Още по темата

Пустинята Сахара днес е известна като огромно сухо място, без растителност с унищожителни температури и малко валежи. Само преди няколко хиляди години обаче на мястото на пясъка е имало треви и езера.

ПОСЕТЕТЕ ЕДНО ОТ НАЙ-СУРОВИТЕ МЕСТА НА ЗЕМЯТА С НАШАТА ГАЛЕРИЯ

Един археолог днес смята, че хората са предизвикали драматичната трансформация на тази земя в пустиня, като според него

земеделските производители са задействали верига от събития, които са довели района до сегашното му безлюдно и безплодно състояние,

пише „Дейли Мейл“ (Daily Mail).

Тучните зелени пасища на Сахара започнали да съхнат горе-долу по същото време, когато хората се преместили в района и донесли селското стопанство със себе си – преди около 8 хил. години.

В рамките само на 1000 години тя се е превърнала в сухата пустиня, която познаваме днес. Д-р Дейвид Райт от Националния университет в Сеул твърди, че земеделците са предизвикали тази промяна.

Сахара е по-древна, отколкото смятахме

Пясък от Сахара е изградил Бахамските острови

Неговите изследвания показват, че когато човешките общности се разпръснали в региона, те променили пейзажа, за да могат да отглеждат култури и животни.

Фермерите експлоатирали почвата с най-различни култури, които донесли със себе си, а животните им изяждали растителността в Сахара и оголвали земята.

Когато слънчевата светлина се отразявала в откритата почва, това затопляло сахарския въздух. Все повече фермери се премествали в региона, растителността намалявала, а въздухът се затоплял все повече.

Това намалило количеството на валежите и създало метеорологични условия, които спомогнали за изчезването на растителността. В крайна сметка валежите почти напълно престанали, което убило почти целия растителен свят на Сахара и оставил само няколко пустинни растения.

Пустинята Сахара крие доказателства за древни реки и следи от растения и животни дълбоко под пясъците си. Тя е

била зелена по време на „африканския влажен период“,

през който Западна Африка била много по-влажно място отколкото е днес, благодарение на серия от мусони.

Африка е преминавала през такива влажни периоди няколко пъти през последните 9 млн. години. Най-скорошният е от преди 16 хил. до 6 хил. години. Някои актуални теории предполагат „потрепване“ в орбиталната ос на земята, което се случва веднъж на 20 хил. години е сложило край на влажния период.

Д-р Райт обаче не е убеден: „В Източна Азия има отдавна установени теории за това как неолитни популации са променили пейзажа толкова сериозно, че мусоните спряха да проникват навътре във вътрешността на континента“.