0

П редставата за сродна душа, човек, с когото създаваме неразрушима връзка, отвъд границите на времето и културата е проникнала в сърцата и умовете на хората по целия свят. Вярата в тази концепция е дълбоко вкоренена в древните традиции, сред които най-много са изпъкнали древногръцките митове и юдео-християнските разкази.

РЕЧТА НА АРИСТОФАН В СИМПОЗИУМА НА ПЛАТОН: ГРЪЦКИЯТ МИТ ЗА СРОДНИТЕ ДУШИ

В „Симпозиума“ на Платон Аристофан, древногръцки драматург от Атина, автор на комедии и наричан „баща на комедията“, обяснил произхода на човечеството и концепцията за сродните души. В мита първите хора били три пола: мъжки, женски и андрогинен. Андрогините, което от гръцки буквално означава „мъж-жена“, били сферични същества с по два комплекта крайници, две лица от противоположните страни на главата и с две шии. Те имали мъжки и женски гениталии, докато всеки от другите два пола имали по един вид гениталии. Мъжете били децата на Слънцето, докато жените тези на Земята. Но андрогинните били потомци на Луната, заченати от обединението на Слънцето и Земята.

Зевс, кралят на боговете, разделил тези същества на две части като наказание за тяхното високомерие и така били създадени хората, каквито сме и самите ние. Този насилствен акт на раздяла оставил хората във вечен копнеж по това да съберат отново с половинките си. Този копнеж, предполагал Аристофан, е причината, поради която търсим сродните си души.

Имало време, когато хората били изключително силни, смели и храбри същества, които се осмелявали дори да отправят заплахи към боговете. Те заявили, че ще свалят боговете и ще се установят на тяхно място и ще управляват вместо тях. Боговете били принудени да отговорят на това и да се справят с човечество, за да върнат хармонията и баланса във Вселената.

Те решили да заличат всички, като влязат в битка с тях и да ги убият, както направили с титаните. Въпреки това, ако човечеството изчезнело това означавало и край на човешките жертвоприношения към боговете - идея, която боговете не намерили особено забавна и в тяхна полза.

Затова Зевс намерил друго решение. Хората щели да бъдат разделени наполовина - възмездие за тяхната арогантност и самонадеяност. Освен това така човешкото население щяло да се удвои така да се и удвои размерът на дарове, които хората трябвало да дават на боговете. И така разделили хората на две.

Тези нови създания потънали в пълно отчаяние и били погълнати от страдание и мъка. Чувствали се толкова зле, че изобщо вече не ги интересувало дали ще умрат и издържали с дни без да пият или ядат.

Аполон, богът на музиката, пророчеството, лечението и светлината, не можел да понесе да ги гледа в това състояние. Смилил се над тях и ги съшил отново. Възстановил телата им и оставил само пъпа като следа и напомняне за предишното им аз. Хората еволюирали от същества с две лица и два пола и осем крайника до същества с едно лице, един пол и с по две ръце и два крака. И имали неутолимо желание да са заедно със своя душевен и физически двойник.

Искали да са със сродната си душа, защото тя била другата половина от тяхната, за да постигнат физическа и духовна цялост. Митът гласи още, че когато тези две половини се съберели можели мълчаливо да се разбират, а усещането за свързаност и хармония било на-голямото блаженство, което познавали.

СЪЗДАВАНЕТО И РАЗДЕЛЯНЕТО НА АДАМ И ЕВА


Идеята, че Бог създал андрогинни души, остава преобладаваща в теологията дори и днес. Според други идеи разделянето на душите на двата пола може да е резултат или от тяхното „отделяне от Бога“, или от кармата, която натрупали по време на престоя им на Земята. Двете половини ще се обединят още веднъж в единство и ще се върнат към Пределното, след като техните кармични дългове бъдат изчистени и те бъдат освободени.

Битие, първата книга на Библията, разказва за сътворението на света и първите хора - Адам и Ева. Според разказа Бог създал Адам, първия човек, от пръстта на земята. Той бил сам, единственият човек на Земята. Усещайки самотата му, Бог решил да му създаде подходящ помощник.

Бог накарал Адам да потъне в дълбок сън, взел едно от ребрата му и създал Ева. Този разказ показва как Ева е не просто отделно същество, а част от Адам. Подтекстът е дълбок: Ева не е отделна единица, а част от единно цяло - паралелно на концепцията за сродната душа в гръцката митология.

ПАРАЛЕЛИТЕ МЕЖДУ ДВАТА НАРАТИВА
Въпреки културните и времеви различия между тези разкази, техните основни теми споделят очарователни паралели, подчертавайки универсалния копнеж на хората за връзка и единство.

Първият паралел може да се проследи в идеята за раздялата, която присъства и в двата разказа. Във всеки случай раздялата е причинена от по-висша сила - Зевс в разказа на Аристофан и Бог в разказа в Битие. Това въвежда темата за божествената намеса в човешките дела, подчертавайки ролята на боговете в оформянето на човешката съдба.

Второ, и двата разказа описват раздялата като форма на наказание или решение на проблем, което води до копнеж за обединение през целия живот на хората. Този копнеж е движещата сила, която влияе на човешкото поведение и взаимоотношения, внушавайки непрестанно търсене на цялост чрез откриването на „другата ни половина“.

И накрая, и двата разказа подчертават концепцията за единство и взаимно допълване между разделените единици. Библейският разказ описва Ева като „кост от костите ми и плът от плътта ми“, което показва нейната вродена връзка с Адам. По подобен начин андрогините търсели половинките си, за да възстановят първоначалното си състояние на единство.

Тези вечни разкази говорят за присъщия човешки копнеж за свързаност, единство и завършеност, което предполага, че търсенето на сродна душа е нещо повече от романтично начинание - това е духовно пътуване към нашата духовна цялост и завършеност. Тези истории ни разкриват универсалния човешкия опит, отвъд времето и културата, напомняйки ни за нашия споделен копнеж за любов и свързаност.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 1 час

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 2 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 2 часа

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 3 часа

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 3 часа

Засегнати са четири топлоелектрически централи

Земетресение в района на Черно море

Земетресение в района на Черно море

България Преди 5 часа

Епицентърът му е на 100 км от Варна и на 480 км от София

Учение на китайски бойни самолети в близост до Тайван

Китайски военни самолети навлязоха в Тайванския проток

Свят Преди 5 часа

Машините са пресекли средната линия на протока

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Свят Преди 5 часа

Япония споделя морски граници с Южна Корея, но също така е съсед с потенциални противници в Русия

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Свят Преди 6 часа

Неговото здравословно състояние се влошило и лекарите не са могли да го спасят

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

България Преди 6 часа

Заседанието беше анонсирано преди две седмици

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

България Преди 6 часа

Максималните температури ще са между 18° и 23°

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 7 часа

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 14 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети