Още по темата

Секретните служби на САЩ получиха новата лимузина, в която ще се вози Доналд Тръмп. Публичният дебют на автомобила, познат като „Звярът” (The Beast), ще се състои в края на лятото. Това значи, че двамата най-големи в света вече имат още един повод да измерват величието си.

Работата по новия „Звяр” започна през 2013 г., когато договорът бе даден на General Motors. Той трябваше да е готов за встъпването в длъжност на Тръмп през януари, но работата по разработването му се забави.

Настоящата президентска лимузина е на служба от януари 2009 г., когато се състоя церемонията по встъпване в длъжност на Барак Обама. Не е ясно на каква платформа е построен автомобилът, но се предполага, че е използвана лекотоварната GMC TopKick.

Двигателят също е загадка. Предполага се, че той е 8,1-литров бензинов V8 или дизелов „осмак” Duramax с работен обем 6,6 литра.

Лимузината предлага 130-милиметрови бронирани стъкла, вратите са с дебелина над 20 см. Тежат идентично с вратите на Boeing 757. Автомобилът е снабден с херметическа капсула и система за подаване на кислород, способна да защити ценния си товар от химическа атака. Цялото тегло на автомобила е около 8 тона.

В оборудването на автомобила влизат гранатомети, система за нощно виждане, кислородни бутилки, бронировка на резервоара, леко огнестрелно оръжие.

The Beast има свой собствен самолет. Това е C-17 Globemaster, в който се побират The Beast, втора лимузина и тежко брониран комуникационен Chevrolеt Suburban, наречен Roadrunner.

Лимузината е една от общо 12 автомобила, като може да се предположи, че цената на новия Beast ще е по-висока от тази на досегашната лимузина на Обама, която струвашe в порядъка на $1,4 млн.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.

Злато. Порцеланов комплект за чай. Много лукс. Но в прекалени дози

Volvo може да се задвижва с двигатели от Mercedes

По-разумната алтернатива на Golf Alltrack (тест драйв)