Още по темата

Гола до кръста активистка на феминистката организация "Фемен" се опита да грабне статуята на бебето Исус от възстановката на Рождество Христово на площад "Свети Петър" във Ватикан. Тя беше задържана от полицията малко преди да грабне статуята , предаде Ройтерс. 

Арестуваха активистката на „Фемен“, крещяла „Господ е жена“ във Ватикана

Жената прескочила заграждението и се втурнала към копието на Витлеемската пещера, крещейки "Бог е жена". Същият надпис бил и на гърба й. Ватикански служител по сигурността я спрял, докато тя се опитвала да грабне статуята. Жената била задържана.   Случката се разиграла около два часа преди папа Франциск да произнесе своето традиционно обръщение за Рождество Христово "Урби ет Орби" ("Към града и към света") пред около 50 000 души на площада.  

На своя уебсайт "Фемен" поясни, че жената е Алиса Виноградова и я нарече "секстремистка". Организацията, основана в Украйна, казва, че целта й е "пълна победа над патриархата".  Активистка на "Фемен" извърши подобна проява на Рождество Христово през 2014 г., но успя да изнесе статуята от яслата, преди да бъде арестувана.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.