47

Д жейсън Антъни е на опашка за гориво от два километра вече два дни. В столицата Коломбо в засегнатата от огромна криза южноазиатска държава Шри Ланка 35-годишният мъж спи в авторикшата си, когато е изтощен, или седи на тротоара с други шофьори, които също са там от няколко дни.

Когато бензиностанцията затваря, той изминава няколко километра до дома си само за да се върне на следващия ден, за да се нареди отново на опашката. Той разказа пред VICE World News за своя живот от началото на кризата.

Източник: iStock

„Бях принуден да напусна работата си като туристически водач през февруари, когато нещата тук се влошиха и туристите спряха да идват. Трябваше да стана шофьор на авторикша“, каза Антъни.

Той добави още: „Сега горивото е толкова оскъдно, че не съм работил през последния месец. Едва свързвам двата края у дома, принуден съм да прекарвам дните си по бензиностанциите.”

Освен 2-километрова опашка от авторикши на бензиностанциите има и отделни опашки за автомобили и градски автобуси. Мнозина са чакали повече от пет дни, а гледката на хора, които се редят на опашка за гориво в продължение на часове или дни, е символ на задаваща се хуманитарна криза в страната с 22 милиона души, която се влошава всеки ден.

Тъй като Шри Ланка потъва все по-дълбоко в дългове и изчерпва валутните си резерви, основните нужди като храна и гориво също бързо намаляват. Във вторник правителството на Шри Ланка обяви, че има достатъчно гориво, за да работи с основни услуги като здравеопазване, влакове и обществени автобуси за две седмици. Секторът на облеклото – най-големият принос за БВП на страната и решаващ източник на доходи за близо три милиона официални и неформални работници – има достатъчно гориво само за 10 дни.

В неделя правителството повиши цените на горивата с над 22 процента, позовавайки се на неопределено забавяне на доставките на петрол. Миналата седмица новоназначеният премиер на Шри Ланка Ранил Викремесингхе призна на заседание на парламента, че икономиката на страната е достигнала дъното.

Кризата в Шри Ланка се задълбочава: Протести, недостиг на гориво, храна и лекарства

„Сега сме изправени пред много по-сериозна ситуация извън обикновения недостиг на гориво, газ, електричество и храна“, каза той. "Икономиката ни се срина напълно."

"Ceylon Petroleum Corporation", собственост на правителството и основен доставчик на гориво в страната, има дълг в размер на 700 милиона долара. Досега страната е получила над 400 000 метрични тона пратки гориво от Индия, заедно с 500 милиона долара финансова помощ за закупуване на гориво. До април Шри Ланка е използвала 60 процента от кредитната линия от 500 милиона долара.

„В резултат на този дълг за гориво никоя държава или организация в света не желае да ни предостави гориво. Те дори не са склонни да осигурят гориво срещу пари“, добави Викремесингхе в своето обръщение към парламента. В неделя правителството заяви, че ще изпрати свои министри в Русия и Катар, за да купят евтин петрол при концесионни условия.

Гражданите усещат трудностите повече от всякога. Освен кризата с горивото хората не могат да си позволят основни хранителни продукти като ориз, мляко, плодове и зеленчуци. На 17 юни правителството нареди на служителите си да работят от вкъщи, за да пестят гориво и да отглеждат собствена храна в задните си дворове на фона на острия недостиг в страната.

В болниците лекарите казват, че са свършили животоспасяващи лекарства и медицинско оборудване. Стотици отчаяни жители на Шри Ланка бяха заловени да бягат незаконно от страната по море, включително до Австралия, за да избягат от кризата.

По-рано този месец жена в Коломбо хвърли петгодишния си син от мост в река и също се опита да скочи, но беше спасена от минувачи. Полицията съобщи пред медиите, че действията ѝ са мотивирани от нейното отчаяние от икономическата криза.

Вимал Джаясурия, учител по бойни изкуства в Коломбо, който разчита в голяма степен на обществения транспорт, каза, че децата му не могат да ходят на училище повече, защото автобусите или са свършили горивото, или са твърде претъпкани, за да се качат.

„Непрекъснато ни казват, че ще има гориво, но сме уморени да чакаме всеки ден“, каза 43-годишният мъж пред VICE World News. „Нямам постоянна работа и живеем под наем. Всеки ден е борба за съществуването ни."

„Най-лошото препятствие е за нашите деца, които сега се лишават не само от храна и хранене, но и от образование“, добави той

От март насам най-малко 12 души загинаха, чакайки за гориво, поддавайки се на изтощение и болести заради силната жега в Шри Ланка. На бензиностанциите често се вижда и насилие въпреки засиленото присъствие на органи на реда.

Проблемите в Шри Ланка се превърнаха в предупреждение за развиващите се страни, които преживяват подобни затруднения, породени от инвазията на Русия в Украйна.

Тъй като Шри Ланка потъна в рецесия, масови протести разтърсва страната повече от 100 дни. Протестиращите обвиняват правителството на Шри Ланка за икономическия колапс. Миналата седмица войските на Шри Ланка откриха огън, след като по време на протестите за горивото се стигна до насилие. Ранени бяха четирима граждани и трима войници.

Източник: Getty Images

Дори преди тази криза повече от 4 процента от населението на Шри Ланка - близо 900 000 души - вече живееше под националната линия на бедност, според Азиатската банка за развитие. В страната се наблюдава рекорден процент на инфлация от близо 40 процента – сред най-лошите в света – тъй като цената на храната е до небето и стотици хиляди живеят в бедност, тъй като губят работата си.

Коментари 47
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

47 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 5 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Свят Преди 6 часа

Рябков заяви, че Москва ще предприеме икономически и политически ответни мерки, ако руските активи бъдат конфискувани

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 7 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 7 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 7 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 8 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 9 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 9 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 9 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 10 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 10 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 10 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 10 часа

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче