0

И ндийският министър на вътрешните работи Шиврадж Патил е подал оставка заради координираните нападения в индийската финансова столица Мумбай. По последни, коригирани данни в тях са загинали 174 души, сред които най-малко 28 чужденци, а 239 са били ранени, съобщават световните агенции.

Новината за оставката беше съобщена от три индийски национални тв канала. Министърът я връчил на премиера Манмохан Сингх.

По-късно телевизиите съобщиха, че оставка е подал и съветникът по националната сигурност на страната Маянкоте Келат Нараянан. Все още не се знае дали премиерът се е съгласил да ги приеме.

Същевременно Йоти Кришна Дът, ръководителят на индийските командоси, извършили операциите по освобождаването на атакуваните обекти, заяви, че нападателите изобщо не са искали да преговарят и в нито един момент от атаките не са имали намерение да оставят живи техните заложници.

Ислямистите са възнамерявали да избият около 5000 души

съобщи пък Си Ен Ен, като цитира главния министър на щата Махаращра, където се намира Мумбай.

Същевременно водеща новина за индийската преса днес са признанията на единствения останал жив и арестуван нападател от Мумбай, 21-годишния Аджмал Амир Камал.

По думите му всички терористи са били пакистанци, обучени в лагер на фундаменталистката група Лашкар-и-Тайба*, базирана в Пакистан.

Групировката е известна най-вече с нападението срещу индийския парламент през 2001 г., което за малко не предизвика нова война между Индия и Пакистан.

Отношенията между Индия и Пакистан и в момента са обтегнати

Индийските власти са убедени, че атаките са дело на базирани в Пакистан екстремистки групировки. Исламабад обаче отрича да има нещо общо с трагичните събития. По думите на пакистанския външен министър Шах Мехмуд Куреши извършителите са екстремисти единаци, които не може да представляват цял Пакистан.

Пакистан приведе в бойна готовност сухопътните и военновъздушните си сили във връзка с кризата в отношенията с Индия. Това според ИТАР-ТАСС е съобщил пожелал анонимност представител на армейското командване.

Мярката била взета в отговор на струпването на индийски войски на пакистано-индийската граница. В случай на необходимост командването на пакистанската армия ще издаде заповед за прехвърляне към индийската граница на допълнителен армейски контингент от други части на Пакистан, уточнил източникът. Според него следващите 24 часа ще са решаващи.

Пакистанския премиер Юсаф Реза Гилани отмени пътуване до Хонконг, за да посвети изцяло вниманието си на растящото напрежение в отношенията с Индия, съобщава АФП, като цитира неговия говорител Захид Башир.

Пакистанският президент Асиф Али Зардари призова Индия да се въздържа от крайни реакции и обеща, че ако Делхи предостави доказателства за участието на ислямистки групировки на пакистанска територия в атентатите, ще вземе мерки срещу замесените.

*Лашкар-и-Тайба е едно от нелегалните пакистански ислямистки движения, чиято обявена цел е борбата срещу индийската "окупация" на Кашмир и срещу гоненията, на които според него е подложено мюсюлманското малцинство в Индия.

Движението, чийто говорител категорично опроверга съпричастността му към атаките и ги осъди, бе забранено в Пакистан през 2002 г. Но подобно на други забранени групировки то не изчезна. Дори има подозрения, че е установило по-здрави връзки с пакистанските талибани и "Ал Кайда", която възстановява силите си в племенните зони на Северозападен Пакистан.

Армията на благочестивите, както е преводът на името, е основана през 90-те години в Лахор, Източен Пакистан, недалеч от границата с Индия. Движението дълго се радваше на благоразположението на Исламабад и дори на помощта на могъщите пакистански разузнавателни служби, тъй като самият Пакистан бе против индийското присъствие в спорния район на Кашмир, за който двата съседа водиха две от трите войни помежду си.

Групировката фигурира в американския списък на терористичните организации и бе забранена в Пакистан през 2002 г., макар срещу нея да не са хвърляни обвинения за извършени атентати в страната.

Срещу армията има силни подозрения, че е организирала атаката срещу индийския парламент в Делхи, при която на 13 декември 2001 г. загинаха десет души и която изправи двете страни на ръба на четвърта война.

Индия я обвинява и за още няколко атентата и нападения, извършени през последните години в индийски Кашмир и другаде.

Основателят на Лашкар-и-Тайба, пакистанецът Хафиз Мохамад Саид, се би за кратко през 80-те години срещу Червената армия в Афганистан заедно с муджахидините. Той твърди, че е напуснал движението малко преди забраната му, за да основе ислямска благотворителна фондация - Джамаат-уд-Дауа.

Тя развива активна дейност за подпомагане на жертвите от силното земетресение през 2005 г. в пакистански Кашмир. Подозират я, че е политическото крило на Лашкар.

Армията на благочестивите поддържа доста хлабави връзки с "Ал Кайда" и е давала подслон на нейни членове, избягали от Афганистан в края на 2001 г.

АФП изброява още няколко пакистански въоръжени групи, действащи в Индия. Това са Хизб-ул-Муджахидин (Партия на светите войни) - една от най-активните в индийски Кашмир, Лашкар-и-Джангви - тясно свързана с "Ал Кайда", но действаща главно в Пакистан, Джаиш-и-Мохамед (Армия на Мохамед) - едно от фундаменталистките движения в Кашмир, тясно обвързано с Лашкар-и-Джангви и обвинявано от Индия за нападението срещу индийския парламент през 2001 г., и Харкат-ул-Джихад-и-Ислами (Движение за свещена ислямска война) - смятано за пряко продължение на "Ал Кайда" и по-активно в Пакистан отколкото в Индия.

Първоначално властите в Индия съобщаваха за 195 убити и за над 300 ранени. Причината за по-високата цифра на жертвите е била, че някои от труповете са били преброени два пъти.

Говорителят на правителството на щата Махаращра, където се намира Мумбай, каза, че броят на жертвите отново може да се повиши, защото някои части на луксозния хотел "Тадж Махал" все още не са претърсени.

Сред загиналите са чужденци са известната френска дизайнерка на бельо Лумиа Хириджи и нейния съпруг, бившият австралийски депутат Дъг Маркъл и банкер от остров Мавриций и на един мексиканец.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Новите варианти на Covid доминират в САЩ, но може ли това да е краят на заразата

Новите варианти на Covid доминират в САЩ, но може ли това да е краят на заразата

Свят Преди 1 час

Тези нови мутации, които променят "протеините на шипа" на коронавируса, изглежда също така правят пандемичната болест по-малко заразна

<p>Зеленски назначи официално Залужний за посланик</p>

Зеленски назначи официално Валерий Залужний за посланик

Свят Преди 1 час

Залужний е освободен „от военна служба по здравословни причини“

Невена Коканова и Раде Маркович - историята на една голяма и невъзможна любов

Невена Коканова и Раде Маркович - историята на една голяма и невъзможна любов

Любопитно Преди 2 часа

Те се срещат на снимачната площадка на "Крадеца на праскови", а химията помежду им пламва на момента

<p>Обвиниха зоопарк, че представя за панди боядисани кучета (ВИДЕО)</p>

Обвиниха зоопарк, че боядисал кучета в черно и бяло и ги представил за "панди"

Свят Преди 2 часа

През 2018 г. зоологическа градина в Египет отрече, че е боядисала магарета, за да приличат на зебри

Борисов: Виновни за това сме най-малко ГЕРБ

Борисов: Виновни за това сме най-малко ГЕРБ

България Преди 2 часа

Борисов: Всичко това наистина е много жалко за България

е

Новаторска генна терапия възстанови слуха на бебе

Свят Преди 2 часа

18-месечното британско момиченце Опал Санди е най-младият човек с подобно постижение

Никол: Мони Бонбони... искам баница!

Никол: Мони Бонбони... искам баница!

Любопитно Преди 2 часа

Никол от Hell’s Kitchen се включи в забавния Food Quiz

Мохамад Росалуф

Осъдиха ирански режисьор, победител на "Берлинале" на бой с камшик и 8 години затвор

Свят Преди 3 часа

Мохамад Росалуф престоя 7 месеца в техерански затвор през 2023 година

Кораб влезе в Ню Йорк с огромен мъртъв кит

Кораб влезе в Ню Йорк с огромен мъртъв кит

Свят Преди 3 часа

Китът, идентифициран като застрашен от изчезване вид сейвал, е бил заклещен на носа

<p>65 пъти по-бърз&nbsp;от куршум: Огромен астероид ще премине край Земята</p>

Астероид с размерите на Голямата пирамида в Гиза ще премине покрай Земята

Свят Преди 3 часа

120-метровият астероид ще премине покрай планетата със зашеметяващата скорост от 56 000 мили в час

<p>&bdquo;Евтино, но ефективно оръжие&ldquo;: Опасността, която дебне САЩ</p>

Ще се намеси ли Русия в предстоящите президентски избори в САЩ

Свят Преди 3 часа

Експерти предупреждават, че през следващите месеци се очаква засилване на руската пропаганда в САЩ

Нинова: Честит Ден на победата и Ден на Европа! Ние искаме мир

Нинова: Честит Ден на победата и Ден на Европа! Ние искаме мир

България Преди 3 часа

Лидерът на БСП взе участие в традиционната церемония по издигане на флага на ЕС пред президентството

Тежка катастрофа на АМ "Тракия", млад мъж е с опасност за живота

Тежка катастрофа на АМ "Тракия", млад мъж е с опасност за живота

България Преди 3 часа

Инцидентът е станал в района на 87-и километър

Аштън Кътчър и Деми Мур - поглед, който казва всичко...

Топ 8 звездни скандала с изневери

Любопитно Преди 4 часа

Или когато "кривнеш от правия път" под светлината на прожекторите

Дървото в сърцето на Хирошима, оцеляло след атомната бомба

Дървото в сърцето на Хирошима, оцеляло след атомната бомба

Свят Преди 4 часа

През Втората световна война върху Хирошима е хвърлена атомна бомба, след която голяма част от живота в града е унищожен

Бившата любовница на Владимир Путин проговори

Бившата любовница на Владимир Путин проговори

Свят Преди 4 часа

Алина Кабаева рядко говори пред медиите