му среща с покойната кралица не можела да бъде по-сърдечна. 96-годишната кралица е дала всичко от себе си, за да посъветва Джонсън какво трябва да прави по-нататък, казвайки му да не се придържа към нещата, които са се объркали. „Тя беше изключително майчински настроена към него“, според вътрешен източник, „Последното пътуване до Балморал беше много важно.

Друг източник добавя: „Покойната кралица се отнасяше към него като към непослушния си син. Между тях имаше истинска топлина когато бяха заедно. Борис беше като малко по-умната и по-малко противоречива версия на Андрю - за когото се казваше, че е нейният любимец. Той наистина я караше да се смее. Той беше във възторг от покойната кралица, напълно във възторг. И мисля, че вероятно е смятал Чарлз за по-нисш в сравнение с него. Чарлз му се смееше, докато кралицата се смееше с него – мисля, че това беше основната разликата.

Джонсън също се подигравал на краля зад гърба му, но пък според източник винаги се е разбирал много добре с покойната кралица, Камила и принцовете.

 

Коментари 7
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

7 коментара
 
Майка към дъщеря: - Дъще, мъжът трябва да се избира умно! Виж баща си - разбира от електричество, от водопровод, от мебели, може да поправи…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

България Преди 28 минути

Втори ден продължават срещите при президента с потенциалните кандидати за поста служебен министър-председател

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

България Преди 1 час

Евроатлантическите ценности се превърнаха в основен стълб в международните геополитически отношения, подчертава той

Радев с коментар за разговорите за служебен премиер

Радев с коментар за разговорите за служебен премиер

България Преди 1 час

Винаги, когато един избор е лимитиран, не може да доведе до най-добрия възможен резултат, заяви президентът

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

България Преди 1 час

Тя трябва да е написана така, че никой да няма възможност да вкара страната в криза, коментира той

Теменужка Петкова

Теменужка Петкова за "Турски поток": Ние притеснение нямаме, ПП-ДБ да създават колкото си искат анкетни комисии

България Преди 2 часа

Според Томислав Дончев повдигането на темата показва "политическа безпомощност"

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 2 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

НАТО

Сълзи и ентусиазъм: 20 години България в НАТО

България Преди 2 часа

Разходете се през събитията отпреди 20 години с нас

<p>&quot;Не сме виждали подобна ситуация от 1945 г. насам&quot;</p>

Туск: Започна нова ера на войни

Свят Преди 2 часа

Тя бе поставена с руското нахлуване в Украйна преди малко повече от две години, заяви премиерът на Полша

Тестват сирените за въздушна тревога в София, ето кога

Тестват сирените за въздушна тревога в София, ето кога

България Преди 2 часа

Това съобщиха от Столичната община

<p>Край на хартиените рецепти за антибиотици</p>

Хартиените рецепти за антибиотици остават в историята, от понеделник - само по електронен път

България Преди 2 часа

Издадените до неделя (31 март) хартиени рецепти имат валидност от 30 дни и могат да се изпълняват в аптеките

Петролната индустрия на Путин е в беда

Петролната индустрия на Путин е в беда

Свят Преди 2 часа

За да се справи с риска от недостиг на вътрешния пазар, тъй като руските рафинерии са подложени на мащабен спешен ремонт, Москва се обърна за помощ към своя ключов съюзник и съсед Беларус

Добро дело: Първокласници върнаха изгубена чанта с голяма сума пари (ВИДЕО)

Добро дело: Първокласници върнаха изгубена чанта с голяма сума пари (ВИДЕО)

Вдъхновени истории Преди 2 часа

Децата веднага предали чантата с парите на ръководството на училището

Земетресение с магнитуд 5,7 в Гърция

Земетресение с магнитуд 5,7 в Гърция

Свят Преди 3 часа

Към момента няма данни за жертви или нанесени материални щети

Снимката е илюстративна

Над 14 милиона германци са бедни

Свят Преди 3 часа

Всяко пето дете в Германия е засегнато от бедност