Още по темата

Допреди няколко години Румъния беше най-бедната страна в Европа. Икономиката ѝ беше в по-лоша форма дори от тази на България. Това вече не е така.

Сега Румъния, за разлика от България, е най-бързо развиващата се страна в Европа. За третото тримесечие на тази година румънската икономика регистрира ръст на годишна база от впечатляващите 8,6%, като това е част от тенденция на все по-добри икономически резултати. За сравнение растежът на Китай за същия период е 6,8%, а на България, само 3,9%.

Мащабен скандал и протести в Румъния, търсят 21 млн. евро от лидера на управляващите

Къде са корените на корупцията в България

Борисов: Не се подвеждайте по Румъния

Подобно на другите бивши съветски сателитни държави, Румъния изпадна в дълбока криза през 90-те години на миналия век, след разпадането на СССР. Нейната икономика се срина с над 30%. Държавните институции бяха завладени от корупция и организирана престъпност. Държавата на практика фалира и беше спасена със заеми от Международния валутен фонд. Почти една трета от населението емигрира, бягайки на Запад от глада и мизерията.

Картината в момента е доста по-различна. Миналата година румънската икономика постигна впечатляващите 6% растеж, докато общият процент на безработицата стабилно стоеше на нива около 5,4%. Така тя се превърна в една от най-добре представящите се в Европа. А през тази година вече е най-бързо развиващата се.

Каква е тайната на румънското икономическо чудо? Бързият растеж през тази година е движен от технологичния и автомобилния сектори. Всичко обаче почна от съдебната реформа. Когато, през 2005 г. е подписан договорът за присъединяване на Румъния към Европейския съюз, той включва план за реформиране на съдебната система на страната.

Този план срещна много силна съпротива. Докато мерки като назначаване на повече съдии и увеличаване на бюджета на съдебната система са посрещнати с радост, реалните реформи са отхвърляни от редица магистрати. Тази съпротива обаче в края на краищата бе преодоляна с усилията на личности като прокурорът Моника Маковей, министър на правосъдието от 2004 до 2007 г., която създава Национална дирекция за борба с корупцията, занимаваща се с дела с материален интерес над 1 млн. евро или с хора на много високи позиции в държавата.

Резултатът е, че в Румъния вече никой не може да се чувства безнаказан, независимо от това, колко пари или власт има. Маковей твърдо заявява: „Ако прочистиш съдебната система, тя ще изчисти всички други“ и се оказва права. Последвалите промени са огромни. Редица високопоставени политици, включително и бившият премиер Адриан Нъстасе, са осъдени с ефективни присъди.

Основният проблем с корупцията е, че обогатяването на един корумпиран чиновник или юрист с няколко хиляди, често води до щети за милиони.

Румъния престава да бъде рисково място за инвеститорите, в което правото на собственост не е защитено и гарантирано от държавата. Изходът от делата между фирмите вече не следствие от това коя компания е готова да даде по-голям подкуп или има по-силно политическо влияние. Обществените нагласи, особено в големите градове, също се променят. За румънците, особено тези на възраст между 20 и 35 години, корупцията вече не е нещо обичайно, а борбата срещу нея се превръща в национален приоритет и те са готови да излязат и да протестират, за да защитят постигнатото - вижте във видеото.

Това има сериозни последствия във всички сегменти на обществото. Сивият сектор се оказва под силен натиск. Непочтените работодатели и бизнесмени също. За кратко време Румъния изпреварва България по брутен вътрешен продукт на глава от население, който нараства до над 14 500 долара през тази година. Минималната заплата се покачва до 320 евро. А средната се увеличава до над 720 евро.

Пътят от началото на съдебната реформа до постигането на резултати в икономиката въобще не кратък. Минава почти цяло десетилетие. Но сега Румъния се радва на плодовете на това свое усилие.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК