57

П ротиворечивата медийна личност от САЩ Тъкър Карлсън интервюира руския президент Владимир Путин. 54-годишният Карлсон е първият западен журналист, който интервюира Путин, откакто Русия нахлу в Украйна преди близо две години. 

Но кой е Тъкър Карлсън, защо Путин се съгласил на интервюто. Какви са мотивите на Карлсън да даде трибуна на руския лидер? 

Шоуто на Тъкър Карлсън във Fox News  

Карлсон, който в миналото е бил яростен поддръжник на Путин, беше уволнен от Fox News през април миналата година. През 2016 г. той заема мястото на водещ в праймтайма на Fox News в делничните вечери със своето предаване "Tucker Carlson Tonight" и бързо се утвърждава като ключов играч в мрежата и влиятелен глас в републиканската политика. 

Предаването е най-рейтинговото кабелно новинарско предаване в ключовата възрастова група от 25 до 54 години, а Fox News е най-гледаната кабелна новинарска мрежа в САЩ. След напускането му рейтингът спада, съобщава Sky News.  

Често разисква теории на конспирацията и коментира крайно десни теми. Той многократно поставя под въпрос ефикасността на COVID ваксините и ги сравнява с "нацистки експерименти". Макар да има успех сред зрителите, подстрекателските му коментари карат някои рекламодатели да се дистанцират от предаването. 

Напускането му на централната телевизия 

Карлсон напуска Fox News през април миналата година, по-малко от седмица след като компанията майка Fox Corp се съгласява да плати 787,5 млн. долара на Dominion Voting Systems, за да предотврати съдебен процес за клевета. 

Телевизията не дава обяснение за този ход. 

Компанията Dominion, която произвежда машини за гласуване, заведе дело заради отразяването от страна на канала на неверни твърдения, че машините са фалшифицирали изборите през 2020 г. 

Очакваше се 53-годишният Карлсън да свидетелства по делото срещу Dominion. 

В съобщения, разкрити като част от съдебното дело, Карлсон признава, че твърденията за измама на гласоподаватели са неоснователни. Той също така посочва, че "страстно" мрази бившия президент Доналд Тръмп - отклонение от реториката му в предаването. 

Карлсън започва да публикува в X, където беше споделено интервюто му с Путин  

Миналата година Карлсън стартира отново предаването си в X.

Той сподели интервюто с Путин както в X, така и в собствения си уебсайт в четвъртък вечерта. 

 Какво беше казано в интервюто? 

Путин говори подробно за мислите си относно Украйна, евентуални преговори и репортера на "Уолстрийт джърнъл" Еван Гершкович. 

Той заяви пред Карлсон, че е готов да преговаря за мирно споразумение с Володимир Зеленски, но добави, че Русия все още не е постигнала целите си в страната, включително "денацификацията". Руският президент също така заяви, че "няма интерес" да нападне Полша или Латвия, като заяви, че би го направил само ако някоя от двете страни нападне Русия. 

По темата за репортера на "Уолстрийт джърнъл" Еван Гершкович, който е в руски затвор от почти една година, Путин заяви, че не "изключва" връщането на журналиста в САЩ, при условие че страната предприеме "реципрочни стъпки". 

Русия обвинява Гершкович, че е американски шпионин, което САЩ отричат.  

Преди началото на интервюто Карлсън посочва, че е започнал с "най-очевидния въпрос" - защо Путин е започнал войната в Украйна. 

"Отговорът, който получих, ме шокира", каза той и обясни, че руският президент "говорил около половин час" за историята на Русия. 

Защо Путин се съгласи да говори с Карлсон? 

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков казва, че интервюто е дадено, защото подходът на Карлсън се различава от "едностранчивото" отразяване на традиционните западни новинарски медии. 

"Когато става въпрос за страните от колективния Запад, големите мрежови медии, телевизионни канали и вестници по никакъв начин не могат да се похвалят, че дори се опитват да изглеждат поне безпристрастни по отношение на отразяването", казва Песков. 

"Това са все медии, които заемат изключително едностранчива позиция. Разбира се, няма никакво желание да се общува с такива медии, а и едва ли има смисъл", допълва той.   

Песков добавя, че президентът е дал интервю на бившия водещ на Fox News, защото "неговата позиция е различна от тази на останалите".  

"Тя в никакъв случай не е проруска, не е проукраинска - тя е проамериканска, но поне контрастира с позицията на традиционните англосаксонски медии." 

Светът тръпне в очакване: Путин даде интервю на Тъкър Карлсън

Защо Карлсон е направил това интервю? 

Във видеоклип, споделен в X няколко дни преди излъчването на предаването, Карлсън казва, че е интервюирал Путин, за да "информира" американците. 

"Нито един западен журналист не си е направил труда да интервюира президента на другата страна, замесена в този конфликт, Владимир Путин", казва той - твърдение, което беше отхвърлено от журналистите, отразяващи войната. 

Карлсън посочва, че е имало "десетки" интервюта с украинския президент Володимир Зеленски, които той определя като "подканящи сесии" за засилване на искането му за по-голямо участие на САЩ във войната.  

"Американците имат право да знаят за войната, в която са въвлечени", добавя той. 

Той посочва, че войната в Украйна е "човешко бедствие", което променя дългогодишни политически и търговски реалности в целия свят. 

"И все пак населението на англоговорящите страни изглежда в повечето случаи не е наясно, смята, че всъщност нищо не се е променило, и мисли така, защото никой не им е казал истината", казва той.  

Свободата да лъжеш безнаказано: Защо Путин даде интервю на Тъкър Карлсън?

Пропутинското минало на Карлсон  

Бившият водещ от Fox критикува подкрепата на САЩ за Украйна във войната и преди е подкрепял Путин. 

Когато започна инвазията на Русия, той постави под въпрос американската помощ за военните усилия. Той също така невярно твърди, че украинският президент Зеленски е авторитарен лидер. 

"Зеленски не се интересува от свободата и демокрацията. Всъщност Зеленски е много по-близо до Ленин, отколкото до Джордж Вашингтон. Той е диктатор. Той е опасен авторитарист, който е използвал сто милиарда долара от американските данъци, за да създаде еднопартийна полицейска държава в Украйна", казва журналистът през 2022 г. 

"Защо Владимир Путин е толкова лош човек? Той не е Саддам Хюсеин, не е Адолф Хитлер, не представлява опасност за Съединените щати", посочва Карлсон през 2017 г.   

Какво разкри Путин в интервюто си с Тъкър Карлсън

Други негови политики 

Карлсон е републиканец, който се противопоставя на абортите и контрола върху оръжията. Въпреки посланията за Тръмп, разкрити в делото "Доминион", подкрепата на Карлсън за бившия президент се смята за подхранваща успеха му. В статия от 2021 г. списание "Тайм" го определя като "най-могъщия консерватор в Америка", подхранващ спорове с дясна реторика, като същевременно поддържа рекордна гледаемост. 

Лавров: Опитите на западните страни да изолират Русия са безполезни

Най-противоречивите изказвания на Карлсон  

Той предизвиква спорове заради подстрекателски изказвания за расата, правата на LGBTQ и други теми, а по-рано тази година Карлсон попадна под обстрела на републиканците, когато описа смъртоносните безредици в столицата на САЩ на 6 януари 2021 г. като "предимно мирен хаос". 

През 2018 г. той посочва, че мигрантите ще направят Америка "по-бедна и по-мръсна", което кара рекламодателите да прекъснат връзките с предаването му.  

Той защитава действията на Кайл Ритънхаус, тийнейджърът, който застреля двама протестиращи от "Black Lives Matter" през 2020 г.  

Карлсън посочва, че Кеноша, градът, в който се случи стрелбата, е "изпаднал в анархия", и добавя:

"Колко сме шокирани, че 17-годишни младежи с пушки са решили, че трябва да поддържат реда, когато никой друг не го прави?"  

Той направи редица обидни коментари по адрес на жените, включително нарече журналистката Ариана Хъфингтън "свиня". 

„Fox News” сключи мащабно споразумение с „Dominion” за милиони

Животът му преди Fox News  

Карлсон е роден в Сан Франциско през 1969 г. и започва журналистическата си кариера като проверяващ факти за консервативно списание, преди да премине към телевизията през 2000 г.  

В ранните си години на екрана той е известен с характерната си папийонка, която изоставя през 2006 г. 

От 2001 г. до 2004 г. представлява политическата десница в предаването Crossfire на CNN. Когато комикът и водещ на "Късното шоу" Джон Стюарт му гостува през 2004 г., той заклеймява предаването и Карлсон. Скоро след това предаването е свалено от ефир. 

Карлсон продължава да работи за телевизионните мрежи PBS и MSNBC. През 2010 г. той става съосновател на уебсайта за политически новини The Daily Caller и запазва дял в компанията до 2020 г. 

 През 2009 г. се присъединява към Fox News като сътрудник. 

Коментари 57
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

57 коментара
 
Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Любопитно Преди 1 час

Какво е причинило главоболието на мъжа четете в следващите редове

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

България Преди 2 часа

Заседанието беше анонсирано преди две седмици

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 10 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

България Преди 14 часа

Людмила Петкова става председател на два съвета – Съвета за икономически анализи и Съвета за административната реформа

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 15 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 15 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 16 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 16 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 16 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 16 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 17 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 17 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Снимката е илюстративна

В мистериозния "град на инките": Стотици черни "паяци" са забелязани на Марс

Любопитно Преди 17 часа

Повече за живота на Червената планета четете в следващите редове

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 17 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 17 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 18 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни