5

И згнаник от самото си раждане, Милтън Уошингтън е дете на корейска жена и чернокож американски войник, който става крадец на деца и мечтае да стигне до Америка. На осемгодишна възраст той се възползва от шанса си.

Когато един ден пред сиропиталището "Сейнт Винсент" в Южна Корея спира красива кола, Милтън Уошингтън взема решение за част от секундата, което ще промени хода на живота му.

От колата излиза чернокожа американска двойка. Мъжът бил във военна униформа, жената имала афро и носела красива разкроена рокля, а когато Милтън разбрал, че те ще осиновят приятеля му Джоузеф - който бил чернокож и кореец като него - той изтичал до колата на двойката, скочил вътре и заключил всички врати.

Плачейки и крещейки за живота си, той отказал да излезе, освен ако мъжът и жената не го вземат и него у дома със себе си.

Същата нощ, лежейки в леглото в непозната спалня, в непозната къща в американската военна база Донгдучеон, малкият Милтън взел второто си важно решение за деня - и избягал.

"Не исках да ме върнат обратно в сиропиталището - може би нямаше да ме изберат", казва той.

"Просто се опитвах да стигна до Америка."

Преди да попадне в сиропиталището, Милтън е единственото чернокожо дете в малко село близо до границата със Северна Корея. Бащата на Милтън, американски войник, отдавна е изчезнал, но майка му, която работи усилено на оризовите полета, го обича и го защитава яростно от предразсъдъците, с които се сблъскват.

Децата в южнокорейското село на Милтън пеели песен за червени ябълки, банани, влак - и маймуна. "Помня частта от песента, която ми пееха най-силно. Частта за това, че дупето на черната маймуна е червено. Това даде тон", казва той.

На пръв поглед това е била невинна песен за детска площадка - не е била расистка или поне не е била замислена да бъде такава. Но те я превръщат в нещо обидно: начин да го изтъкнат заради цвета на кожата му.

Като син на чернокож, казва той, е изпаднал "извън границите" на това, което означава да си кореец през 60-те и 70-те години на миналия век. И тъй като баща му не е бил кореец, той не е имал право на акт за раждане.

Милтън е знаел, че баща му е от САЩ - в съзнанието му това е страната на летящите коли, където градовете са направени от злато, с планини от сладолед.

"Мечтаех да отида в Америка, защото там беше пълно с чернокожи - тези вълшебни същества", казва Милтън, "и да бъда приет."

Америка на Милтън е фантастична страна, която не би могла да бъде по-различна от неговата реалност. Той и майка му живеели в колиба от кал и камъни, спели на пода и прали дрехите си в реката.

Една сутрин старейшините на селото пристигнали на вратата и казали на майката на Милтън, че повече няма да приемат "срама, който носиш на това село заради това момче". Въпреки че майката на Милтън се аргументирала, тя и Милтън напуснали дома си и се преместили в близкия град, прикрепен към американска военна база.

Там имало коли, електричество и пари, които били нещо ново за Милтън - в селото им се плащало със сол.

Милтън вижда за първи път чернокожи американски войници и се чувства крачка по-близо до намирането на баща си.

"Всички чернокожи войници ми даваха пари - доларови банкноти, а не просто дребни", казва той. "Това напълно промени живота ми."

Майката на Милтън станала секс робиня в един клуб в града и излизала през нощта да работи. Милтън останал сам в апартамента им - със строги инструкции да не излиза, които той редовно пренебрегвал.

Една вечер майката на Милтън не се върнала от работа, както се очаквало - клубът бил претърсен от полицията и тя и всички останали жени, които работели там, били изпратени в затвора за две седмици.

Освободен от правилата на майка си, Милтън и приятелите му се развихрят, крадат напитки от баровете и се впускат в приключения из целия град.

Когато майка му се завръща, тя се уверява, че Милтън никога повече няма да остане сам. Всеки път, когато научавала за полицейска акция, тя оставяла Милтън в сиропиталище за няколко седмици, за да е в безопасност.

Милтън си спомня, че в тези сиропиталища е бил малтретиран на расова основа от другите деца, предимно корейски, тъй като е израснал в село. Но този път той не позволява това да му се случи.

"Почти се смеех на това", казва той.

"Да, аз може да съм тези расови обиди, за които говориш - но ти си сиракът. Аз си имам майка, тя казва, че ще се върне след две седмици". И тя винаги се връщаше след две седмици".

Известно време това ежедневие продължило. Една сутрин Милтън и майка му отиват с такси до друго сиропиталище, където много от децата приличат на Милтън. Това било сиропиталище за деца, родени от американски военнослужещи и корейски майки, наречено дом "Сейнт Винсент" за американски деца.

Майката на Милтън го уверила, че ще се върне на следващия ден, и му обещала подарък - той поискал влакче. Но когато тя се върнала, нямало влакче, а само прегръдка, която той не знаел, че означава сбогом.

"Тя ми каза: "Трябва да бъдеш силен", казва той. "Това беше последният път, когато я видях."

Не след дълго след първото пристигане на Милтън в сиропиталището "Сейнт Винсент" капитан и госпожа Уошингтън го отвеждат в дома си във военна база - откъдето той решава да избяга.

Не стига далеч. Бил все още малък, а оградите на комплекса били високи и група за издирване го открила часове по-късно, здраво заспал на една детска площадка.

Но инцидентът разтърсил Уошингтънови, които решили, че и Милтън, и Джоузеф могат да останат при тях за постоянно. Момчетата са осиновени през 1977 г. и в крайна сметка се преместват в Америка - стават част от шумно, любящо семейство от шест деца, които карат колела, спортуват и ходят на училище - всичко, за което Милтън е копнеел в нормалното си детство.

Сега, на 50 години - не е сигурен за точната си възраст - Милтън работи като фотограф в Ню Йорк и пише мемоари, наречени "Slickyboy".

Той винаги е бил любопитен за биологичното си семейство и през последните години започва да търси връзки чрез уебсайтове за ДНК. През април 2019 г. получава сведения.

  • "Здравейте, обаждам се от Сиатъл", каза гласът - със силен корейски акцент.
  • "Това е Милтън-ах (малкият Милтън)", каза той, използвайки името, с което родната му майка често го е наричала.
  • "Аз съм твоята сестра Тонг, помниш ли ме?".

Милтън наистина си спомнил за Тонг - тя била една от по-големите му сестри и те се срещнали няколко пъти в Корея, когато Милтън беше малко момче. Тонг е живяла с баба им и дядо им, от които майката на Милтън е била отчуждена.

Милтън казва, че разговорът с полусестра му е бил "невероятен момент".

"Бях много развълнуван, че ще се свържа с миналото си и че спомените ми ще бъдат потвърдени от нея."

Милтън не е очаквал майка му да оцелее, но Тонг му казва, че тя е живяла дълго и е починала само преди няколко години. Майка му и сестрите му са пристигнали в САЩ през 1998 г. и въпреки че са знаели, че Милтън също живее там, майката на Милтън е смятала, че няма право да се свързва с него.

Милтън продължава да търси отговори за своя баща. Смята, че баща му вероятно е дошъл от Луизиана, но не разполага с повече информация.

"Искам да знам какъв човек е бил той. Той е единственото липсващо звено", казва Милтън.

Въпреки тъгата, която все още понякога изпитва, Милтън е сигурен, че майка му е взела правилното решение да се откаже от него преди всички тези години.

"Тя е знаела, че ако имам шанс да водя американски живот, ще се справя добре с него. Благодаря ѝ, че е постъпила така", казва той.

"В сърцето ми има дупка, която винаги ще бъде там. Но ползите от сегашния ми живот в сравнение с това, което можеше да бъде са безпорни".

Коментари 5
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

5 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Взривове в няколко украински области, Русия атакува инфраструктурни обекти

Взривове в няколко украински области, Русия атакува инфраструктурни обекти

Свят Преди 1 час

Блогър, живеещ край град Камянске, съобщи в Telegram за кратер в района, дълбок 4 м и широк 10 м

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

Технологии Преди 1 час

Те ще бъдат ескортирани от нов безпилотен дрон

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 8 часа

Ударили са се кола и два мотора

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Свят Преди 9 часа

DEPA е подала молба за арбитраж

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Свят Преди 10 часа

Автобусът е паднал от височина от петдесет метра

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 11 часа

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 11 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Колко ще струват избори 2 в 1

Колко ще струват избори 2 в 1

България Преди 11 часа

Дотук за три години и седем вота държавата е похарчила 710 милиона лева

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 12 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 13 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Русия обвини Украйна за атентата край Москва

Русия обвини Украйна за атентата край Москва

Свят Преди 13 часа

Според експерти Путин може да готви нова мобилизация в Русия

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 14 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 14 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

Убиха най-голямата змия в света, открита от Уил Смит

Убиха най-голямата змия в света, открита от Уил Смит

Свят Преди 14 часа

Колосалната змия се появи от дълбините на тропическите гори на Амазонка

Хванаха дипломатическа кола с нелегални мигранти на "Капитан Андреево"

Хванаха дипломатическа кола с нелегални мигранти на "Капитан Андреево"

България Преди 14 часа

Зад волана е бил виетнамски гражданин с имунитет

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 15 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора