5

Б ританският премиер Тереза Мей съобщи, че в сряда в парламента ще се състоят дебати по законодателен акт за официална промяна в датата на Брекзита в британския закон, предаде Ройтерс.

Обединеното кралство трябваше да напусне Европейския съюз на 29 март, но миналата седмица Мей се договори с европейските лидери Брекзит да се отложи за 22 май, ако парламентът одобри нейното споразумение за развода тази седмица, и за 12 април, ако не го одобри.

По-рано министър-председателката заяви в парламента, че датата на напускането вече е променена в международния закон, така че ако британският парламент не приеме този законодателен акт, това ще "породи правно объркване и вредна несигурност", но няма да повлияе на датата на Брекзита.

Британското правителство ще подложи сделката за Брекзит на гласуване в парламента само ако смята, че има шанс тя да бъде одобрена, каза днес говорител на премиерката Тереза Мей, цитиран от Ройтерс.

Говорителят не коментира дали вотът ще се състои утре, както твърдят някои британски медии. Това ще зависи от развитията в парламента днес. 

Правителствен източник каза, че парламентът вероятно ще приеме днес поправка, с която ще отнеме от правителството контрола върху процеса на Брекзит, в опит да намери изход от задънената улица по въпроса за излизането на Великобритания от Европейския съюз.

Няма промяна в позицията в Демократичната юнионистка партия (ДЮП), която е против споразумението на Тереза Мей. Лидерката на ДЮП Арлийн Фостър е уведомила за това британската премиерка в телефонен разговор днес, съобщи говорител на малката северноирландска формация, цитиран от Ройтерс. 

Подкрепата на ДЮП е от ключово значение за одобряването на сделката от Камарата на общините.

Управляващите консерватори нямат мнозинство в долната камара на британския парламент и правителството зависи от северноирландската партия за прокарването на своята програма.

Европейският съюз обяви, че е приключил подготовката си за излизането на Великобритания от структурите на Общността без споразумение, предава AFP.

"Тъй като става все по-вероятно Обединеното кралство да напусне ЕС без споразумение на 12 април, Европейската комисия днес приключи подготовката си за развод без споразумение", се казва в изявление на ЕК от по-рано днес.

Агенцията припомня, че само преди броени дни Брюксел се съгласи да отложи Брекзит. По план той трябваше да стане факт на 29 март тази година. 

ЕК очерта мерките в 13 ключови области, от правилата за въздухоплаването и автомобилния транспорт до регулациите на пътуванията, риболовните права и банковото дело.

"Мерките на ЕС за непредвидени обстоятелства няма да - и не могат - да смекчат цялостното въздействие на сценария без сделка, нито пък по някакъв начин да компенсират липсата на готовност или да възпроизведат пълните ползи от членството на Великобритания в ЕС", се казва в разпространения текст.

"Тези предложения са с временен характер, ограничени по обхват и ще бъдат приети едностранно от ЕС. Те не са мини-сделки и не са договорени с Обединеното кралство".

Последното изречение е насочено към многобройните поддръжници на Брекзит в британския парламент, които твърдят, че мерките за непредвидени обстоятелства ще означават, че излизането на страната от ЕС няма да бъде толкова лошо, колкото много предполагат.

Ако няма споразумение ЕС, незабавно ще приложи правилата си на границата с Обединеното кралство - включително митнически проверки, инспекции на безопасността на храните и проверка на стандартите, което ще доведе до закъснения на натоварените пунктове за пресичане, като пристанищата на канала и тунела под Ламанша.

Британските граждани, които пътуват до ЕС, ще бъдат ограничени до 90-дневен престой и ще бъдат подложени на по-строги проверки на паспортите - включително евентуално искане да докажат целта на посещението си и че разполагат с достатъчно средства, за да се издържат.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@