0
Кф фискации - данъчните са проверили различни обекти в Слънчев бряг, Несебър, Равда, Созопол, Бургас, Приморско и Обзор. При тях са конфискували 3,5 т алкохол без или с фалшив бандерол само от един склад и отделно още 3000 бутилки менте, пише вестник "Пари". Прибрани са и 333 над 1,5-литрови галона, които са забранени за продажба след 1 юли. Иззети са 2670 кутии с цигари без бандерол, 150 - с пури и пурети, 6700 CD-та и 1250 DVD-та.

Масови нарушения на данъчното законодателство по Черноморието разкриват данъчните, съобщиха и от Главна данъчна дирекция (ГДД). Проверките са на търговски обекти, плажни барове, дискотеки, чейнджбюра, складове на едро, обекти за продажба на CD по цялото крайбрежие. Инспекциите ще бъдат постоянни през целия сезон, категорични са от ГДД. За целта на помощ на администрацията там са били командировани служители от цялата страна.

За раздържавяване през БФБ-София Агенцията за приватизация (АП) пусна мажоритарния пакет от "Проучване и добив на нефт и газ" ЕАД, Плевен. Вече е обявен конкурс за избор на инвестиционен посредник на 445 451 броя акции. Първите 49% от акциите на плевенското предприятие бяха пуснати на борсата срещу компенсаторки на 11 август. Досега бяха купени 34% от "Химимпорт" (фирмата на варненската групировка ТИМ) и още 5% от друга варненска фирма - "Интерком груп". Останалите 10% от капитала на "Нефт и газ-Плевен" не се радват на високо търсене на борсата.

До края на годината на търг ще бъде предложена търговската марка на фалиралата Варненска корабостроителница, информира още финансовият ежедневник. Кредиторите на фирмата на свое общо събрание решиха да се направи оценка на марката като съчетание на методи по пазарна оценка и лицензионни вноски. Формирането на цената ще е дело на новоизбран оценител - ЕТ "Оги-С Огнян Илиев". Той ще трябва да определи и стойността на близо 74 000 т научна и художествена литература в библиотеката на Корабния.

Няма поставени срокове за оценяването. На този етап няма проявен особен интерес към търговската марка на дружеството, позната от десетилетия по целия свят. Лицензът на марката е действащ до 2011 г.

До три месеца след публикуването на Наредба Nо4 в Държавен вестник (което стана в петък, 22 август) сарафите трябва да предоставят в Министерството на финансите десетина документа. Те се изискват и от новите кандидати да отворят чейнджбюро (съответно и за вписване в публичния регистър), но вече преди да започнат дейността си. Това е условието за регистрацията им от Агенцията за финансово разузнаване към министъра на финансите. С документ от Националната следствена служба например те трябва да удостоверят, че срещу физическите лица - търговци, членове на управителните и контролните органи, и неограничено отговорни съдружници, няма образувани предварителни производства за престъпления от общ характер. Освен проверката за криминално минало на новите кандидат-сарафи ще се прави и проверка за произход на капиталите.

Единият от двамата кандидат купувачи на БТК - "Вива Венчърс" (100% собственост на американския фонд "Адвент"), обмисля да съди България, съобщава от страниците си вестник "Дневник". Това е един от възможните варианти, които обмисля дружеството, ако не купи телекома, съобщиха източници, близки до компанията. Най-вероятният размер на иска ще бъде 120 млн. долара, а делото ще бъде заведено в Международния център за решаване на инвестиционни спорове в Вашингтон. Уреждането на инвестиционните спорове в центъра става съгласно подписаната от България Вашингтонска конвенция.

Преди няколко месеца във вашингтонския център дело срещу държавата заведе и купувачът на "Плама"- Плевен, "Плама консорциум". Вече са избрани процесуалните представители на двете страни, като размерът на иска е 280 млн. долара.

За пръв път от години насам Агенцията за приватизация (АП) се реши да използва борсата като възможност за продажба на мажоритарни пакети в три държавни дружества. Късно в петък от АП обявиха, че по този начин ще бъдат приватизирани 51% от плевенското "Проучване и добив на нефт и газ", 50,01% от "ТЕЦ Марица 3" АД - Димитровград, и 50,99% от "Енергоремонт холдинг" АД-София. Пакетите от трите дружества ще се продават касово, като скоро ще бъдат публикувани обявите, с които се обявява конкурс за избор на посредници по приватизацията. Общото между трите предприятия е, че част от акциите им вече бяха продадени на борсата срещу компенсаторни инструменти.

Състезанието за август навлиза в решителна фаза. Доколкото правилата не позволяват текущи промени в портфейлите, остава възможността за анализ на движението на цените и усъвършенстване на тактиката. И сега е моментът за това, тъй като през текущата седмица е времето за конструиране на новите портфейли за играта през септември.

Добрият сценарий за България би бил да се продължи с по-висок ръст и да се подкрепи увеличението на доходите на хората, отбелязва "Сега". За да стане това, трябва да се продължат много трудните реформи и да се привличат чуждестранни инвестиции. Това заяви Пирита Сорса, постоянен представител на Международния валутен фонд в България, пред БНР. Нейният мандат изтече и на 26 август тя ще отпътува за Вашингтон.

"Бих казала, че общите политически решения в България са добри, има стабилност, увеличен ръст на промишлеността и частния сектор, вече започнаха да се дават кредити", каза Сорса. Тя подчерта, че опасенията й са свързани най-вече с продължаването на структурните реформи в здравеопазването, в енергетиката и т. н.

Новият вирус SoBig-F, засегнал над 100 компютърни терминала в целия свят, може да нанесе втори удар, предупреждава ИТАР-ТАСС. Това бе планирано за снощи. Такива са предупрежденията на "Софос", компания, специализирана в антивирусните програми.

Застрахователните дружества ще се облагат от началото на 2004 г. с обикновения данък печалба плюс косвен данък върху застрахователните полици в размер между 20 и 30%. Това съобщи за "Сега" председателят на Асоциацията на застрахователите Венислав Йотов. До това решение се е стигнало след разговори с Министерството на финансите и парламентарната бюджетна комисия. Косвеният данък най-вероятно ще се отрази върху размера на премията, който плаща застрахованият. Ако тя струва примерно 100 лв., новият данък ще се изразява в 2 или 3 лв. допълнителна такса. Животозастрахователните дружества вероятно няма да се облагат с този данък.

"Получих подкрепа за фискалната политиката от десетки колеги от Министерския съвет, от парламента и от най-високо равнище на управляващата коалиция. Това беше причината да оттегля оставката си", заяви финансовият министър Милен Велчев по БНР. Проведохме много съдържателна среща с Ахмед Доган и той недвусмислено изрази подкрепата си за сегашната фискална политика, допълни Велчев, цитиран от "Стандарт". "Формално МС преди две седмици взе решение за бюджетния дефицит, но усещах, че дискусията не е приключила и има опасност разногласията да се задълбочат. Затова настоях точно в този момент да изясним какъв трябва да бъде бюджетът за 2004 г.", обясни Велчев.

Предстои увеличение на наемите от началото на септември, предупредиха брокери. Поскъпването ще е най-голямо за едностайните и двустайните жилища. Цените им ще скочат поне с 20 евро. Обзаведените апартаменти от 45 до 60 кв. м са най-търсени през есента и традиционно цените им се повишават, обясниха от агенцията за недвижими имоти "Адрес". Засиленото търсене на малки жилища в столицата е най-вече от новоприети студенти. Те предпочитат жилища в източните райони на София - "Младост", "Дианабад", "Дървеница", "Мусагеница", "Гео Милев", "Изток", както и в района около Софийския университет. Цените на наемите за едностайни обзаведени апартаменти варират от 120 до 140 евро. В идеалния център обаче такива жилища няма. Има тенденция към приближаване на стойностите на наемите на едностайните и двустайните жилища, обясниха брокерите. По-евтино излизат квартирите в крайните квартали на столицата. Там цените също ще се вдигнат леко от началото на следващия месец.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 3 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 4 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 8 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 9 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 9 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 9 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 9 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 10 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 10 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 10 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 10 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 11 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 11 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 11 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 11 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 12 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер