„Ислямска държава” се завръща в Сирия и Ирак
Ислямска държава   
Източник: wikimedia.org
14

Н а фона на всички новини от Нагорни Карабах до изборите в САЩ и напрежението с Иран, е лесно да се забрави, че опасността от радикалната групировка „Ислямска държава” не е отминала и ако се съди по последните данни, организацията се завръща бавно, но сигурно в бившите си територии.

Ако трябва да се каже по-точно, ИД никога не са си тръгвали от Ирак и Сирия, където те загубиха последните си крепости през 2019 г. вследствие на мащабната коалиция срещу тях, водена от САЩ. След кампанията, завършила с превземането на сирийските градове Ракка и Багуз в Североизточна и Източна Сирия, световните лидери обявиха, че ИД са победени и „халифатът” е разбит.

Подобни позиции изказаха европейски лидери, а също Доналд Тръмп и Владимир Путин. За руският президент е особено важно ставащото в Сирия, тъй като от това колко бързо бъде стабилизирано управлението на Башар Асад, зависи кога ще бъдат изтеглени руските сили от страната, за да бъдат пренасочени в други горещи точки от значение за Москва. Наличието на подновена активност на джихадистите, виновни за едни от най-тежките терористични нападения в Близкия изток и извън него, е лоша новина не само за местните правителства.

Един малък град показва бъдещето на войната в Сирия

Съобщението за извършени въздушни удари на американските сили върху позиции на „Ислямска държава” в пустинните райони на Сирия, потвърждава сигналите, че джихадистите изграждат нова мрежа от клетки, която им помага да атакуват както в Сирия, така и в Ирак.

Съобщението от 4 октомври последва още няколко изявления на говорителя на Коалицията, полковник Уейн Марото от края на септември за въздушни удари по клетки и позиции на ИД в Ирак и граничната зона със Сирия. Именно в тези отдалечени и труднопроходими територии, ръководството на ИД намира възможност за възраждане на дейността на организацията в района – същото място, откъдето преди над десет години се появи „Ислямска държава в Ирак”.

Статистиката е показателна. Бойци на ИД са извършили 32 атаки в Сирия през септември, като сред жертвите са и 12 цивилни. Основните провинции, в които се извършват нападения са Хомс, Дейр ез Зор, Ракка, Хама и Алепо. Тези атаки са продължение на тенденция за увеличаване на дейността на групировката от последните месеци, като през септември се наблюдава пик. Ако се вземат предвид последните данни, миналият месец е най-тежък откъм нападения от страна на ИД.

Джихадистите продължават да се фокусират върху източната сирийска провинция Дейр ез Зор, където има най-малко 11 регистрирани нападения за септември. Целта не е случайна най-малко по три причини. Първо, Дейр ез Зор винаги е представлявал зона, в която ИД може да развива мрежите си, тъй като пустинните райони и границата с Ирак, са слабо охраняеми. Именно там бяха и последните крепости на групировката. Второ, в Дейр ез Зор се намират важни енергийни ресурси – най-големите петролни и газови находища в Сирия, чиито контрол осигурява големи финансови постъпления. Трето, Дейр ез Зор е оспорван между руснаците, иранците, подкрепените от САЩ кюрдски сили и сирийските правителствени милиции.

Приключи ли ерата 11 септември

През последната година напрежението в Източна Сирия се покачи видимо, а руските и американските части няколко пъти влязоха в пререкания в североизточната част на страната. За Иран Дейр ез Зор представлява логистичен хъб, откъдето преминава пътят между Дамаск и Багдад, и именно през този район на Сирия, Техеран прехвърля милиции откъм Ирак в подкрепа на Башар Асад. В Източна Сирия американците установиха нови бази и подсилиха позициите си, като заедно с кюрдските части патрулират около най-големите петролни находища, които доскоро бях под контрола на ИД. Геополитическата надпревара и оспорването на влияние са идеална предпоставка джихадистите да се възползват.

За ИД най-лесна мишена са държаните от силите на Асад територии. Въпреки че боевете с бунтовниците за момента са спрели и от години основните градове са официално под контрола на сирийското правителство, Асад не успява да подсигури тези територии и в тях местното население често трябва да се оправя само заради липсата на сили за сигурност и армейски части. Руските патрули, които бяха създадени след 2018 г., имат за основа цел да обикалят районите между бунтовниците и про-Асад милициите в Северна Сирия. Липсата на адекватна сигурност е една от причините Москва да не е доволна от работата на сирийското правителство и да продължава да поддържа контингенти от Южна до Северозападна Сирия, което е допълнителна тежест за руския бюджет. При последните нападения на ИД, сирийските правителствени части реагираха бавно. Така например, в края на август засада на ИД причини смъртта на над 30 войници. Дамаск успя да реагира половин месец по-късно и когато най-накрая успя да извърши контраатака, ИД бяха готови и отговориха с планирани атаки и минирани зони. Може би най-видимо доказателство за проблем със сигурността, е убийството на руския генерал Вячеслав Гладких на 18 август. Той загина с още двама военни, след като конвоят им беше атакуван с крайпътна бомба по пътя им от Дейр ез Зор за руската военна база Хмеймим. Въпреки че мястото на атаката е било известно на сирийските правителствени сили, че именно там е имало нападение на ИД само часове преди преминаването на Гладких, не са били взети адекватни мерки за подсигуряване на района.

Какво постигна Русия пет години след интервенцията в Сирия

Междувременно, ИД започнаха да атакуват и други райони в Сирия. Провинция Хомс, която беше в епицентъра на многобройни битки между бунтовници и правителство, днес е свидетел на дузина атаки от джихадистите. Един от градовете в провинция, Сухна, е основен пункт на руските и про-Асад сили, като преди това той беше под контрола на ИД. За ужас на международните наблюдатели, Сухна е подложен на натиск от групировката и дори за кратко беше под неин контрол през лятото. Към момента ИД държи малка територия южно от града и засега няма изгледи сирийските правителствени сили да извършат мащабна контраофанзива.

Това, което е различно от последната година, е възможността на ИД да извършва атаки едновременно в няколко провинции. Това означава, че групировката има стратегическа и логистична възможност да направлява силите си, включително терористични клетки, които действат независима една от друга и ги прави по-мобилни.

На фона на тази активност, учудващо и притеснително е забавянето и дори прекратяването на антитерористични операции от страна на сирийското правителство. Така например, през септември има само една мащабна операция в района Уади Дубаят. Основната причина за това са вътрешните разногласия между командири в правителствените сили. 17-та дивизия на сирийската армия изпраща новобранци без опит в Дейр ез Зор, въпреки че дивизията отказва да прикрепи тези войници към про-Асад милиции с голям опит, заради спорът между командира на дивизията генерал Гасан Мохамад и един ръководителите на милиции в района, Фирас Джихам. В Ракка, където ИД има особено силно присъствие, сирийските военновъздушни сили бомбардират само предварително избрани цели или когато техни части са били атакувани от бойци на ИД. Тази стратегия се доказа като неефективна и групировката напредва.

Октомври вероятно ще е също интензивен и анализатори предполагат, че ИД ще увеличат присъствието си и нападенията. Дейр ез Зор, въпреки важността си, продължава да бъде оспорвана и слабо защитена зона, а геополитическите търкания дават възможност за разрастване на мрежите на джихадистите. Една от основните цели на „Ислямска държава“ е създаването на пътища във вътрешността на инфилтрираните райони, за да могат да поддържат присъствието си. За тази цел те извършват все повече нападения и на иракска територия. Въпреки че иракските сили са много по-добре организирани, те се намират в криза заради напрежението между САЩ и Иран – държавите, от които зависи като цяло икономиката на страната. САЩ са основен партньор на иракските антитерористични звена и извършват съвместни операции в няколко провинции на Ирак.

След периода на Абу Бакр ал Багдади, за кратък период ИД остана в сянка и изглеждаше, че организацията наистина залязва. Реално обаче, от 2019 насам, новите командири изградиха сериозна мрежа, която продължава заветите на Ал Багдади – експанзия към Африка и активиране на клетките в Близкия изток. И двете стратегии засега се осъществяват. През последните месеци САЩ изразиха опасения, че границата между Сирия и Ирак отново се използва от ИД за логистика и прехвърляне на бойци и клетки. Предупрежденията се потвърдиха с няколко кървави атаки на джихадистите, които изглежда засега не срещат сериозна съпротива заради политическата ситуация в Близкия изток.

