44

О бщо 24 кандидатпрезидентски двойки се регистрираха за изборите на 6 ноември, но в последния момент заради нередности в подписките отпаднаха три от тях. Въпреки това броят им е своеобразен рекорд – през 2011 г. за вота на народа се бориха 18 двойки.

Вчера в ЦИК беше тегленето на жребия за номерата на бюлетините, с които претендентите за "Дондуков" 2 ще участват. От тях на финала отпаднаха Светльо Витков, Владимир Кузов и композиторът Митко Димитров.  

Кандидат-президентите и вицетата им в СНИМКИ

От утре започва и предизборната кампания. 

Ще познаете ли шестима кандидат-президенти като деца - СНИМКИ

Представена бе и бюлетината за изборите - тя е дълга около метър, и за първи път съдържа квадратче "Не подкрепям никого". Днес се очаква тя да бъде представена. 

№1 от жребия в ЦИК се падна на кандидатпрезидентската двойка Светослав Витков и Иван Велков от Инициативен комитет. Те се регистрираха последни, но взеха първия номер, а в последствие се оказа, че не им достигат 186 подписа.Така реално в бюлетината няма да има номер 1. През 2013 година той се кандидатира на парламентарните избори, мина 1-процентната бариера и спечели държавна субсидия. Миналата година пак мина прага и влезе в Столичния общински съвет. 

Източник: БГНЕС

С № 2 ще са Веселин Марешки, кандидат-президент и Петър Петров, кандидат-вицепрезидент, издигнати от Инициативен комитет. Мнозина решиха, че Марешки си прави реклама на бизнеса с бензиностанции и аптеки, но той твърди, че ще работи за благото на народа. Няколко пъти се отказва, но вече е официално част от надпреварата. 

С № 3 в бюлетината избирателите ще могат да гласуват за Велизар Енчев и Биляна Грънчарова от ПП „Движение за радикална промяна българската пролет".

Депутати почти се сбиха заради вота на недоверие

Енчев: Готви се конфликт между Русия и НАТО

Велизар Енчев е независим депутат в настоящия парламент, влязъл с листата на Патриотичния фронт, но напуснал групата скоро след началото на мандата. Енчев е с журналистическо образование, както и докторантура по международни отношения. Под прикрието на журналист, а после като дипломат, той работи за Първо главно управление на Държавна сигурност, занимаващо се с външо разузнаване. Бивш посланик на България в Хърватия (1997-2002). 

С № 4 в бюлетината ще участват независимите кандидати Пламен Орешарски (кандидат-президент) и Данаил Папазов - бивш министър на транспорта в кабинета му. 

Три години след КОЙ, Орешарски пак проговоря

Орешарски между скандалите и битката за президент

„Кандидатирам се за президент, защото отговарям на очакванията на много български граждани. Предлагали са ми да ме издигнат за президент – и от ляво, и от дясно. Аз се кандидатирам сам”, заяви бившият премиер, за когото Татяна Дончева, също кандидат за президентството, заяви, че е кандидат на #КОЙ. 

С №5 в бюлетината ще бъдат включени кандидатите на ПП „Християн-социален съюз" - Жорж Ганчев (кандидат-президент) и Кольо Парамов (кандидат-вицепрезидент).

Жорж Ганчев се кандидатира за четвърти път за държавен глава. „Държавата ни потъва като тесла в кладенец. Затова се кандидатирах отново за президент”, коментира вчера Жорж Ганчев. Той определи себе си като „подготвен” да заеме поста държавен глава.

С № 6 в бюлетината ще бъдат независимите кандидати Диана Димитрова и Габриел Герасимов.

С №7 в бюлетината гласоподавателите могат да гласуват за кандидатпрезидентската двойка на Реформаторския блок Трайчо Трайков и Съби Събев. 

Трайчо Трайков: Изпитвам изключителна симпатия към Плевнелиев

Реформаторите обявиха сравнително късно кандидатурата си, като пак имаше вътрешни борби в блока за номинацията им. 

С № 8 в бюлетината ще бъда вписани независимите кандидати Бисер Миланов-Петното (кандидат-президент) и Красимир Настев (кандидат-вицепрезидент).

Бисер Миланов в ареста, пребил жена

Петното: Взимал съм пари от Бареков, не от Борисов

Петното нашумя с участието си в протести, включително и в протестите срещу кандидат за епископ на Светия Синод. 

С № 9 в бюлетината бяха независимите кандидати Владимир Кузов (кандидат-президент) и Борислав Ноев (кандидат-вицепрезидент).

Кузов: Президент-гей ще ни постави на световната карта

Мутри стреляли по Владимир Кузов, прокуратурата разследва

Самият той отрича да има присъда за педофилия и повтаря тезата си, че процесът срещу него е политическа поръчка. През 2005 година става депутат от "Атака". През 2009 година получава три години условна присъда за секс с малолетен, 13-годишно дете, а през 2014 година е реабилитиран. Той се е отказал от политическо убежище в Русия, за да изведе България под номер едно на световната карта. 

Сега се оказа и че на тази двойка е заличена регистрацията заради несъответствие с около 1000 подписа. 

С № 10 в бюлетината ще са Александър Томов (кандидат-президент) и Радослав Радославов (кандидат-вицепрезидент) от ПП „Българска социалдемокрация - Евролевица".

Лидерът на Българската социадлемокрация – Евролевица Александър Томов имал формула как той и Радославов да вдигнат доходите и как да вкарат повече инвестиции.

С № 11 в бюлетината ще може да се гласува за Йорданка Колева (кандидат-президент) и Веселин Христов (кандидат-вицепрезидент), издигнати от Инициативен комитет, представляван от Иван Иванов Стамболиев.

С № 12 в бюлетината ще участва кандидатпрезидентската двойка на КП „ПП Движение 21 - ПП НДСВ" Татяна Дончева (кандидат-президент) и Минчо Спасов (кандидат-вицепрезидент).

Татяна Дончева в снимки

Татяна Дончева посочва като свой плюс, че не е от мразените политици. 

Дончева: Може би имам шанс да се погрижа за хиляди деца

С № 13 в бюлетината ще бъдат Румен Радев (кандидат-президент) и Илияна Йотова (кандидат-вицепрезидент), издигнати от Инициативен комитет, представляван от Стефан Ламбов Данаилов, подкрепяни от БСП.

Румен Радев коментира теорията за "кемтрейлс" във Варна

Ще има ли сблъсък на генерали в битката за президент?

Бившият вече главнокомандващ Военновъздушните сили ген. Радев подаде оставка в началото на юли, като още тогава от червените редици обясниха, че това е заради участието му в надпреварата за "Дондуков" 2. Самият той наруши мълчанието си през август, след като президентът подписа указ за освобождаването му от армията. По същото време Бойко Борисов заяви, че няма да позволи генералът да го излъже още веднъж, визирайки техен разговор преди време, продиктуван от недоволството на Радев за това, че чужди самолети ще пазят небето ни. АБВ, които дадоха силна заявка за подкрепа на Радев, изненадващо бяха извадени от широката коалиция зад него. Затова преди седмица и те излязоха с техни си кандидати. 

С № 14 в бюлетината ще бъдат кандидатите на ПП „Българска демократична общност" Господин Тончев(кандидат-президент) и Андрей Андреев (кандидат-вицепрезидент) в листата.

С № 15 в бюлетината ще бъдат вписани кандидатите на КП „КАЛФИН-ПРЕЗИДЕНТ" Ивайло Калфин (кандидат-президент) и Любомир Халачев (кандидат-вицепрезидент).

АБВ излезе в средата на септември със собствени кандидатури - Калфин е на мнение, че БСП са направили крачка назад и че АБВ има шан

Калфин: Битката за президент ще е трудна

Ивайло Калфин като министър и след това - СНИМКИ

С № 16 в бюлетината ще бъдат независимите кандидати Камен Попов (кандидат-президент) и Георги Неделчев (кандидат-вицепрезидент).

Камен Попов нашумя с това, че в нощта на местните избори на 28 октомври, удари Волен Сидеров пред НАТФИЗ. По инцидента с лидера на „Атака“ тече досъдебно производство. Ако съдът прецени, че съм извършил нещо нередно, готов съм да понеса наказанието си, заяви той. Българският народ да види алтернативата, а не да е наблюдател на свирен мач, заяви той и обясни един от мотивите си да е кандидат за президент. 

С № 17 в бюлетината ще бъдат включени кандидатите на ПП ГЕРБ Цецка Цачева (кандидат-президент) и Пламен Манушев (кандидат-вицепрезидент).

Цецка Цачева - официално и неофициално СНИМКИ

Това беше и най-дълго чаканата президентска номинация - ГЕРБ я обявиха на 2 октомври, след като премина влиянието на ретроградния Меркурий. 

Как се развихри интернет за Цецка Цачева

Реакции след номинацията на Цачева

Цачева е кандидатът. Борисов я нарече майка на нацията

Кой е мъжът до Цачева и още факти за нея и Манушев

С № 18 в бюлетината ще бъдат записани Румен Гълъбинов (кандидат-президент) и Веска Волева (кандидат-вицепрезидент), издигнати от Инициативен комитет, представляван от Ивайло Пламенов Велинов.

№ 19 жребият отреди за кандидатпрезидентската двойка на КП „Обединени патриоти - НФСБ, АТАКА и ВМРО" Красимир Каракачанов (кандидат-президент) и Явор Нотев (кандидат-вицепрезидент).

Патриотите и Атака си подадоха ръка за изборите. 

Всички ли са били членове на БКП преди 1989 година

"Убеден съм, че ще стигнем до балотаж", заяви Каракачанов преди дни. Той призова всички кандидати за президент да се включат в предизборен дебат. „Ако искаме изборите да бъдат нормални и честни, ако искаме българските граждани да бъде максимално информирани кой какво предлага и за какво се бори, аз мисля, че дебатът е задължителен. Всяко едно бягане от дебати е проява на слабост”, заяви Каракачанов. 

С № 20 ще бъде вписана кандидатпрезидентската двойка на ПП „Балканска демократична лига" Кемал Рамадан (кандидат-президент) и Момчил Добрев (кандидат-вицепрезидент).

Под № 21 ще бъдат независимите кандидати Пламен Пасков (кандидат-президент) и Светозар Съев (кандидат-вицепрезидент).

Под № 22 ще са кандидатите на ПП „Българско национално обединение" Димитър Маринов - Митьо Пищова (кандидат-президент) и Радослав Петров - Радо Шишарката (кандидат-вицепрезидент).

Митьо Пищова в снимки

Безспорно най-цветущите кандидати. 

Митьо Пищова: С ГЕРБ съм се родил, с ГЕРБ ще умра

Митьо Пищова: Ако трябва да съм честен, няма да гласувам за мен

„И селата са моите. Там ще има кебапчета, музика... той ще пее”, зарича се Димитър Маринов-Пищова. Преди седмици в "Карай направо" по NOVA Пищова, издигнат от партия Българско национално обединение, обясни, че мечтата му е да храни хората с топли кебапчета и кюфтета.

С № 23 в бюлетината ще са независимите кандидати Николай Банев (кандидат-президент) и Сали Ибрям (кандидат-вицепрезидент).

Изнудвали Евгения Банева преди палежа

Николай и Евгения Баневи замесени в "Панамалийк"

„Нямам никакъв друг шанс, освен да се кандидатирам за президент. Принуден съм да вляза в политика, защото геноцидът над родния бизнес, пенсионерите, образованието и здравеопазването в момента няма възможност да бъде прекратен. Учредихме „Евразийски клуб България”. След няколко месеца евразийските клубове у нас ще бъдат голяма изненада, тъй като стотици хиляди хора вече контактуват с нас. Ще бъдем много голяма изненада за политическите сили”, коментира преди време Банев.

За бюлетината - дълга над метър и с ново квадратче

Новото в бюлетината ще бъде квадратчето „Не подкрепям никого". Гласът ще се брои за действителен, но не се разпределя пропорционално към никоя от кандидатпрезидентските двойки. Това ще увеличи активността на избирателите, но няма да се отрази при разпределянето на гласовете, поясни по-рани говорителят на ЦИК Александър Андреев.

Всеки един от избирателите може да провери на страницата на ЦИК дали личните му данни

са използвани за подкрепата на партии за вота. Ако се установи нарушение, може да подадат жалба в Комисията за личните данни.

За да бъде регистрирана, една партия или инициативен комитет, трябва да събере 2500 подписа. Всеки може да провери на сайта на ЦИК дали името му фигурира в някой от тези списъци. И за трети поредни избори, не един и двама се откриват там, където твърдят, че не са се записвали.

Само за няколко часа около 10 души се оплакаха в социалните мрежи, че личните им данни са били откраднати и изпозлвани, без разрешението им.

Президентските избори ще се проведат на 6 ноември – 2 в 1 с националния референдум, иницииран от "Шоуто на Слави".

В 23 МИР изборният ден ще е още по-сложен, тъй като там ще се проведе и още един вот – за кмет на район „Младост”. Ситуацията се създаде, след като Цвета Авджиева от ГЕРБ подаде оставка през август заради граждански протести срещу застрояването между блоковите градинки в квартала.

Източник: БГНЕС

Националният референдум беше порязан от Конституционния съд и на 6 ноември народът ще отговаря с „Да” или „Не” на въпросите:

"Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?"
"Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?"
"Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?". 

За първи път гласуването ще бъде задължително.

За неучастие във вота без уважителна причина и подаване на декларация, в Изборния кодекс са предвидени санкции за заличаване от избирателните списъци. За да се случи това гласоподавателите трябва да не гласуват два поредни пъти на един и същ вид избори, тоест на предстоящите президентски избори и на тези през 2021 година. Ако гражданите имат уважителна причина да не гласуват, те трябва да я декларират в съответната местна администрация, а ГРАО ще извършва проверка кой е гласувал и кой не. 

Коментари 44
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

44 коментара
 
- Комшу, кого откара линейката тази сутрин? - Петров от втория етаж! - И каво му се е случило? - Посегнал на жена си!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Песков: Русия ще отговори на действията на ЕС

Песков: Русия ще отговори на действията на ЕС

Свят Преди 9 минути

Мярката се очаква да започне да действа и на територията на България до края на деня

<p>&quot;Правих секс с призрак всяка вечер в продължение на 20 години&quot;&nbsp;</p>

Колумбийка твърди, че е правила секс с призрак всяка вечер в продължение на 20 години

Любопитно Преди 11 минути

Тя разказва, че призракът разкрил лицето си след 20 години

EK потвърди: Българският План за възстановяване и устойчивост е получен

EK потвърди: Българският План за възстановяване и устойчивост е получен

Свят Преди 1 час

След като анализира, ЕК ще реши каква дейност ще финансира и как ще подпомогне миньорите

Идват ли новите синтетични социални мрежи

Идват ли новите синтетични социални мрежи

Технологии Преди 1 час

В тях изкуственият интелект ще е с основна роля

<p>&quot;Да нараня жена е все едно да ритна собствената си майка в корема&quot;</p>

Жерар Депардийо: Да нараня жена е все едно да ритна собствената си майка в корема

Свят Преди 1 час

Писмото е озаглавено „Най-накрая искам да ти кажа моята истина“

За разработка на ваксини за COVID-19: Двама учени спечелиха Нобеловата награда

За разработка на ваксини за COVID-19: Двама учени спечелиха Нобеловата награда

Любопитно Преди 1 час

Тяхното откритие вече е носител на множество големи награди за медицина

<p>Здравните власти във Великобритания предупреждават за риск от нова епидемия</p>

Опасност от свински грип във Великобритания: Здравните власти предупреждават за риск от нова епидемия

Свят Преди 2 часа

Миналата година грипът е бил причина за над 14 000 смъртни случая

<p>Задържаният за убийството в Пазарджик младеж отвлякъл момиче преди 2 г.</p>

Задържаният за убийството в Пазарджик младеж отвлякъл момиче преди 2 г.

България Преди 2 часа

По делото тогава е образувано досъдебно производство, като е извършена проверка, но след разследване и поради липса на доказателства е било прекратено

От днес: България ограничава влизането на коли с руска регистрация

От днес: България ограничава влизането на коли с руска регистрация

България Преди 2 часа

Литва, Латвия, Естония, Полша, Финландия, Норвегия също прилагат забраната

„ДИАДА“ на Яна Титова със завлядяващ трейлър и премиера на 10 ноември

„ДИАДА“ на Яна Титова със завлядяващ трейлър и премиера на 10 ноември

Любопитно Преди 2 часа

Преди броени дни филмът триумфира с 4 награди на „Златна роза“

Пожар в Асеновград взе жертва

Пожар в Асеновград взе жертва

България Преди 2 часа

Пожарът е възникнал на територията на незаконни дървени постройки

<p>Те живеят години след смъртта на човешкото тяло</p>

Жизненоважна част от тялото ви ще продължи да живее години след вашата смърт

Любопитно Преди 2 часа

Лесно е да се предположи, че микробите ни ще умрат, след като са извън тялото ни

<p>Коя красавица грабна титлата &quot;Мис Америка&quot;</p>

"Мис САЩ" 2023: Венецуелска американка е победителка в конкурса

Любопитно Преди 2 часа

Ноелия Войт от Юта беше коронована за новата „Мис САЩ“ в Рино, Невада

Коронавирус кризата: Колко важен опит почерпихме

Коронавирус кризата: Колко важен опит почерпихме

Любопитно Преди 3 часа

Какво ни показва "Осем песни от изолацията" - опера, написана за един социално дистанциран свят

<p>Прокуроският син от Перник остава в ареста за 20 месеца</p>

Васил Михайлов призна вината си за две престъпления

България Преди 3 часа

Прокуроският син от Перник остава в ареста за 20 месеца

Тръгна петата довеждаща линия на градския транспорт до метрото

Тръгна петата довеждаща линия на градския транспорт до метрото

България Преди 3 часа

Тя свърза "Студентски град" с "Малинова долина", както и кв. "Витоша" с метростанция "Витоша"