3

В сяка година "Китайски карнавал" превзема малкия баварски град Дритфирт. Ежегодното събитие, наричано "Weiberfastnacht" или както го определят местните "Денят на глупостта", е времето, когато всичко абсурдно е широко приветствано. 

Събитието се провежда всяка година в четвъртия ден от седмицата, 52 дни преди Страстната седмица. 

Подготовката за всички дейности, които ще се случват в града, започва около 2 сутринта, а стартът на карнавала - в 14:00 следобед. 

Освен че в този ден пълната власт се дава на жените, хората се обличат в китайски костюми, парад изпълва улиците на града, музика се свири, имат си и дракон, разбира се.

Карнавалът си има още и избран за "китайски император". Тази година това е германецът Манфред Колер.

Според легендата, китайските тържества датират от 19 век. 

Когато през 1870 година местният епископ поискал от жителите да заплащат по-високи данъци на църквата, в отказ, хората запечатали градските порти. 

Събирачът на данъци се оказал безсилен пред заключения град и се върнал при епископа с празни ръце. Тогава баварците от малкото селце били сравнени с китайците - защото изглеждали като скрити зад Великата китайска стена, чакайки търпеливо врагът да си отиде.

"Затова ние сме баварските китайци", разказва Колер.

В този ден обаче Дитфурт не заключва портите, напротив - приветства всички, които искат да го посетят, като сред гостите има и китайски граждани. 

През 1997 г. високопоставена делегация от Китай посещава фестивала в Бавария и е останала толкова впечатлена от усилията на гражданите, че лидерът на делегацията призовал за по-близки отношения между Пекин и Дитфурт.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още интересни новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@