0

Д иамантите са сред най-желаните скъпоценни камъни, особено от нежната половина на човечеството. Почти всяка дама би искала да притежава подобно бижу в своя блестящ арсенал, но те не са никак евтини и за това си има определена причина.

Какво обаче знаем за тези блестящи скъпоценни камъни? Какъв е техният произход, какви са физическите им свойства и как в действителност се образуват и добиват? Кои са най-ценните диаманти в света и каква е тяхната история? Прочетете докрай, за да разберете отговорите на всички тези въпроси, а и не само.

Диамантите са ценени скъпоценни камъни, известни със своите изключителни физически характеристики

Твърдост: Диамантите са най-твърдото естествено вещество на Земята, класирани са на 10 –то място по скалата на Моос за минерална твърдост. Това свойство ги прави устойчиви на надраскване и износване, което ги прави идеални за бижута.

Блясък: Диамантите показват брилянтен, непреклонен блясък, характеризиращ се със способността си да отразяват и пречупват светлината. Това свойство им придава характерния им блясък. Така, че противно на масовото схващане, те не блестят, а отразяват светлината.

Цвят: Диамантите могат да се срещат в различни цветове, но най-ценните са безцветни. Гемологичният институт на Америка (GIA) класифицира диамантите по скала от D (безцветен) до Z (светложълт или кафяв). Диамантите с красиви цветове, с наситени нюанси като синьо, розово или зелено, също са високо ценени.

Чистота: Диамантите може да съдържат вътрешни дефекти или външни дефекти. Класове на чистота, като VVS (много, много слабо включени) или SI (слабо включени), оценяват наличието на тези несъвършенства.

Тегло в карати: Размерът на диаманта се измерва в карати, като един карат е равен на 200 милиграма. По-големите диаманти са по-редки и по-ценни.

Кристална структура: Диамантите имат кубична кристална структура, като всеки въглероден атом е свързан с четири други в тетраедрична подредба. Тази уникална структура допринася за тяхната твърдост и оптични свойства.

Плътност: Диамантите имат висока плътност, което ги прави по-тежки от повечето други скъпоценни камъни с подобен размер.

Тези характеристики, заедно с известните 4C (тегло в карати, цвят, чистота и шлифоване), определят качеството и стойността на диаманта в света на скъпоценните камъни и бижутата.

„Енигма“ - извънземният диамант, по-стар от динозаврите

Диамантите се образуват дълбоко в земната мантия, при условия на високо налягане и висока температура. Процесът включва следните стъпки:

Източник на въглерод: Диамантите са съставени от въглеродни атоми, подредени в кристална решетка. Източникът на въглерод за образуването на диаманти идва от органичен материал, заровен дълбоко в земната кора, като разложени растения и животински останки.

Дълбока земна вулканична активност: Диамантите се доближават до земната повърхност чрез вулканични изригвания. Тези изригвания, известни като изригвания на кимберлит или лампроит, носят на повърхността диамантени скали, наречени „кимберлитови тръби“ или „диатреми“. Кимбърлитовите тръби се образуват от разтопена скала, която произхожда от мантията.

Охлаждане и кристализация: Тъй като кимберлитовата магма се издига бързо към повърхността, тя се охлажда и втвърдява бързо, улавяйки диаманти в себе си. Това бързо охлаждане е от решаващо значение за образуването на диаманти, тъй като предотвратява пренареждането на въглеродните атоми в графит, най-стабилната форма на въглерод на земната повърхност.

Стареене и транспорт: Кимберлитовите тръби, съдържащи диаманти, обикновено са много стари, често на стотици милиони до милиарди години. С течение на времето геоложките процеси могат да ерозират и изветрят кимберлита, освобождавайки диаманти в речни корита и алувиални отлагания.

Повечето от диамантите в света се добиват от тези алувиални находища, които обикновено се намират в региони с история на вулканична дейност, като части от Африка, Русия, Канада и Австралия. Процесът на образуване и транспортиране на диаманти отнема милиони години, което прави диамантите едно от най-очарователните и ценни геоложки съкровища на Земята.

Кои са най-скъпите диаманти в света?

Розовата звезда:

Цена: Розовата звезда държи рекорда за най-скъпия диамант, продаван някога на търг, донасяйки зашеметяващите 71,2 милиона долара на търг в Хонг Конг през 2017 г.

Цвят: Този диамант е 59,60-каратов, вътрешно безупречен, фантастичен ярък розов диамант, известен със своята изключителна интензивност на цвета и чистота.

Синьото на Опенхаймер:

Цена: Синият диамант е един от най-редките сини диаманти в света, продаден за 57,5 милиона долара на търг в Женева през 2016 г.

Цвят: Това е 14,62-каратов, ярък син диамант, известен със своя дълбок и хипнотизиращ цвят.

История: Наречен на предишния си собственик, сър Филип Опенхаймер, диамантен магнат, този скъпоценен камък някога е бил част от мина в Южна Африка.

Мечтата на Кулинан:

Цена: Мечтата на Кулинан е забележителен син диамант, който бе продаден за 25,4 милиона долара на търг в Ню Йорк през 2016 г.

Размер: Този 24,18-каратов син диамант е известен със своя ярък син оттенък и изключителна чистота.

Синият лунен диамант:

Цена: Диамантът Blue Moon постави световен рекорд за най-високата цена на карат, достигана някога на търг, когато беше продаден за 48,4 милиона долара в Женева през 2015 г.

Цвят: Това е 12,03-каратов, вътрешно безупречен, фантастичен ярък син диамант, известен със зашеметяващия си цвят.

Псевдоним: Диамантът на Синята луна получи прякора „Синята луна“ поради изключителната си рядкост, сравнима със събитие „веднъж на синя луна“.

Диамантът Хоуп:

Безценен: Въпреки че е предизвикателство да се определи точната стойност на диаманта Хоуп поради историческото му значение и липсата на продажба, той несъмнено е един от най-известните и ценни диаманти в света.

Цвят: Диамантът е 45,52-каратов, тъмносин диамант с мистериозна история и репутация на прокълнат.

История: Този диамант е преминал през ръцете на различни собственици, включително френски и британски кралски особи. Твърди се, че е изрязан от French Blue, син диамант, откраднат по време на Френската революция. Диамантът Хоуп сега се намира в Националния природонаучен музей на института Смитсониън във Вашингтон, окръг Колумбия.

Тези пет диаманта представляват едни от най-забележителните и скъпи скъпоценни камъни в света, всеки със своята уникална история, характеристики и привлекателност. Тяхната рядкост, изключителни цветове и забележителен размер ги направиха емблематични в света на скъпоценните камъни и продължават да очароват колекционери и ентусиасти.

Още от автора:

Кои са най-интересните и мистериозни тайни общества?

Известни символи в световната история и тяхното тълкувание

5 неща, които психически стабилните хора НЕ правят

Село Чавдар през древността и античната епоха – една неразказана история

Предизвикателен, но уникален: Защо периодът на бременност е толкова специален

Какви тайни крие човешкото тяло – интересни факти

Вярвате ли в духове: Мит или реалност са призраците

Египетски мистерии: Завладяващите митове на древната цивилизация

Лайката: Защо е толкова полезна и какви са нейните приложения

Кои са най-популярните легенди, свързани с Пирин планина

Кой е Волтер и какво се крие зад философската му същност?​

Дяволският мост над река Арда: История, легенди и факти

Забулени в мистерии и легенди: Три от най-големите загадки по българските земи

Пет от най-странните легенди от целия свят

6 цитата за любовта и добротата от Библията и как да ги тълкуваме

Отворете вратата към нов свят: Професионалният писател и неговата магия с думите

Да помогнем на детето по-лесно да се адаптира в яслата: Ценни съвети за родители

Търсенето на истинската любов: Копнеж или проклятие

Нови 60 000 семена ще бъдат добавени в Ноевия ковчег за растения

Улични художници получават 7 млн., след като заличиха графитите им

10 навика, които ще ни предпазят от болести

Грешката, която допускаме след душ

7 мистериозни места в света

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Любопитно Преди 4 часа

Те завършиха със седмичен бюджет от 0 лева за втори път този сезон

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Свят Преди 5 часа

Той ще се срещне с министри от блока на арабските държави от Персийския залив

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

Свят Преди 7 часа

Те са били отвлечени от екстремисти по време на атаката на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

България Преди 8 часа

На място е изпратен сапьорски екип на Специализирания отряд за борба с тероризма, който ги е обезвредил

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Свят Преди 9 часа

Самата Спиърс е похарчила над 4 милиона долара за адвокати

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

България Преди 9 часа

Той обяви, че още в понеделник ще бъде внесен сигнал за откритите нарушенията в общинското предприятие „Гробищни паркове“

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Свят Преди 9 часа

О Джей Симпсън почина на 76-годишна възраст в дома си в Лас Вегас на 10 април

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 10 часа

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Свят Преди 10 часа

Подобен ход би дал на посетителите по-добро изживяване

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Свят Преди 10 часа

Самолет, излетял от Хелзинки, не успя да кацне на естонското летище Тарту в петък вечерта

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 11 часа

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 11 часа

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Свят Преди 11 часа

47-годишният Навални беше най-яростният критик на Путин в Русия

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 12 часа

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 12 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 12 часа

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия