0

Т ази седмица ЮНЕСКО обяви, че е открил останки от три кораба, от които са на хиляди години. Но колко още може да има?

Когато Елиас Стадиатис се спуснал във водата си мислел, че го очаква съвсем нормален ден в търсене на гъби. Докато се опитвал да свикне с полумрака, забелязал нещо много странно: навсякъде около него се различавали размитите очертания на части от човешки тела. Когато изплувал побързал да информира капитана, че се е натъкнал на човешки трупове.

През пролетта на 1900 г., когато Стадиатис случайно открил потъналия кораб "Антикитера" - римски товарен кораб, потънал преди повече от две хилядолетия. Скоро станало ясно, че на мястото нямало трупове, както изглеждало в началото, а от произведения на изкуството – мраморни скулптури и бронзови статуи, престояли хилядолетия сред водорасли и риби.

Повече от 100 години по-късно реликвите на "Антикитера", намерени край бреговете на гръцки остров на брега на Егейско море, все още пленяват обществеността. Но има още много потопени съкровища, които чакат да бъдат открити.

Неотдавнашната експедиция на ЮНЕСКО до особено коварен плитък риф, който свързва източното и западното Средиземно море, бил интензивно използван от хиляди години, време през, което потопил стотици кораби. Използвайки многолъчев сонар и подводни роботи, екип от учени от осем страни картографирали морското дъно в региона открили три нови останки от лодки, датиращи от 1-ви век пр. н. е., 2-ри век сл. н. е. и от 19-ти век.

Скрит запис

Най-старата известна лодка е била открита съвсем случайно, докато строили магистрала в Холандия – дървено кану, изработено преди повече от 10 000 години. Но имало косвени доказателства, че всичко е започнало много по-рано, когато хората започнали внезапно да се появяват от другата страна на огромни водни басейни. Смята се, че преди около 50 000 години, група ловци от Югоизточна Азия прекосили ивица от острови, дълги стотици километри, защото скоро след това се появили първите австралийски аборигени около езерото Мунго в Нов Южен Уелс.

И логично е където е имало морски преходи, да има и останки. Днес по дъното на световните океани са разпръснати артефакти от хилядолетията търговия, войни и проучвания. По океанското дъно могат да се намерят пиратски кораби, натоварени със сребро, товарни лодки, плавали по морския път на коприната, луксозни кралски плавателни съдове, изчезнали заедно с бъдещите крале, древни рибарски кораби, модерни кораби и подводници, китоловци от 19-ти век и огромни пътнически кораби като Титаник. Подобно на отдавна забравени капсули на времето, тези кораби пленяват археолозите и изпълват музеи по целия свят с древни чудеса – включително мистериозен астрономически часовник от Антикитера, който някои експерти смятат за най-ранния компютър.

И така, има ли начин да разберем колко кораба все още са скрити в дълбините на океана?

Има няколко бази данни за потънали кораби в света. На сайта за останки по морското дъно са каталогизирани 209 640 лодки, за които е известно, че са потънали, 179 110 от които имат известно местоположение. Глобалната база данни за потънали морски кораби (GMWD), от друга страна, има сведения за повече от 250 000 потънали кораба, въпреки че някои от тях все още не са открити.

Според една статистика около 15 000 кораба са потънали само по време на Втората световна война – по дъното на Тихия и Атлантическия океан има разпръснати бойни кораби и танкери, които постепенно изхвърлят петрол, химикали и тежки метали във водата, докато се разлагат.

Всъщност се смята, че документираните корабокрушения, представляват само малка част от общия брой. Според анализ на ЮНЕСКО в световните океани има над три милиона неоткрити плавателни съда.

Съкровищница

Всички тези кораби освен, че съдържат сведения и очарователни подробности за това как са живели хората преди, те са и източник на несметни богатства. А това може да бъде проблем при откриването им.

Около 19 часа на 8 юни 1708 г. мощна експлозия отекнала в Карибско море край бреговете на Колумбия. Това бил последният боен стон на „Сан Хосе“ - галеон, отплавал от Испания две години по-рано. Корабът бил част от „испанската флота на съкровищата“ – конвой от кораби, натоварени със захар, подправки, благородни метали и други стоки, транспортирани от Испания до териториите й в Америка.

Като флагман, "Сан Хосе" носел най-големите богатства – сандъци със сребро, изумруди и огромно количество златни дублони (название на златни монети в Испания ). Но след конфронтация с британски кораб и часове ожесточена битка запасите му от барут били ударени и той потънал почти веднага. На дъното на океана го последвали близо 600 членове на екипажа заедно с всички богатства.

300 години по-късно, през 2015 г., колумбийският флот успял да идентифицира останките му. По дъното се виждали оръдия, керамика и монети. Стойността на намерените съкровища се оценява на около 17 милиарда долара. Но находката веднага довела до нова битка - кой притежава останките. Сега има основателни опасения, че археологическият обект ще бъде по-скоро разграбен, отколкото защитен.

Златен век

Този вид спорове скоро могат да зачестят.

В миналото много от останките на кораби са били намирани в сравнително плитки води, понякога случайно, докато рибари, учени или търсачи на съкровища изследвали морското дъно, но основно това се случвало около бреговете на света. Но в наши дни, когато разполагаме с все по-сложни подводници, модерно оборудване, камери и нови сонарни технологии, намирането на обекти на по-голяма дълбочина става по-лесно от всякога.

 

Вече е взможно да се създаде картина на океанското дъно дори в най-дълбоките му части – през 2019 г. изследователите откриха потъналия разрушител USS Johnston на 6 км дълбочина във Филипинската падина. Друг пример от тази година е цифровия модел на Титаник в три измерения, базиран на проучвания на останките на кораба, който се намира дъното на Атлантическия океан.

Океаните вече разкриват тайни си с безпрецедентна скорост. Точно както използването на сонар и GPS проследяването преобрази риболова, сега всеки може да използва същите тези технологии за откриване на останки от кораби на места, които досега не бяха достъпни.

Засега все още има много неоткрити кораби, които се крият в дълбините на морета и океани из целия свят и само едно нещо е сигурно: няма да е нужно много време, докато ги открием.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Северна Корея с остро предупреждение към&nbsp;САЩ</p>

Северна Корея обвини САЩ в политизиране на въпроса с човешките права

Свят Преди 3 минути

Ще предприемем твърди и решителни стъпки в защита на своята неприкосновеност и сигурност в отговор на Вашингтон, заяви Пхенян

Земетресение от 6,5 по Рихтер разлюля японските острови Бонин

Земетресение от 6,5 по Рихтер разлюля японските острови Бонин

Свят Преди 10 минути

Трусът е бил на дълбочина 503,2 км

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 1 час

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

<p>Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 2 часа

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 2 часа

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 2 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 3 часа

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 3 часа

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 3 часа

Засегнати са четири топлоелектрически централи

Земетресение в района на Черно море

Земетресение в района на Черно море

България Преди 5 часа

Епицентърът му е на 100 км от Варна и на 480 км от София

Учение на китайски бойни самолети в близост до Тайван

Китайски военни самолети навлязоха в Тайванския проток

Свят Преди 6 часа

Машините са пресекли средната линия на протока

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Свят Преди 6 часа

Япония споделя морски граници с Южна Корея, но също така е съсед с потенциални противници в Русия

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Свят Преди 6 часа

Неговото здравословно състояние се влошило и лекарите не са могли да го спасят

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

България Преди 7 часа

Заседанието беше анонсирано преди две седмици