Още по темата

Хипотетичен втори тур между Цецка Цачева и Румен Радев ще е с непредсказуем финал и е трудно да се предвиди победител към настоящия момент. Разликата е минимална, но данните са в подкрепа на кандидата на БСП, показва национално представително проучване на "Галъп интернешънъл болкан". То е проведено сред 988 души в дните между 4 и 12 октомври. 

Кандидат-президентите и вицетата им в СНИМКИ

Радев се ползва с декларативната подкрепа на 29,6%, а Цачева – на 26,4%. Данните отразяват хипотетична ситуация, затова могат да служат само като ориентир, допълват от агенцията.

Трудно предвидимо е на този етап как ще агитират партиите за балотажа, какво ще направи ДПС и т.н. 

Цецка Цачева, Красимир Каракачанов и Румен Радев са лицата, които са най-харесвани от хората три седмици преди изборите. 

Медиана: Балотаж на хоризонта. Цачева с 25%, Радев - с 18%

Вижте тук данните на Медиана: Ако изборите бяха днес ГРАФИКИ

Методът на регистрация е „лице в лице“. Данните не са и не могат да бъдат прогноза за президентските избори, уточняват от социологическата агенция.

Те показват само моментните нагласи, както са декларирани от респондентите.

Вотът ще зависи от много неизвестни, включително спорната формулировка, че изборите са задължителни, въздействието на референдума, опцията „не подкрепям никого“ и т.н.  

Цецка Цачева води с 19,2% заявени електорални нагласи, като към настоящия момент се очертава балотаж.

От решаващо значение обаче ще бъде поведението на ДПС. Гласовете, които движението би следвало да може да мобилизира, са около 6% от всички имащи право на глас.

Цецка Цачева - официално и неофициално СНИМКИ

На второ място е Румен Радев с 15,1%.

Следва Красимир Каракачанов (7,2%). Темите на обществото в момента са в синхрон с неговата кампания. Трудно е да се предвиди дали и какъв електорален „бонус“ ще донесе обединението на трите субекта НФСБ, „Атака“ и ВМРО.   

С близки стойности от около 5% е заявената подкрепа за Трайчо Трайков, Ивайло Калфин и Веселин Марешки. В хода на кампанията ще се разбере точната подредба.   

Предстои също да се установи дали и доколко появата на кандидатурата на Цачева мобилизира допълнително привърженици на Радев или Трайков.

Вотът за Марешки е трудно познаваема величина и би могъл да носи изненади, допълват от "Галъп".

Татяна Дончева също показва чувствителна подкрепа от 2,7% на база всички, имащи право на глас.

Засега Пламен Орешарски не показва осезаеми резултати.

Това обаче може да се промени, ако ДПС застане зад него. Тогава подредбата на кандидатите би могла да се промени.

Сред останалите кандидати засега не се открояват чувствителни дялове.

Към момента делът на онези, които ще отидат да гласуват, но ще изберат опцията „не подкрепям никого“, е труден за определяне и може да бъде калкулиран на около 4% от всички имащи право на глас в България. 

Данните са на база национално представително изследване на „Галъп интернешънъл болкан“ сред 998 души, проведено от 4 до 12 октомври. Методът на регистрация е „лице в лице“. Изследването е възложено, финансирано и проведено като част от собствена изследователска програма и е представително за пълнолетното население, което трайно пребивава в страната.  Данните не са и не могат да бъдат прогноза за президентските избори. Те показват само моментните нагласи, както са декларирани от респондентите. Вотът ще зависи от много неизвестни, включително спорната формулировка, че изборите са задължителни, въздействието на референдума, опцията „не подкрепям никого“ и т.н.  

Предизборната кампания - България обичана, с майка на нацията

Всичко за кандидат-президентите и изборите