3

О бект, обикалящ около звезда на 1400 светлинни години, преобръща представите ни за това какво е възможно във Вселената.

Става дума за кафяво джудже, любопитната категория обекти, които са категоризирани между планетите и звездите. То е толкова близо до своята много гореща звезда, че температурата му надвишава невероятните 8 000 Келвина (7 727 градуса по Целзий или 13 940 по Фаренхайт) – достатъчно горещо, за да раздели молекулите в атмосферата на техните съставни атоми.

Това е много по-горещо от температурата на повърхността на Слънцето, където те достигат до 5 778 Келвина. Всъщност това кафяво джудже е постигнало температурен рекорд за най-горещият обект от този вид, който някога сме откривали.

Въпреки че част от характеристиките на кафявите джуджета е да бъдат по-горещи от планетите, те са и по-хладни от най-хладните звезди червени джуджета – те не могат да достигнат температурите на нашето Слънце.

Международен екип, ръководен от астрофизика Наама Халакун от Научния институт Weizmann в Израел, нарече обекта WD0032-317B. Тяхното откритие е описано подробно в статия, приета в Nature Astronomy.

Откритието може да ни помогне да разберем какво се случва с газови гиганти, подобни на Юпитер, чието наблюдение може да бъде предизвикателство поради активността и скоростта на въртене на изключително горещите, масивни звезди около, които обикалят“, казва екипът.

Планети, които обикалят близо до своите звезди, са облъчени с огромно количество ултравиолетова светлина. Това може да доведе до изпаряване на техните атмосфери и разкъсване на молекулите в тях - процес, известен като термична дисоциация.

Ние обаче не знаем много за тези екстремни среди. При такава близост до много ярка звезда сигналите от орбитална екзопланета могат да бъдат трудни за разграничаване от тези на звездната активност.

Известна ни е една екзопланета, достатъчно гореща за термична дисоциация. Това е KELT-9b, обикаляща около синя свръхгигантска звезда, която нагрява дневната страна на екзопланетата до температури над 4600 Келвина (4327 градуса по Целзий или 7820 градуса по Фаренхайт).

Това е по-горещо от повечето звезди – червените джуджета, най-често срещаните звезди в галактиката, имат максимална повърхностна температура от около 4000 Келвина.

Може да се окаже, че кафявите джуджета в двойни системи с бели звезди джуджета са ключът към по-доброто ни разбиране на тези екстремни среди.

Кафявото джудже не е съвсем планета, но не е и звезда. Ако е с около 13 пъти по-голяма маса от Юпитер, подобен на планета обект може да има достатъчно налягане и топлина в ядрото си, за да възпламени деутериев синтез.

Това е "тежък" изотоп на водорода. Температурата и налягането, необходими за неговото сливане, са много по-ниски от температурата и налягането, необходими за сливането на обикновения водород, който изгаря в ядрата на звездите.

Кафявите джуджета могат да достигнат размер от около 80 маси на Юпитер и температури от около 2 500 Келвина. Те са по-студени и по-тъмни от червените джуджета, но светят в инфрачервени лъчи.

Белите джуджета, от друга страна, са последният етап от живота на звезди като Слънцето. Когато звездата изчерпи водорода в ядрото си, тя изхвърля външните си слоеве, а ядрото, което вече не се поддържа от външния натиск на термоядрения синтез, се срива в свръхплътен обект с размерите на Земята.

Белите джуджета блестят с остатъчна топлина, но процесът им на умиране е много енергичен – те са изключително горещи, с температури, сравними с тези на сините свръхгиганти.

Така стигаме до WD0032-317- много гореща звезда, бяло джудже с ниска маса. Тя е с маса около 40 процента от тази на Слънцето и изгаря при температури от около 37 000 Келвина.

Халаку и нейните колеги използваха инструмента Ултравиолетов визуален спектрограф (UVES), за да получат данни за WD0032-317 и открили, че има спътник кафяво джудже с маса между 75 и 88 Юпитера и на орбита от само 2,3 часа.

Тъй като кафявото джудже и звездата са изключително близо едно от друго, кафявото джудже е „заключено“. Това означава, че едната страна – дневната – е постоянно обърната към звездата, докато другата остава в постоянна нощ. Екипът изчислил екстремните температури и числата са смайващи.

