1

Б езспорно Винсент ван Гог е един от най-известните и талантливи художници в цялото европейско изкуство, а дори може да се каже и в световното.

Геният на нидерландския художник се вижда във всяка една от неговите картини.

Макар и меланхоличен, често гневен и затворен в себе си, той оставя едни от най-големите шедьоври в изобразителното изкуство.

Детство и ранни години

Винсент ван Гог е роден в известна фамилия. Той е син на пастор Теодор и Ана Корнелия от Хага. Майката на Ван Гог е с три години по-голяма от баща му и доста по-различна като характер и мислене. Тя е леко меланхолична, болнава и понякога проявява агресия – неща, които в една или друга степен се наследяват от Ван Гог.

Малко след брака между Ана Корнелия и пастор Теодор, тя забременява, като решават, че ако е момче ще бъде кръстено на бащата на пастора – Винсент. Същото име е носел и чичо на известния художник.

На 30 март 1852 г. Ана Корнелия ражда момченце, но то е мъртвородено. Въпреки това родителите му дават името Винсент. Нейната скръб е толкова неизмерима и болезнена, че тя става още по-тъжна и затворена в себе си. Въпреки това съдбата е отредила за Ана Корнелия да стане майка – точно една година след смъртта на първородния си син на 30 март 1853 г., тя отново ражда момченце, което кръщават Винсент Вилем в памет на мъртвороденото му братче.

Скритите послания в едни от най-известните картини

След Винсент на бял свят идват още деца, неговите братя и сестри, но той се привързва най-силно към брат си Тео (Теодор), с който по-късно водят доста дълга кореспонденция чрез писма. Той става неговия най-близък и най-доверен човек в целия свят.

Като дете Винсент е много затворен, саможив и винаги е извън игрите на своите братя и сестри. Той обича да остава сам със собствените си мисли и занимания – много обичал да събира различни насекоми и да ги слага в кутийки. Обичал е много да чете и дори е знаел имената на доста от тези насекоми на латински език.

Често е посещавал гроба на мъртвородения си брат, за когото родителите му разказвали.

Младият Ван Гог посещава общинско училище, в което също показва вироглавия си и инатлив нрав. Той е доста заядлив, отмъстителен, но под повърхността се крие една нежна душа – той много обичал да рисува цветя и въпреки че понякога се държал лошо със своите другари, той им подарявал тези картини.

Винсент бил меланхоличен и се натъжавал от всичко. Той бил чувствителна душа и често изпадал в тъжни и депресивни състояния.

Когато младият творец навършва единайсет години и половина, неговият баща решава да го изпрати в пансиона на господин Провили в Зевенберген. Въпреки че не блести с отлични успехи, той обожавал да чете книги на всякакви теми – философия, теология и дори романи, но за сметка на това нямал никакъв интерес към предметите, които се преподавали в училище.

Източник: Getty Images

Неговото юношество минава в разходки сред природата, която той много обичал и истински ѝ се наслаждавал, но си оставал все така мрачен и затворен в себе си. В тези си години той често се кара със своите родители, а освен това го мъчат и различни болки – главоболие и чувствителен стомах, които допълнително допринасят за неговата меланхолия.

На вид той не бил нищо особено, но дълбоко в душата му се криели копнежи и мечти, въпреки, че самият той нямал представа какъв точно иска да стане и с каква професия да се захване.

След шестнайстата му година семейството му взима решение той да стане търговец на картини при чичо си Сент (Винсент). Тази работа определено е в негов стил и му се отдава. Той е много съвестен и старателен, без проблем запаметява всички картини, репродукции и гравюри. Вижда се, че го очаква светло бъдеще в света на търговията с картини. Въпреки че се занимава с изкуство, дотогава Винсент не е виждал нито една картина. За да навакса, в свободното си време посещава различни музеи и общува с майстори, за да обогати общата си култура що се отнася до изобразителното изкуство.

Лондон и любовта на Ван Гог към героите на Дикенс

Младият Винсент работи за известната къща „Гупил“, където не след дълго започва работа и брат му Тео. Семейството им се нуждае от пари и за това се налага и двамата да работят още от юноши. От „Гупил“ са толкова доволни от работата му, че го повишават и го изпращат в своя клон в Лондон. Градът много му допада, може би защото отразява неговата същност – мрачен и меланхоличен през повечето време. Едно от първите неща, които си купува, е цилиндър, защото както той самият казва - “Човек не може без цилиндър, ако иска да върти търговия в Лондон“.

Точно там Винсент се запознава дълбоко с творчеството на Дикенс, като се възхищава от проницателността, с която писателят описва своите герои. Може би Дикенс докосва сърцето на Ван Гог, защото в неговите книги и персонажи, той открива онези черти на характера, които баща му цял живот е проповядвал.

Любовта се настанява в сърцето на Ван Гог

Оказва се обаче, че цената на пансиона, в който Винсент живее, е много висока и не е съвсем по джоба му и за това той решава да се премести, като се настанява в дома на вдовицата на един пастор – г-жа Лойер. Тя има дъщеря на име Урсула, в която Винсент веднага се влюбва така, както се обича веднъж в живота – пламенно, без граници и понякога до болка. В началото той я обича тайно, защото е много плах и срамежлив и няма представа как да покаже любовта си към нея. Въпреки неговите недодялани методи на ухажване, Урсула отвръща на неговата любов, а това прави Винсент безкрайно щастлив, нещо, което веднага споделя с брат си Тео в едно от писмата му до него.

Въпреки че много я обича, той дълго време не смее да ѝ го признае, да каже така мечтаните думички от всяка жена - „Обичам те“. Точно когато се решава на тази стъпка и поисква ръката ѝ, тя му се смее грубо в лицето и му казва, че вече е сгодена за друг. Това хвърля Ван Гог в един свят на мрак и тъга, от който той така и не излиза, и може би никога не забравя своята любима. След тази случка младият художник започва да се съмнява в себе си и в своите способности, и да смята, че е недостоен за любовта на Урсула.

Отрязва ли наистина ухото си?

Ван Гог и Гоген са били близки приятели. В Арл дори Ван Гог кани Гоген на гости за няколко месеца. Но тъй като имали прекалено различни възгледи относно изкуството, след два месеца заедно, изпълнени с доста спорове и напрегнати дискусии, една вечер те имат наистина сериозен скандал, в който се твърди, че Гоген е заплашил Ван Гог с бръснач, което не е съвсем доказано. В изблик на ярост Винсент ван Гог реже малко парче от ухото си. В литературния свят обаче остава схващането, че той реже цялата си ушна мида, което е малко вероятно, тъй като този орган е богато снабден с кръвоносни съдове и той е щял бързо да умре от кръвозагуба.

Творчество

Безспорен е геният на Винсент ван Гог, така че каквито и хвалебствия да се напишат или изрекат за неговите картини, ще са недостатъчни, за да отразят неговото величие и майсторство.

Той има много световноизвестни картини, които са участвали в множество изложби на много места по света. Най–популярните сред тях са: „Житно поле с кипариси“, „Цъфнали бадеми“, „Спалня от Арл“, „Автопортрет с превързано ухо“, „Ириси“, „Звездна нощ“, „Портрет на доктор Гаше“ и разбира се „Слънчогледите“, която всеки добре познава.

Още от автора:

Семейство Булгари от Корфу – потомци на последния български цар преди падането на България под турско робство

Антична Сердика: Къде са останките ѝ в днешна София?

Трагичният любовен триъгълник "Яворов, Лора и Мина"

Българските доломити: Вратцата - входната врата към града на Ботев

Най-негостоприемното място на Земята: Там температурите достигат до минус 89,2°C

Чисто и подредено: Там ще ви глобят, ако изхвърляте боклука си не в позволеното време

Градът, в който се прегръщат два свята: Тайните на Истанбул

Българската крепост, която носи слава и болка, гордост и тъга

Древна и красива България: Античният град с име на богиня

Там, където Калоян срази Балдуин IX: Крепостта Букелон край Маточина

Три приказни места в Рила, които всеки трябва да посети

„Христос в космическа ракета“: Мистериозната църква в село Добърско

Удивителни творения на природата: Ритлите, Каменната сватба и Каменните гъби

Тайните на Белоградчишките скали

Мистериите на Странджа планина – гробницата на египетската богиня Бастет

Чудесата на България: Ивановски скални църкви

Славна история и величие: Какво не знаем за първата българска столица – Плиска

Нестинарството по нашите земи – древен обичай или магия?

Като средновековен замък, гордо кацнал на скала: Гложенски манастир „Свети Георги“

Мистериите на траките: Казанлъшката гробница

Владетел или бог - кой е Мадарският конник?

Мистериите на траките: Гробницата край село Свещари

Тихото гнездо на една кралица в България

Вила Армира - мистерия и изящество от римско време

Титанозавър, дейнотериум... Най-интересните находки по нашите земи

Еленската базилика – останки от някогашно величие

Асеновата крепост - самотният страж на Родопите

Там, където земята свършва и започва морето (СНИМКИ)

Масонското очарование на Португалия

Столицата на императриците - от пустош до величие

От малка селска църква до средновековен шедьовър

Пет забележителности, които да не пропускате в Портофино

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 12 минути

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

Русия арестува журналист на Forbes

Русия арестува журналист на Forbes

Свят Преди 34 минути

Задържането е по обвинение в разпространение на „невярна” информация за войната в Украйна

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

България Преди 58 минути

Това съобщи министърът на транспорта Георги Гвоздейков

Главчев: Тази седмица ни се наложи "да гасим пожари"

Главчев: Тази седмица ни се наложи "да гасим пожари"

България Преди 1 час

Няма повишаване на бюджетния дефицит, заяви служебният премиер

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

България Преди 1 час

Процесът е по жалба на Ваня Григорова, която остана втора на вота за кмет на София през 2023 г.

Скандал беляза последното редовно заседание на 49-ото НС

Скандал беляза последното редовно заседание на 49-ото НС

България Преди 2 часа

И днес в кулоарите водеща тема бе отстраняването на Росен Желязков от председателския пост

ЦИК заличи регистрацията на партия "Атака" за предстоящия вот

ЦИК заличи регистрацията на партия "Атака" за предстоящия вот

България Преди 2 часа

При извършена проверка са установени 2397 коректни записи в списъка на партията, което е по-малко от изискването за 2500 избиратели

булевард Патриарх Евтимий

Бус лента и велоалея по „Патриарха“, паркирането се запазва навсякъде

България Преди 2 часа

Обмисля се и идеята за "червена зона" в центъра

<p>СДВР:&nbsp;Движението в центъра на София в събота може да бъде спирано</p>

СДВР със строги мерки заради мача "Левски" - ЦСКА

България Преди 2 часа

Полицейското присъствие ще бъде забележимо, както в крайните квартали, така и в центъра на града каза на гл. инспектор Иван Георгиев

Йотова: Странно е отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС

Йотова: Странно е отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС

България Преди 2 часа

Може би имаше много повече случаи през изминалите месеци, през които трябваше да се "вземе главата" на председателя на парламента, отбеляза тя

Снимката е илюстративна

Вижте каква е линията на бедност в България през 2023 година

България Преди 2 часа

Под прага на бедност са били 1 325.9 хил. лица, или 20.6% от населението на страната

Пеевски: Петков молеше и скимтеше да го заведа при Борисов

Пеевски: Петков молеше и скимтеше да го заведа при Борисов

България Преди 3 часа

Проектът ПП-ДБ приключи, каза председателят на ДПС

Снимката е илюстративна

"Лицата им бяха лилави, повръщаха и падаха по очи": Истинските истории на хората, оцелели при Чернобил

Свят Преди 3 часа

Емоционални и разтърсващи истории на оцелелите в Чернобил четете в следващите редове

Петков: Желязков нямаше да наруши Конституцията и правилата, ако имаше свободна воля

Петков: Желязков нямаше да наруши Конституцията и правилата, ако имаше свободна воля

България Преди 3 часа

Това, което аз чух Борисов да казва, е, че има голям гръб, който е хлъзгав, коментира съпредседателят на ПП-ДБ

Земетресение в района на Благоевград

Земетресение в района на Благоевград

България Преди 3 часа

Трусът е бил на дълбочина 12 км и е регистриран в 6:41 часа

Израел обмисля споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Израел обмисля споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Свят Преди 3 часа

Военновременният кабинет на Нетаняху е обсъдил вариант, при който да бъдат пуснати жени, по-възрастни и болни