114

Д ва дни след старта на новата година, водещ хаштаг в Туитър е #WWIII – или Трета световна война. Причина за тази истерия в социалните мрежи, е отново Близкия изток и в частност – събитията в Ирак.

Един от най-мощните военни командири в Близкия изток, иранският генерал Касим Солеймани, беше убит в Багдад при удар с американски дрон на фона на рязка ескалация в Близкия изток след щурма от про-ирански бойци и симпатизанти на американското посолство в столицата на Ирак.

Смъртта на Касим Солеймани има голямо символично значение, тъй като той отговаряше единствено пред върховния лидер на Иран, аятолах Али Хаменей.

Очаква се отговор от иранците, като той вероятно няма да е единично събитие, а отваряне на нови фронтове в Близкия изток.

САЩ убиха генерал – герой за Иран

Убийството на Солеймани приближава САЩ и Иран към военния сблъсък.

Касим Солеймани е култова личност в Иран и региона. Той не само беше един от най-важните хора в Техеран, но и основна личност в налагането на иранските интереси извън страната. Мрежата му от контакти и шпиони се изчислява на хиляди оперативни лица, а милициите, на които той осигурява политическа и икономическа подкрепа се простират от Йемен до Сирия, Ирак и Ливан. Чрез многобройните командири на тези милиции, които се отчитаха директно на Солеймани, той имаше контрол върху близо двеста хиляди бойци.

Солеймани е основен съюзник на лидера на ливанската организация Хизбулла, Хасан Насралла, както и връзката между него и Техеран. Но вероятно най-големият успех на иранския генерал, е запазването на сирийския режим на власт в Дамаск.

Той се превърна в своеобразен герой за хардлайнерите в Иран, заради операциите, които Солеймани извършваше „зад кулисите“. Той можеше да бъде видян по всички фронтови линии, където Иран има интереси, включително в Сирия, където даваше наставления на сирийски, иракски и афганистански части, подпомагащи сирийските правителствени части при офанзивите им срещу бунтовниците.

Участието на Иран в сраженията в Сирия, Ирак и Йемен спомогна за динамиката на тамошните конфликти и смъртта на десетки хиляди.

В тези усилия, генерал Солеймани е основен играч, тъй като ръководейки елитните ирански части „Ал Кудс“, той съставяше основната стратегия. Влиянието му надвишаваше многократно официалното му позиция – неколкократно той беше спряган като възможен следващ лидер на Иран, предвид че аятолах Али Хаменей е личният му ментор. Международните медии и разузнавания, особено на Запад, проявяваха нескрит интерес към генерала, граничещ с мания.

През последните години се появи дебат в разузнавателната общност, дали Солеймани ще бъде убит. Това би имало моментален ефект – удар по иранската външна политика и налагането на интересите на Техеран.

Но би имало и други последици – актове на отмъщение, направлявани от Иран и дори някакъв вид военен конфликт. За експертите е ясно, че конфликтът може да не включва разполагане на армии в класическия смисъл, а повишаване на специалните операции, атаки през милиции и други способи, изпитани през годините.

Ирак е на път да се взриви, ЕС, САЩ и Русия уплашени

Притесненията за възможни тежки последици имат отражение върху операциите на терен.

През 2008 година, например, американци и израелци убиват Имад Мугние, който беше военния лидер на Хизбулла. Той беше убит с кола-бомба, след като излезе от иранското посолство в Дамаск, където имаше среща със Солеймани. Според запознати лица, американците са блокирали израелското искане да бъде убит и Солеймани.

Очевидно нещата са се променили от 2008 насам. Последователните събития, довели до убийството на иранския генерал, започнаха преди седмица. Про-иранска милиция, спонсорирана от „Ал Кудс“ на Касим Солеймани, изстреля около тридесет ракети по иракската база К1 в района на Киркук в Северен Ирак, убивайки американски служител – няколко американски войници бяха ранени.

Това е и първата цивилна жертва за американците, откакто Иран ескалира атаките си през май миналата година. До миналата седмица, Техеран се ограничаваше до нападения върху петролни съоръжения, танкери и позиции на Саудитска Арабия и Емирствата.

В отговор на обстрела по базата К1, Тръмп нареди въздушни удари по бази на про-ирански милиции в Ирак и Сирия, убивайки 25 бойци. Същите милиции организираха демонстрация пред американското посолство в Багдад, а щурмът на сградата, предизвикал евакуация на американския посланик, беше предаван на живо. Наложи се да бъде изпратена сила, а самата атака върху посолството беше координирана от Касим Солеймани и Абу Махди ал Мухандис.

Ал Мухандис – лидер на милициите Хашд ал Шааби и един от най-мощните командири в Ирак - загина заедно със Солеймани, когато е отивал да посрещне иранския генерал, пристигнал на летището в Багдад. Според западни агенции, двамата са планирали още атаки по американски цели.

Интересен момент е участието на иракските служби в атаката срещу Солеймани. Според наличната информация, иракчаните са предали координатите на срещата на Ал Мухандис и Солеймани, както и маршрута на конвоя им. Първоначално това предизвика почуда сред международните наблюдатели, защото официално Хашд ал Шааби са дълбоко свързани с Иран, а самите Хашд участват в политическия живот на Ирак посредством партията си, която е и част от парламента.

Реално обаче, данните имат смисъл. През последните месеци европейската разузнавателна общност беше в течение на сигнали за намерението Хашд ал Шааби да узурпират властта в Ирак и да наложат правителство по вкуса на Иран.

Заради избухналите масови протести през октомври, тази идея е била извадена на преден план, тъй като Техеран се е притеснявал от удар по влиянието му в Ирак, ако протестите успеят да наложат правителство от технократи. Силата на Хашд, както и експанзивните намерения на Иран не срещат одобрение сред всички иракски политици.

След щурма на американското посолство в Ирак САЩ е на кръстопът

След атаките на Израел миналото лято, при които бяха поразени бази на Иран в Ирак, парламентът в Багдад поиска отстраняване на американските сили от страната. Наскоро това искане отново беше дебатирано.

Първата вълна от реакции от Иран се очаква скоро. Най-логично е бойното поле да е Ирак, където има американски сили и бази. Друга възможна цел е Саудитска Арабия като американски съюзник и враг на Иран. Израел повиши нивото на опасност по границите си с Ливан и Сирия след новината за убийството на Солеймани, като се предполага, че атаки могат да бъдат извършени в районите, където има ирански части и сили на Хизбулла – а именно, Южен Ливан и Западна и Югозападна Сирия.

САЩ атакуваха бази в Ирак и Сирия, Помпео: Това беше послание

През последните месеци се наблюдаваше разполагане на ирански сили в Южна Сирия, така че подобни страхове за ескалация са оправдани.

През следващите седмици иранците вероятно ще отправят заплахи към враговете си – САЩ, Израел и Саудитска Арабия. Не е ясно какво ще предприеме Тръмп, предвид непоследователната му политика. Дали ще реши да затегне още хватката, рискувайки конфликт не може да се прогнозира толкова скоро. До вчера никой не си беше представял, че Касим Солеймани ще бъде убит при американски удар. Очевидно иранците са подценили на какво са способни САЩ, тъй като досега стратегията им даваше резултати – нагнетяване на напрежението, без да се преминава линията. Атаката по американското посолство обаче беше в повече и ето, че последва ответна реакция.

Междувременно, САЩ наредиха американските граждани в Ирак да напуснат незабавно страната.

Журналисти също предупредиха за опасност от отвличания, след като при щурма на американското посолство, двама френски журналисти бяха отвлечени от про-иранска милиция. След три години в Белия дом, Тръмп се озовава пред своята първа голяма външна криза. Сега е повече от нужно в Овалния кабинет да има добро планиране и хладнокръвие, защото може да има нов геополитически трус.

Сили като Китай и Русия реагираха изненадващо лаконично на последните събития, но е ясно за всички, че сега целият свят гледа към САЩ и Иран.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 114
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

114 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 2 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 5 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 6 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 8 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 8 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 8 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 9 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 9 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 9 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 9 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 9 часа

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 9 часа

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 10 часа

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората