66

Т урският президент Реджеп Ердоган беше сред първите, позвънили на венецуелския президент Николас Мадуро, за да изрази подкрепата си след като опозиционният лидер и председател на народното събрание Хуан Гуайдо се обяви за временен президент и получи подкрепа от САЩ и други южноамерикански държави. Въпреки че Гуайдо направи тази стъпка по силата на право, заложено в конституцията на страната, Мадуро нарича събитията „преврат“ и отказва да предаде поста си, спечелен след силно оспорвани избори миналата година. Така Венецуела се сдоби с двама президенти, които в момента се борят за външна подкрепа.

Докато Германия, Испания и Франция заявиха – а с тях и ЕС – че ако не бъдат проведени избори възможно най-скоро, ще подкрепят Гуайдо за президент, Турция, която е важен партньор на ЕС и член на НАТО, предпочете да застане зад Николас Мадуро заедно с Русия (и подкрепената от нея Южна Осетия), Сирия, Боливия и Китай. Това решение на Ердоган има своето икономическо и политическо обяснение.

Икономическите и политически връзки между Анкара и Каракас станаха по-задълбочени през последните години, като Ердоган неведнъж е критикувал санкциите върху Венецуела. Последно турският президент отправи своите критики преди месец по време на посещение в южноамериканската държава. Турският президент призова за инвестиции във венецуелската икономика, а Мадуро заяви, че турският бизнес ще вкара близо пет милиарда евро в страната. Добрите отношения могат да се видят от всеки, решил да пътува до Венецуела: докато западните авиолинии в голямата си част прекратиха полетите до Венецуела, турските авиолинии продължават да извършват няколко полета на седмица до Каракас.

Прави впечатление и друг любопитен момент. Малко след като новините за обявяването на Гуайдо за временен президент започнаха да обикалят света, международни наблюдатели забелязаха самолет, принадлежащ на турския милиардер Тургай Джинер да заминава от Турция за Москва и от там за Венецуела. Малко по-късно беше забелязан и руски самолет от Москва, за който беше потвърдено, че е превозвал наемници от компанията „Вагнер“, която от 9 януари изпраща свои бойци за охрана на Николас Мадуро. „Вагнер“ стана известна покрай операциите си в Украйна, Сирия и Централноафриканската република.

Политическите отношения между Турция и Венецуела са подплатени с икономика. Тонове злато от Венецуела, добито под наблюдението на местните генерали, са превозвани до Турция за обработка. Златото е особено важна суровина в контекста на санкциите върху страната. Американски официални лица заявиха, че част от товарите са стигнали и до Иран, който използва търговията със злато през Турция, за да подсигури финанси, ударени от наложените санкции от САЩ. Виждайки, че със злато могат да бъдат заобикаляни санкциите, Мадуро опита да върне 1,2 милиарда долара в злато, държани във Великобритания, но това искане му беше отказано след като ситуацията във Венецуела се влоши в средата на януари.

На фона на всички тези събития и санкции на Запада, режимът на Мадуро има нужда от добър съюзник, различен от Москва и Турция е готова да предложи близко сътрудничество. Когато Мадуро беше показан да яде специално приготвен стек и да пуши луксозни цигари в Истанбул миналата есен, това предизвика силни критики у дома, където мнозина венецуелци едвам свързват двата края.

Турските продукти като тестени изделия, ориз и царевично брашно, станаха важна част от пакетите с храна, които се раздават от властите във Венецуела в опит да стабилизират хуманитарната ситуация и ширещото се недохранване.

Износът на злато за Турция само за първата половина на 2018 е на стойност от 834 милиона долара. Сближаването между две държави не може да остане незабелязано. САЩ няколко пъти категорично заявяват, че венецуелско злато пътува за Иран през Турция, като Анкара служи за зона, свободна за търговия за иранските търговци, свързани със сложената в листа със санкции Революционна гвардия.

Анкара и Каракас подписаха договори и за експлоатация на мините за въглища във Венецуела, въпреки че повечето от тези мини са контролирани от престъпни организации. Многобройни са докладите, че в името на взаимната изгоди, генералите в близост до Мадуро си затварят очите за тези картели, докато получават възможност да контролират търговията извън страната.

Турският бизнес близък до Ердоган също лобира за вдигане на санкциите върху Венецуела. Така например, компанията Бивас Гида, базирана в южния град Газиантеп, продава почистващи продукти от година насам и заявява, че месечно продажбите са за над сто хиляди долара, като очакват повишаване.

Хуманитарната помощ също е част от икономическите отношения между Анкара и Каракас. Заради санкциите и лошата вътрешна политика, венецуелците са изправени пред хуманитарна криза, която прогони над три милиона жители от 2015 насам. Заради липсата на основни продукти и появата на глад в провинциите, над 5000 души пресичат границата с Колумбия всеки ден.

Турция предоставя хранителни продукти и медикаменти за хуманитарната програма на правителството на Мадуро. Но и тук има сигнали за корупция и злоупотреби. Министерство на финансите на САЩ публикува няколко доклада, в които венецуелското правителство е обвинено в поглъщане на средства от тази програма за лично обогатяване.

Според едно от споразуменията между Турция и Венецуела, Анкара сменя Швейцария като дестинация за венецуелското злато и това е особено важна стъпка на Ердоган спрямо западната политика. През юли 2018 правителството на Мадуро заяви, че промяната от Швейцария към Турция е опит да се предотврати въздействието на санкциите. За Турция търговията с богата на минерали държави като Венецуела е добре дошло.

Тук става дума не само за очевидно изгодни договори за бизнеса, но също така и за политическо влияние. Във времена, когато Анкара има засилваща се роля в Близкия изток, Кавказ и Централна Азия, постъпленията от злато и други суровини са добре дошли. Турската администрация има план да затвърди присъствието си в Северна Сирия, където се готви и офанзива срещу подкрепените от САЩ кюрдски милиции, а в Северен Ирак Анкара изпраща нови контингенти от войници, които са видимото доказателство, че Анкара има дълготрайни интереси в региона. Венецуелското злато дава допълнителна карта и срещу западните правителства – Ердоган може да заяви, че ако САЩ и техните съюзници (сред които би трябвало да е и Турция) искат санкциите върху Венецуела да бъдат издържат, ще трябва да направят отстъпки в Близкия изток.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@