Мъж загина на място след като делтапланер падна в Казанлък в района на тенискортовете до завод за хидравлика, информира БГНЕС.

Пилотът е загинал, а спътникът до него е пострадал много тежко и е откаран в болница в кома.

Пилотът е имал голям опит в делтапланеризма.

Инцидентът е станал

най-вероятно поради технически причини.

Делтапланерът е прелетял над бензиностанцията, след като е започнал да губи височина.

Пилотът го е насочил към паркинга на предприятието, но се блъска в дърво, а при падането и в лек автомобил. На място са изпратени линейки и полицейски екипи.

Според Димитър Халачев, инструктор по делтапланеризъм от София, причина за трагичния инцидент е неспазване на основните авиационни правила. По думите му единият от загиналите пилоти е с много богат опит и запознат с всички опасности.

„Когато се лети с моторно въздухоплавателно средство,

трябва да се спазва такава височина, че при проблем с двигателя да може да се кацне безопасно.

В случая това правило е било нарушено.

Има правила, свързани с характеристиките на машината и терена под тях. Колкото по-високо се лети, толкова по-сигурен е полетът. Вместо на 100-150 метра, тук се е летяло на 10-20-50 метра. От такава височина като ти изгасне двигателят, нищо не може да се направи“, каза още Халачев.

Той допълни, че в случая в Казанлък двамата са летели над промишлената зона и под тях е имало жици, сгради, машини, коли. „Няма как да кацне там въздухоплавателно средство, което се движи с 50-60 км/ч.“, каза още Халачев.