Още по темата

НАТО ще изпрати покана за членство на Република Македония в Северноатлантическия пакт веднага след като се стигне до решение в спора за името на страната в рамките на ООН. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пред белградското издание "Политика".

Македония ще преименува летището в Скопие заради Гърция

Ципрас: Македонска нация никога не е съществувала

Лавров: Разговорите за името на Македония са заради САЩ

"Много се радвам, че посетих Скопие този месец. Продължаваме да подкрепяме страната по пътя на нейното присъединяване към НАТО. Ние искаме тя да успее. Това е съгласно решението от срещата на върха в Букурещ от 2008 г. Това решение бе препотвърдено с декларации от Уелс и Варшава. Съюзниците са съгласни, че НАТО ще изпрати покана за членството след постигането на общо решение за спора за името в рамките на ООН. Съвсем наскоро видяхме положителен импулс по този въпрос", посочи Столтенберг.

"След сформирането на новото правителство (на Зоран Заев - бел.ред.) миналата година видяхме възстановени усилия за извършването на реформите. По време на визитата ми аз окуражих правителството да продължи с реформите, които ще укрепят съдебната власт и демократичните институции. Подкрепих всички политически партии и всички останали да се включат в открити и конструктивен диалог", каза Столтенберг.

Според него "Балканите са от стратегическо значение за НАТО".

"Оставаме напълно ангажирани, а това помага за стабилността в региона. Ние виждаме бъдещето на този регион в евроатлантическото сътрудничество и интеграцията на тези, които го искат. Всеки народ има правото сам да решава за бъдещето си и сам да избира политическите мерки и мерките за сигурност. Това е основен принцип на европейската сигурност - този принцип бе подписан и от самата Русия и тя трябва да го зачита. Разширяването на НАТО не е насочено срещу Русия", подчерта Столтенберг.

"Северноатлантическият пакт е изправен пред най-сложната и непредвидима ситуация в областта на сигурността... Нестабилността в Близкия изток, в Северна Африка, както и Русия, която нарушава международното право, и ядрената програма на Северна Корея с развитието на междуконтинентални балистични ракети са основните заплахи за глобалната сигурност и стабилност. Предизвикателствата като тероризъм и кибератаките нямат граници и подкопават нашата сигурност", казва още генералният секретар на НАТО.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още интересни новини последвайте страницата ни в Instagram.