Студът е повсеместен
Източник: ЕПА/БГНЕС
21

Лютите студове взеха нови жертви в цяла Европа.

В Италия бяха отчетени най-ниските температури от 56 години насам. По последни данни само вчера студът е отнел живота на седем души.

Очаква се пикът на студа и снеговалежите да бъде в петък и събота. Тогава ще вали много силно сняг дори в равнините.

Обилни снеговалежи са прогнозирани за Рим и цялата околна област Лацио. Ще вали сняг и в южните области Кампания и Пулия, както и в Емилия-Романя и Марке.

През изтеклото денонощие в Полша бяха регистрирани нови шест смъртни случая. Така починалите от премръзване в страната след нахлуването на студена вълна преди 11 дни вече са 68. От началото на ноември насам броят им е над 100.

Минималните температури в страната се покачиха от вчера до минус 12 градуса по Целзий, след като през почивните дни термометрите на места показваха минус 24 градуса.

Ледената вълна в Сърбия отне досега живота на 10 души, а снежните преспи плениха селища и градове в цялата страна, пише днес белградският вестник "Данас". В страната е обявено извънредно положение, а 70 хил. души все още са напълно откъснати от света заради големите снеговалежи.

Червеният кръст на Сръбия вчера се обърна към Международната федерация на Червения кръст с искане за помощ от 100 хил. евро за купуване на хранителни и хигиенни продукти.

В цяла Сърбия днес бяха измерени изключително ниски температури, а най-студено бе в планинските курорти Златибор и Копаоник - минус 18 градуса, съобщи Танюг.

Водна стихия заля южната част на Гърция, а северните райони на страната са в плен на лошото време, проливният дъжд предизвика наводнения в много градове на полуостров Пелопонес, съобщават медиите.

40-годишна британка загина, след като се е удавила от приливна вълна на гръцкия остров Сими. В град Ламия пък трима души с два автомобила са били завлечени от придошлите води и след намеса на пожарната са били спасени.

Извънредно положение е обявено в северната област Еврос, където

нивото на река Марица се покачва все повече заради нарасналия приток на водата от България.

Властите превантивно са евакуирали къщи в Орменион и са в готовност да евакуират села в близост до реката.

Скъсването на стена на язовир "Иваново" стана причина за покачване на нивото на водата на реките Тунджа и Марица и те преляха в района на град Одрин. Залети са много ресторанти, фабрики и производствени зони по поречието на реките в района на Одрин. Заради наводнението по пътищата наоколо има много закъсали пътници в автомобили. ГКПП Капъкуле на границата с България все още е затворен. 

Виж 10-дневна прогноза за времето по света и у нас на Sinoptik.bg.

Вчера сутринта река Тунджа е преляла в района на Сарайичи. Евакуирани са жителите на квартал Караагач в Одрин, където има голям риск от наводнения. Заради преливането на водите на река Марица е затворен за преминаване на леки автомобили граничният пункт между България и Турция.

Силни бури и проливни дъждове в средиземноморския район са парализирали живота в туристическия окръг Мугла (Западна Турция), където се намират курортите Бодрум, Мармарис, Фетхийе и Датча, съобщава в. "Сабах". Вятър, достигащ скорост до 90 км/ч., е съборил електрически стълбове и дървета в Бодрум, някои лодки са потънали, а други са заседнали на сушата. На места е прекъснато електрозахранването. Метеоролозите очакват, че бурните ветрове в района ще продължат до утре вечер.

Три жертви взе студът в Албания, съобщават медиите. Властите в страната оповестиха, че 64-годишен мъж е загинал в град Корча, докато почиствал заснежените пътища. Жертви на студа са станали и двамча мъже на 68 и 54 години в град Шкодра.

Обилният снеговалеж и заледените пътища продължават да държат в плен около 40 общини предимно в северната част на Албания. В някои райони температурите са паднали под 20 градуса.

Над 300 селища в Румъния са пострадали от снеговете и бурите, а 167 от тях са останали откъснати от света заради спиране на движението на автомобили и влакове, повредени електропроводи и прекъсване на телефонните връзки. От началото на седмицата вследствие на силните студове и виелици са загинали петима души. По данни на румънското министерство на здравеопазването общият брой на починалите в резултат от измръзване е достигнал 39 души.

Четирийсет и четиригодишен мъж е загинал от студ в дървена колиба край Прага, съобщи днес чешката полиция. Местните органи на реда не водят статистика, но според агенция ЧТК студената вълна е взела около 20 жертви в страната.

Вече две нощи край границата с Германия е регистрирана температура минус 39,4 градуса, посочва АФП.

Студът взе още две жертви и в Босна. Две възрастни жени бяха намерени мъртви в село Горанци, северозападно от град Мостар, което вече няколко дни е откъснато от света заради обилните снеговалежи. Снежната покривка в района е около 130 см.

Ситуацията с времето в Босна и Херцеговина е тревожна, тъй като

доставките на въглища за топлоцентралите

в Какан и Тузла е под въпрос, а с това и снабдяването с електрическа енергия на 90% от територията на Мюсюлманско-хърватската федерация.

Най-големи проблеми в страната създават вятърът, снежните преспи и лавините, отбелязва федералният премиер Нермин Никшич.

Гражданите на Сараево, но и на други големи градове в Босна твърдят, че студената зима има и добри страни, тъй като неволята е обединила гражданите, които заедно почиствали снега, създавали приятелства, забавлявали се и правили скара на открито.

 Ураганен вятър нанесе огромни щети в черногорската столица Подгорица и предизвика прекъсване на електроснабдяването в повечето квартали на града, предаде ТАНЮГ.

Вятърът, достигащ скорост 120 км/ч., събори покривите на много къщи. Изтръгнати дървета, паднали билбордове и контейнери за смет препречиха улици и затрудниха движението, повечето светофари не работят. 

Черна гора е обхваната от снежна виелица с много силен вятър и изключително ниски температури.

Някои пътни артерии в страната са затворени за движение.

Най-тежка е ситуацията в северната част на страната, която на практика е блокирана от снега. Голяма част от пътните артерии там са непроходими. Въпреки това не е въведено извънредно положение, заяви черногороският министър на труда и социалната политика Суад Нуманович.

Снежната виелица се отрази и на електрозахранването, като много села на територията на страната са без електроенергия. По-голямата част от столицата Подгорица е също без електричество от снощи.

Обилният сняг и ниските температури създават многобройни проблеми и в Хърватия. Войници помагат на гражданите на южния град Въргорац да разчистват снега, който достига 1 метър, а на места вятърът е навял и 4-метрови преспи. В областта Далмация са откъснати от света стотина села с около 2000 къщи, чиито запаси от храна и медикаменти са на изчерпване.

Ураганен североизточен вятър, достигащ на места 35 метра в секунда, връхлетя руския черноморски пристанищен град Новоросийск. От вчера е въведено извънредно положение. Морското търговско пристанище и петролните терминали спряха временно товарно-разтоварните операции.

Люти студове обхванаха днес огромни пространства в Якутия - Североизточен Сибир, и на далекоизточните полуострови Чукотка и Камчатка. Температурите в якутското селище Оймякон достигнаха минус 54 градуса, в чукотското село Омолон - минус 53, а във Верхнее Пенжино на Камчатка -

минус 55 градуса.

При това става все по-мразовито, отбелязва ИТАР-ТАСС.

В град Сусуман, разположен в сибирския район Колима, 53-градусовият студ вледени системите за отопление и водоснабдяване и специални екипи полагат усилия да ги размразят. Жителите получават питейна вода само с автоцистерни. Според кметството обаче не става дума за извънредна ситуация.

Необичайно студено е време и в Грузия. За пръв път от 50 години замръзна Тбилиското море – голям язовир, разположен в предградията на грузинската столица, предаде ИТАР-ТАСС.

Суровата зима взе най-малко 25 жертви в Алжир от петък насам, предаде Франс прес. 15 души са починали от задушаване при изтичане на газ, десет са убити в пътни катастрофи. Около 40 хил. служители на Гражданската защита са мобилизирани от три дни за разчистване на снега и преодоляване на последиците от проливните дъждове и градушките в северните райони на Алжир. Алжирската метеорологична служба предупреди, че до сряда ще има силни снеговалежи.

Изолирани селища и пътища има и в съседен Тунис, където вали сняг в северозападните райони и във вътрешността, добавя АФП.

Студено е дори в Австралия, където в момента е лято. Страната преживява най-продължителния дъждовен период от близо 30 години насам, предаде ДПА. За най-големия австралийски град Сидни пък това е най-студеното лято от почти 50 години насам.

Коментари 21
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

21 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Черните куртки от Hell's Kitchen 6 победиха своите предшественици

Черните куртки от Hell's Kitchen 6 победиха своите предшественици

Любопитно Преди 8 часа

Чоткин получи романтична вечеря със своята любима Камелия

Хиляди блокираха ключово кръстовище в грузинската столица

Хиляди блокираха ключово кръстовище в грузинската столица

Свят Преди 8 часа

Демонстранти блокираха Площада на героите, през който преминава по-голямата част от трафика в града

<p>&quot;Ние сме гражданско общество и редът трябва да надделее&quot;</p>

Байдън: Редът трябва да възтържествува

Свят Преди 10 часа

Това заяви президентът по отношение на общонационалните протести в университетите за Газа

Турция прекратява търговските отношения с Израел

Турция прекратява търговските отношения с Израел

Свят Преди 10 часа

Миналия месец Турция ограничи износа за Израел заради войната в Газа

Сърбия избра ново правителство

Сърбия избра ново правителство

Свят Преди 11 часа

Премиер ще бъде Милош Вучевич, а вицепремиер ще бъде Александър Вулин

САЩ са „дълбоко обезпокоени“ от ситуацията в Грузия

САЩ са „дълбоко обезпокоени“ от ситуацията в Грузия

Свят Преди 12 часа

Съединените щати изразиха загриженост относно грузинския законопроект за "чуждестранно влияние"

Главчев: Очаква се България да се присъедини към ОИСР до края на 2025 година

Главчев: Очаква се България да се присъедини към ОИСР до края на 2025 година

България Преди 12 часа

Премиерът Главчев припомни, че България много отдавна е заявила желанието си за присъединяване към ОИСР

д

Как да ядем хляб и да отслабнем?

Любопитно Преди 12 часа

Дори диетолозите вече не препоръчват пълно премахване на хляба от вашата диета

Пърженото пиле, сервирано на "Титаник"

Пърженото пиле, сервирано на "Титаник"

Любопитно Преди 12 часа

На борда на кораба са били както най-богатият човек по онова време, Джон Джейкъб Астор, така и имигрантски семейства, всеки с мечта да започне нов живот

Жена загина заради буря в Северна Франция

Жена загина заради буря в Северна Франция

Свят Преди 13 часа

57-годишната жена загина днес при свлачище

Снимката е илюстративна

Поглед към древното минало: Реконструираха лицето на 75 000-годишна неандерталска жена

Любопитно Преди 13 часа

40-годишната неандерталска жена е починала в спяща позиция под огромен вертикален каменен знак

Лошо време в почти цяла България: Валежи, градушки и гръмотевици в петък

Лошо време в почти цяла България: Валежи, градушки и гръмотевици в петък

България Преди 13 часа

Жълт код за потенциално опасно време е обявен в почти цялата страна

.

Защо интернет се влюби в историята за късметлията, спечелил $1,3 млрд. от лотарията

Свят Преди 14 часа

„Как ще имам време да похарча всички тези пари? Колко дълго ще живея?“

Ето какви ще бъдат промените в движението на София за Великден

Ето какви ще бъдат промените в движението на София за Великден

България Преди 14 часа

Столична община въвежда временна организация на движението на пл. "Св. Александър Невски"

Полицията арестува младеж, хвърлил бомбички срещу синагога във Варшава

Полицията арестува младеж, хвърлил бомбички срещу синагога във Варшава

Свят Преди 14 часа

Посегателството срещу синагогата „Нозик“ беше извършено към 1 ч. в нощта срещу сряда, като са нанесени щети по фасадата на сградата

Арести на пропалестински демонстранти от Колумбийския университет в САЩ

Достигнаха точката на кипене: Сблъсъци между протестиращи и полиция в САЩ

Свят Преди 14 часа

Протестиращите срещу войната между Израел и Газа използваха лютив спрей, полицията отвърна с електрошок