„В зависимост от използвания модел на ядрото на бялото джудже, нагрятата страна стига до температури между ≈7 250 и 9 800 Келвина – толкова гореща, колкото звезда от тип А, а нощната страна достига до температура от ≈1 300 − 3 000 Келвина. Температурната разлика между двете страни е от ≈6000 K – около четири пъти по-голяма от тази на KELT-9b“, пишат учените.

Не ни е известна планета или кафяво джудже, което да е по-горещо. Това прави WD0032-317B не само изключително страхотно, но и отличен кандидат за изучаване на това как изключително горещите звезди могат да изпарят своите спътници с по-ниска маса. Изследването на WD0032-317B може да ни помогне да разберем редки обекти като KELT-9b.

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Какво представлява хлорпикрин, химическото оръжие, в чието използване САЩ обвинява Русия

Какво представлява хлорпикрин, химическото оръжие, в чието използване САЩ обвинява Русия

Свят Преди 2 минути

Излагането на хлорпикрин причинява дразнене на очите и дихателните пътища, придружено от повръщане и диария

<p>Филипините привикаха китайски дипломат, ето защо</p>

Напрежението в Южнокитайско море расте: Филипините привикаха китайски дипломат

Свят Преди 2 минути

Филипините обвиниха Китай, че повишава напрежението в Южнокитайско море, след като във вторник бреговата охрана на страната използва водно оръдие

Корнелия Нинова регистрира листата на БСП за евроизборите

Корнелия Нинова регистрира листата на БСП за евроизборите

България Преди 25 минути

Вярваме, че съчетаването на двата избора - за ЕП и за Народно събрание, ще доведе до по-висока избирателна активност, каза Нинова

<p>Тръмп срещу Байдън: Проучване показва шансовете им в ключови щати</p>

Как са се променили шансовете на Тръмп за победа в ключови щати

Свят Преди 44 минути

Очаква се Тръмп да се изправи срещу президента Джо Байдън през ноември

Снимката е илюстративна

FLiRT: Всичко, което трябва да знаем за новите варианти на COVID-19

Свят Преди 1 час

"Инфекциозността на KP.2 е значително (10,5 пъти) по-ниска от тази на JN.1", казват учените

<p>Русия с поредна среднощна атака срещу Одеса</p>

Русия с поредна среднощна атака срещу Одеса, има 13 пострадали

Свят Преди 1 час

Черноморският град отново бе атакуван с балистични ракети

Главчев заминава за Париж, ще участва в срещата на ОИСР

Главчев заминава за Париж, ще участва в срещата на ОИСР

България Преди 1 час

Тази година Срещата на Съвета на ОИСР на ниво министри е председателствана от Япония, със заместник-председатели Мексико и Нидерландия

Кои са основните кризи в семейството? Научете с нас

Кои са основните кризи в семейството? Научете с нас

Любопитно Преди 1 час

Открехваме и малко за основните кризи в семейния живот в следващите редове

Земетресение в района на Пазарджик

Земетресение в района на Пазарджик

България Преди 2 часа

Трусът е на дълбочина 10 км

Отмениха закон, налагащ пълна забрана на абортите в Аризона

Отмениха закон, налагащ пълна забрана на абортите в Аризона

Свят Преди 2 часа

Аризона отмени закон от 1864 г., налагащ пълна забрана на абортите

<p>Първомайски протести в Париж: Сблъсъци между полицията и протестиращите (ВИДЕО)</p>

Първомайски протести в Париж: Сблъсъци между полицията и протестиращите, има арестувани

Свят Преди 2 часа

Протестите бяха насочени главно срещу цената на живота и промяната на обезщетенията за безработица

Двама души получиха втори шанс за живот след донорска ситуация

Двама души получиха втори шанс за живот след донорска ситуация

Вдъхновени истории Преди 2 часа

Поради медицински показания на донора, не е имало възможност за извършване на органна трансплантация в България

<p>На фона на обвинения в корупция: Зеленски с нови рокади в Украйна&nbsp;</p>

На фона на обвинения в корупция: Зеленски уволни високопоставен служител на СБУ

Свят Преди 2 часа

Зеленски обеща да продължи стриктната борба с корупцията и присвояването на държавни средства

93-годишна жена даде близо 4 000 лв. на "ало" измамници в София

93-годишна жена даде близо 4 000 лв. на "ало" измамници в София

България Преди 2 часа

Дъщерята на потърпевшата жена, пожелала да запази анонимност, разказва как мним полицай измислил история, с която да излъже пенсионерката