Отегчението като заплаха за здравето ни в условията на глобална пандемия
Източник: Thinkstockphotos
22

Ч ували ли сте израза „пандемична умора“? С него се описва чувството на изтощеност, породено от мерките за ограничаване на разпространението на COVID-19, които всички ние трябва да спазваме. Въпросното чувство често прераства в състояния като постоянно безпокойство, безнадеждност, отчаяние, гняв…или силно отегчение.

„Ако ни е скучно, то това означава, че мозъкът ни сигнализира да започнем да правим нещо различно. В настоящата ситуация, обаче, това невинаги е възможно“, отбелязва психологът Уания Улф от университета в Констанц, Германия. Според нея, това може да се превърне в реална заплаха за здравето на хората. Две изследвания, проведени наскоро, показват, че хората, които се отегчават по-лесно, са предразположени да нарушават противоепидемичните мерки и съответно е по-вероятно да се заразят с COVID-19.

„Отегчението е знак, че по някаква причина не се чувствате ангажирани към случващото се около вас“, смята социалният психолог Ерин Уестгейт от университета в Гейнсвил, Флорида. Много хора изпитват проблеми с концентрацията заради стреса, който съпътства продължаващата пандемия. Освен това, COVID-19 промени напълно ежедневието на огромен брой хора. Социалното дистанциране е от огромно значение в борбата с коварната зараза, но то ни лишава от редица удоволствия, които доскоро възприемахме за даденост. „Неделните разходки с нашите баби и дядовци или излизането с приятели вечер бяха нещо напълно нормално. Такива рутинни занимания са важни, тъй като не просто ни карат да се чувстваме добре – те в голяма степен придават смисъл на живота ни“, подчертава Уестгейт.

Какъв е резултатът от това? Хората се отегчават много по-лесно. Двете нови проучвания, в които са взели участие над 1000 жители на САЩ и Канада, нагледно показват колко опасна може да е тази тенденция. Едното от тях се фокусира върху склонността на човек да се почувства отегчен и как това е свързано с нарушаването на правилата, свързани с борбата с настоящата пандемия. Пример в това отношение е отиването на парти. „Чувството, че ежедневието им е скучно, мотивира решението на хората да присъстват на дадено празненство, дори и да е забранено, в 25 процента от случаите. Да бъде напълно обяснено човешкото поведение е невъзможно, но 25 процента все пак е доста голямо число“, отбелязва експертът по когнитивна неврология Джеймс Данкърт, който е сред авторите на изследването. Междувременно, Улф и нейните колеги смятат, че хората, отегчаващи се по-лесно, смятат мерките за социално дистанциране за трудно изпълними и често ги нарушават. Те също така са по-склонни да скрият, че са болни от COVID-19. „Може да ви прозвучи странно, но е факт – скуката оказва невероятно мощно влияние върху поведението ни“, отбелязва Улф.

Фактът, че хората, които се отегчават лесно са по-склонни да нарушават правилата за социално дистанциране не е особено изненадващ. Но какво може да се каже за останалите, които не влизат в тази група? Колко често нарушават правилата те? Трудно е да се даде категорична оценка. През 2014 г. Уестгейт и няколко нейни колеги провели експеримент, в който взели участие 42-ма младежи. Те трябвало да прекарат известно време сами в стая, без да правят нищо. Изрично им било забранено да използват мобилните си телефони. Единствената им опция била да натиснат бутон, в резултат на което ще получат болезнен електрически удар.  Около две трети от мъжете и една четвърт от жените натиснали бутона, а някои дори го направили повече от веднъж. Според учените това показва, че за някои хора физическата болка е за предпочитане пред скучаенето.

Моментното чувство на отегчение не е нещо лошо, обяснява психологът Уиналд Ван Тилбург от университета в Есекс, Англия. В по-дългосрочен план, обаче, то може да доведе до някои опасни последици. Неотдавнашно проучване разкри, че броят на смъртните случаи в резултат на COVID-19 в някои американски щати е значително по-висок от предварителните прогнози на експертите. Каква е причината? Много хора са спрели да спазват правилата за социално дистанциране. Авторите на изследването смятат, че пандемичната умора (и свързаното с нея чувство на отегчение) е основната причина за това опасно поведение. Според тях, единственото решение на проблема е ваксинирането на колкото се може по-голям брой хора възможно най-скоро. Само спирането на разпространението на вируса ще ни позволи да се завърнем към нормалното си ежедневие и ще остави пандемичната умора в миналото, смята Ван Тилбург.

Въпросът, на който Улф се опитва да даде отговор, е дали може да се повлияе на хората, които се отегчават лесно, да спазват правилата за социално дистанциране. Според нея, това може да се постигне чрез създаването на „резервни планове“. Представете си следното: даден човек е свикнал да посещава фитнес залата, която се намира близо до дома му. В настоящата ситуация, обаче, това крие сериозни рискове за здравето му. Затова, той трябва да си изготви резервен план – например, да започне да тича навън всяка сутрин. Малките стъпки за промяна на рутината са особено важни, отбелязва Улф. Такива могат да бъдат предварителната подготовка на дрехите, с които човекът ще тича, или поставянето на маратонките му до вратата. „Идеята е поведението ни да стане автоматично“, добавя Улф.

Изследователите напомнят и още нещо важно – отегчението на практика е неутрален сигнал. То не е нито добро, нито лошо. Освен това, много хора признават, че истинските причини за отегчението, което изпитват, всъщност предшестват избухването на глобалната пандемия. Затова кризата, от която сме засегнати всички, може да се превърне в прекрасна възможност да се вгледаме в себе си и в целите, които сме си поставили, смята Ван Тилбург. „Напълно възможно е да извлечем нещо много положително от тази крайно негативна ситуация, в която се намираме“, добавя той.

Психолог: Изтощени сме, има усещане за несправяне

Страшно: „международна епидемия” от детски стрес

Живот в извънредно положение – 5 знака, че сте стресирани

ООН предупреди за глобална криза с психичното здраве

Коментари 22
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

22 коментара
 
Годеж. Бащата на булката се обръща към зетя: - Зетко, къде смятате да живеете след сват бата?! - Амиии... ще поживеем с вас известно време...…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

19-годишен младеж е в кома след тежка катастрофа в Сливен

19-годишен младеж е в кома след тежка катастрофа в Сливен

България Преди 1 минута

Момчето е с тежки травми на главата, гръдния кош и гръбнака

Снимката е илюстративна

Двама души загинаха при падане на лавина в Камчатка

Свят Преди 52 минути

Те са били част от по-голяма туристическа група

Инфлацията в ЕС падна под 3% за първи път от близо 3 години

Инфлацията в ЕС падна под 3% за първи път от близо 3 години

Свят Преди 1 час

Индексът на потребителските цени в ЕС е стигнал 2,8% през февруари спрямо 3,1% през януари

Менструалният грип: Знаете ли какво представлява?

Менструалният грип: Знаете ли какво представлява?

Любопитно Преди 1 час

"Менструален грип" е разговорен термин, използван за обозначаване на симптоми, които обикновено се появяват преди и по време на менструация

Израел ликвидира третия човек в йерархията на "Хамас"

Израел ликвидира третия човек в йерархията на "Хамас"

Свят Преди 1 час

При мащабна операция в болничния комплекс "Аш Шифа" в Газа са били убити десетки палестински бойци, арестувани са над 200 души

ЕС ще санкционира лица и институции, свързани със смъртта на Навални

ЕС ще санкционира лица и институции, свързани със смъртта на Навални

Свят Преди 1 час

Все още не се съобщава официално кой попада във въпросния списък

Психолози разкриха тайната на кошмарите, свързани със смъртта

Психолози разкриха тайната на кошмарите, свързани със смъртта

Любопитно Преди 2 часа

Експерти отбелязват, че събуждането преди кулминационния момент на смъртта служи като защитна реакция

Правят аутопсия на детето, което почина в училище в Казанлък

Правят аутопсия на детето, което почина в училище в Казанлък

България Преди 2 часа

Инцидентът станал след края на часа по физическо

Празник е! Имен ден имат...

Празник е! Имен ден имат...

Любопитно Преди 3 часа

На 19 март почитаме паметта на светите мъченици Хрисант и Дария

<p>&quot;Часовникът на апокалипсиса тиктака&quot;</p>

Гутериш предупреди: Човечеството няма да преживее продължение на "Опенхаймер"

Свят Преди 3 часа

Генералният секретар на ООН се опита да привлече вниманието към риска от ядрена война

<p>Разпитват свидетели по делото за побой срещу Васил Михайлов</p>

Разпитват свидетели по делото за побой срещу прокурорския син Васил Михайлов

България Преди 3 часа

Срещу него има и друго дело, свързано с отправени заплахи срещу бившата му приятелка

Макаците и хората: Как се ограничаваме с възрастта?

Макаците и хората: Как се ограничаваме с възрастта?

Любопитно Преди 3 часа

Макаците се изолират социално като хората с напредването на възрастта

Гледат мярката за неотклонение на Червения пират

Гледат мярката за неотклонение на Червения пират

България Преди 3 часа

След като СРС отмени задържането му под стража и не наложи друга, Илко Захариев беше освободен