7

В Софийската районна прокуратура вече се води досъдебно производство за инцидента с пропадналия на 2 март асансьор в "Майчин дом", съобщи БТА като се позова на източници, запознати с разследването.

При инцидента пострадаха общо 12 души, сред които девет бременни жени.

Засега производството е срещу неизвестен извършител за причинена по небрежност средна или лека телесна повреда.

Назначена е техническа експертиза на съоръжението, която ще даде точен отговор за пропадането му.

Разпитани са и всички, които са се возили в авариралия асансьор.

До момента няма доказателства, които да сочат конкретно лице, проявило небрежност в служебните си задължения.

Основна версия на разследването за пропадналия асансьор е претоварването му, но конкретният текст, по който ще се води производството, ще стане ясен след приключването на техническата експертиза.

Илия Златанов, представител на фирмите производители и вносители на асансьори, заяви в сряда в интервю за Pro.bg, че пропадналият асансьор в "Майчин дом" е бил монтиран през 1977 г. и вече

два пъти е изтекъл ресурсът му

и техническите възможности.

Ресурсът на асансьор в жилищна сграда е 33 години, в обществена - 15 години, уточни Златанов.

Според него при пропадането се е задействало така нареченото "парашутно устройство", което се включва, ако се превиши скоростта с 45 километра.

Причина за пропадането на родилките е, че асансьорът, както и повечето в страната, не отговаря на никакви съвременни условия на безопасност, смята представителят на фирмите производители и вносители на асансьори.

Според него, за да се движи един асансьор безопасно и особено когато е с площ три пъти по-голяма от капацитета му, трябва да има претоварващо устройство, което да блокира машината. Такива устройства съществуват откакто е изобретен асансьорът, но не работят или не се купуват, тъй като струват към 400 лева.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@