Още по темата

Германия разглежда Русия като съперник и като една от топ десет заплахи за националната сигурност на страната.

Това става с включването на Москва в германската "Бяла книга" - ръководство в областта на политиката по националната сигурност на държавата. 

Русия е поставен редом със заплахите от "международен тероризъм" и "изменение на климата".

Информацията за плановете на Берлин да прехвърли Русия от графа „партньори” в графа „съперници” предизвиква съжаление и безпокойство, заяви прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков.

За пръв път от 2006 г. Германия се готви да внесе промени в своята „Бяла книга”, предава в. „Велт“.

В документа от 80 страници, съставен от министерството на отбраната

с участието на останалите силови структури, са внесени редица ключови промени, в това число отнасящи се до Русия. Така, занапред Германия ще гледа на Москва не като на „партньор“, а като на „съперник“.

Същевременно членът на комисията по международни въпроси на Съвета на федерацията Игор Морозов отбеляза, че „Бялата книга” отразява разсъждания за външната политика, но не е официален документ. Сенаторът призова да се обърне внимание на реалните стъпки от германска страна.

Според авторите на „Бялата книга”

Русия размива границите между война и мир. „Москва отстоява интересите си с насилствени методи

и самоволно променя гарантирани от международното право граници и затова представлява заплаха за световния ред в Европа, установен след края на „Студената война“ – се посочва в ръководството. Отбелязва се, че Русия се отвръща от Запада, засилва стратегическото съперничество и увеличава военната активност по външните граници на Евросъюза.

Особено безпокойство у експертите предизвиква използването на цифровите комуникации за оказване на влияние върху обществеността – от неофициалния контрол над дискусиите в социалните мрежи до манипулирането на информациите в новините.

Авторите на доклада правят извода, че всичко това може да има сериозни последици за Германия, „тъй като без фундаментално изменение на курса Русия в обозримо бъдеще ще се превърне в предизвикателство за сигурността на европейския континент".

Говорителят на канцлера Ангела Меркел Щефен Сайбарт обяви

на пресконференция, че не може да се отрече, че заради Крим Русия е извършила нарушение на международното право - във видеото горе

Въпреки това той подчерта, че Берлин иска "добри отношения с Русия", като добави, че все още има "воля за съвместна работа с Русия".