Коментари 14
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

14 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Най-често срещаните предизвикателства при управлението на служители от Gen Z

Най-често срещаните предизвикателства при управлението на служители от Gen Z

Любопитно Преди 49 минути

Днес работодателите са изправени пред много сериозни предизвикателства

Какви са щетите след градушката в Старозагорско (ВИДЕО)

Какви са щетите след градушката в Старозагорско (ВИДЕО)

България Преди 53 минути

Силни бури се разразиха в централните и южни части на страната в четвъртък следобед

<p>Митов: Това е истинската причина да бъде свален Росен Желязков</p>

Митов: ПП-ДБ търси кризисен PR, затова беше свален Росен Желязков

България Преди 1 час

Така искат да излязат от темата с пуделите, пачките, митниците и връзките им с контрабандисти, отбеляза депутатът от ГЕРБ-СДС

<p>38 години по-късно: Какво остави след себе си ядрената катастрофа в Чернобил</p>

38 години от ядрената катастрофа в Чернобил, най-тежката в света

Свят Преди 1 час

В ранните часове на събота, 26 април 1986 г., реактор номер 4 в атомната електроцентрала в Чернобил претърпява катастрофална експлозия, изхвърляйки облаци от радиоактивен материал

Любимите храни на принцеса Даяна

Любимите храни на принцеса Даяна

Любопитно Преди 1 час

Да разберем заедно какви са нейните любими ястия и как можем да се вдъхновим от изтънчения ѝ вкус

Зодиите в любовта: Колко ревнив е всеки един зодиакален знак

Зодиите в любовта: Колко ревнив е всеки един зодиакален знак

Любопитно Преди 2 часа

Всяка зодия носи със себе си уникален подход към ревността

Кого почита църквата днес

Кого почита църквата днес

Любопитно Преди 2 часа

Свети Василий живял по времето на източния император Лициний (307-323 г.) и бил епископ на град Амасия в северната малоазийска област Понт

Протести във Венеция след въвеждането на такса за туристи

Протести във Венеция след въвеждането на такса за туристи

Свят Преди 3 часа

Стигна се до сблъсъци между полицията и демонстрантите

Пускат движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас

Пускат движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас

България Преди 3 часа

От 5 март потокът от превозни средства се осъществяваше двупосочно в платното за София заради ремонт

Започва изплащането на великденските добавки за пенсионери

Започва изплащането на великденските добавки за пенсионери

България Преди 3 часа

Право на допълнителните средства имат около 534 хиляди българи

НС гласува увеличението на заплатите на военнослужещите

НС гласува увеличението на заплатите на военнослужещите

България Преди 3 часа

Според текстовете възнагражденият им ще се повишат средно с 30%

<p>Гърция няма да достави на Украйна системи за ПВО &quot;Пейтриът&quot; или С-300</p>

Мицотакис: Гърция няма да изпрати на Украйна нито С-300, нито "Пейтриът"

Свят Преди 3 часа

Той заяви, че страната му не може да достави оръжейни системи, които са от решаващо значение за самата Гърция

САЩ, Канада и Великобритания наложиха нови санкции срещу Иран

САЩ, Канада и Великобритания наложиха нови санкции срещу Иран

България Преди 3 часа

Мерките са насочени предимно към търговията и производството на безпилотни летателни апарати

Alphabet: AI е възможност, която идва веднъж в живота

Alphabet: AI е възможност, която идва веднъж в живота

Технологии Преди 4 часа

ИТ гигантът вижда огромен потенциал в технологията

Психолог обясни защо хората се страхуват от клоуни

Психолог обясни защо хората се страхуват от клоуни

Любопитно Преди 4 часа

Защо са толкова страшни клоуните четете в следващите редове

Новият член на НАТО се подготвя за война с Русия

Новият член на НАТО се подготвя за война с Русия

Свят Преди 4 часа

Близостта на Швеция до Русия кара най-новия член на алианса да се замисли дали неговата инфраструктура може да понесе атака от страна на Москва