40

С амолетът, на борда на който се е намирал ръководителят на паравоенната групировка "Вагнер" Евгений Пригожин, е бил свален в резултат на заговор за убийство, но методът не е бил ракета земя-въздух, заявиха американски служители.

Предварителните оценки на американското правителство, които според официалните лица са непълни, предполагат, че в самолета е избухнала бомба или че някаква друга форма на саботаж е причинила катастрофата северозападно от Москва, съобщава "The Wall Street Journal".

Кой беше Евгений Пригожин?

Руското правителство заяви, че разследва причината за катастрофата, но не даде подробно обяснение. Близки до Вагнер и Пригожин канали в социалните медии твърдят, че самолетът е бил свален от руска противовъздушна ракета.

В деня след смъртта на Пригожин негови поддръжници се стекоха на импровизирани паметници, за да отдадат почит на човека, организирал краткотрайно въстание срещу Москва.

Москва потвърди смъртта на Евгений Пригожин

В четвъртък руският президент Владимир Путин наруши първоначалното си мълчание и поднесе съболезнования на семействата на жертвите.

Той похвали постиженията на Пригожин, но също така заяви, че шефът на "Вагнер" е допуснал някои сериозни грешки.

"Искам да отбележа, че това са хора, които допринесоха значително за общата ни кауза да се борим с неонацисткия режим в Украйна", каза той на членовете на Вагнер в самолета.

The Atlantic: Евгений Пригожин може би ще се смее за последен път от гроба

"Ние помним, знаем и няма да забравим."

Официалната информация за катастрофата и причините за нея е оскъдна. Властите съобщиха, че всичките 10 души на борда на самолета са загинали, а Следственият комитет на Русия започна наказателно разследване по подозрения за нарушаване на правилата за авиационна безопасност.

Руските държавни медии съобщиха, че са открити 10 тела и публикуваха кадри от работата на следователите на мястото на инцидента. Полицията е обградила входа на селото в Тверска област, където се е разбил самолетът.

Местните медии съобщиха, че телата на жертвите са били натоварени в автомобили, принадлежащи на погребална фирма, и са били откарани. Местни жители, които твърдят, че са чули експлозия, преди да видят самолета да пада на земята.

Откриха телефона на Пригожин на мястото на авиокатастрофата

Няколко канала в Telegram, близки до групата "Вагнер", публикуваха видеоклип, на който се вижда как боец в униформа на "Вагнер" е коленичил и плаче пред импровизиран параклис пред бившия офис на "Вагнер" в Новосибирск, град в Южна Русия.

Както и при предишни смъртни случаи на съперници на Путин, Кремъл вероятно ще посее объркване относно това кой е убил Пригожин. Руските държавни медии вече започнаха да разпространяват противоречиви предположения - от обвинение към Украйна до предположение, че съперник на Пригожин е поставил бомба в самолета му.

Загадъчни произшествия: Каква е участта на враговете на Путин

Кремъл може само да се възползва от тази несигурност, тъй като Пригожин беше разединяваща, макар и популярна, фигура в Русия, както и протеже на Путин. Въпреки че Кремъл и преди е елиминирал съперници, Пригожин е първият високопоставен лоялен човек, за когото се твърди, че е убит от Путин заради предполагаеми нарушения на системата.

Смъртта му е проблематична, тъй като той беше герой за милиони недоволни ветерани и обикновени руснаци заради военната си история и язвителните си разобличения на предполагаемия мързел и корупция в армията.

"Талантлив бизнесмен": Путин поднесе съболезнования на семейството на Пригожин

В Кремъл "вероятно ще има чувствителност по отношение на това как бойците от "Вагнер" и техните симпатизанти ще приемат новината" за смъртта на Пригожин, казва Ерик Грийн, бивш съветник в Съвета за национална сигурност на президента Байдън, който сега е нерезидентен учен в Международния фонд "Карнеги" във Вашингтон.

В същото време Пригожин беше опасен съперник за висшите руски служители в областта на отбраната, повечето от които вероятно са наясно кой стои зад убийството му. Грийн заяви, че Кремъл може и да бъде по-категоричен относно това кой е убил Пригожин с течение на времето, като отбеляза, че при отравянето на други съперници - като политическия критик Алексей Навални и бившите шпиони Сергей Скрипал и Александър Литвиненко - "Кремъл първо култивира неяснота, но през следващите месеци даде недвусмислени намеци за авторството".

Правителствен служител на Обединеното кралство заяви, че макар западните правителства все още да събират информация и сведения за катастрофата, най-вероятният заподозрян за нечиста игра е Федералната служба за сигурност на Русия, или ФСБ, нейната вътрешна разузнавателна агенция.

Дори когато новината за смъртта на Пригожин се разпространяваше по света, за Кремъл всичко си вървеше по старому.

Около час след катастрофата Путин излезе на трибуната в Курск, Западна Русия, за да произнесе реч, в която възхвалява победата на Русия над нацистите през Втората световна война и хвали мъжете, които сега се сражават в Украйна, без да споменава бившия си съюзник.

В четвъртък във видеообръщение към срещата на върха на групата на развиващите се страни БРИКС той изрази обичайните си оплаквания от усилията на Запада да създаде еднополюсен световен ред, ръководен от САЩ.

Путин обеща да задълбочи връзките с африканските страни и заяви, че Русия остава надежден партньор за доставки на храни и горива, след като се оттегли от сделката, която позволи на Украйна, основен доставчик на зърнени храни и други хранителни продукти за развиващите се страни, да продължи износа по море. Президентът не спомена Пригожин или самолетната катастрофа.

Реакцията на поддръжниците на Вагнер на смъртта на Пригожин засега е тих траур сред неговите сътрудници, много от които са закалени в битките в Украйна.

Единственият канал в Телеграм, който официално представлява Пригожин и неговите компании, мълчи от 26 юни насам, а нито един от основните канали, които твърдят, че са свързани с Вагнер, не е направил изявления с призив към поддръжниците да се съберат.

Военачалникът изпрати в Украйна сили от около 50 000 войници, които поведоха продължила месеци битка за превземането на град Бахмут и връчиха на Русия най-важната ѝ победа през месеца. По-късно той заяви, че Вагнер е загубил 20 000 души, сражаващи се за града, повечето от които осъдени, наети от руски затвори. Бойният контингент на Вагнер, който настъпваше към Москва през юни, наброяваше само няколко хиляди души.

Владимир Осечкин, руски правозащитник в изгнание, който помага на дезертьори да напуснат страната и пише книга за Вагнер, заяви, че след смъртта на главните фигури на групировката се задълбочава разривът между членовете на военното командване на Вагнер и тези, които имат достъп до финансите му.

Сред жертвите, заедно с Пригожин и главния командир на Вагнер, Дмитрий Уткин, според руската служба за гражданска авиация, е Валерий Чекалов, който е обвинен в прехвърляне на руски държавни пари, предназначени за Вагнер, чрез десетки офшорни компании, свързани с групата.

Кои са другите лидери на групата "Вагнер", които може да са загинали с Пригожин

"Те нямат план Б, след като Пригожин вече го няма", каза Осечкин, позовавайки се на това, което според него са кадри от размяна на текстови съобщения между членове на "Вагнер", които са му били предадени. "Най-важните фигури на Вагнер загинаха в този самолет."

Когато се появи новината за смъртта на Пригожин, светлините в сградата на бившия център "Вагнер" в Санкт Петербург бяха включени, за да образуват формата на кръст. Центърът беше открит през ноември, в разгара на популярността на Пригожин в Русия, и беше затворен от властите след бунта.

Мястото на авиокатастрофата, при която загина Евгений Пригожин
Коментари 40
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

40 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

България Преди 2 часа

На място е изпратен сапьорски екип на Специализирания отряд за борба с тероризма, който ги е обезвредил

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

България Преди 3 часа

Той обяви, че още в понеделник ще бъде внесен сигнал за откритите нарушенията в общинското предприятие „Гробищни паркове“

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 5 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 6 часа

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 6 часа

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

<p>Северна Корея с остро предупреждение към&nbsp;САЩ</p>

Северна Корея обвини САЩ в политизиране на въпроса с човешките права

Свят Преди 6 часа

Ще предприемем твърди и решителни стъпки в защита на своята неприкосновеност и сигурност в отговор на Вашингтон, заяви Пхенян

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 6 часа

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 7 часа

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Любопитно Преди 7 часа

Работодателите изпитват ужас от Gen Z, защото вярват на митове за тяхната работна етика, затова е удачно да разбием някои от тях

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

България Преди 8 часа

Работеше срещу мен и собствените си кандидати за общински съветници, каза тя

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

България Преди 8 часа

Владимир Малинов ще разговаря с колегата си Алпарслан Байрактар

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 8 часа

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

<p>Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 8 часа

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

България Преди 9 часа

Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 9 часа

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция