18

Сенатът на САЩ одобри номинацията на 67-годишната Джанет Йелън за наследник на Бен Бърнанке на поста председател на Управлението за федерален резерв (УФР). 

Решението, прието с 56 гласа "за" и 26 "против", бе очаквано. 

Йелън е първата жена начело на централната банка на най-голямата световна икономика в 100-годишната ѝ история.

Тя ще заеме поста на 1 февруари, наследявайки Бърнанке, който ръководи институцията от 2006 г. 

Кандидатурата на Йелън бе предложена през ноември миналата година от президента Барак Обама, който при обявяването на решението си посочи, че за него то "е сред най-важните в икономически план". 

Обама определи финансистката като висококвалифициран експерт, който "разбира отлично как работят пазарите и икономиката не само на теория, но и в реалността". 

Йелън е заместник-председател на УФР от 2010 г. 

Тя е родена през 1946 година в Бруклин, Ню Йорк. През 1967 г. завършва икономика в университета "Браун", а през 1971 г. получава докторска степен в Йейлския университет. 

Омъжена е за известния американски икономист Джордж Акерлоф, професор в Калифорнийския университет и носител на Нобеловата награда за икономика за 2001 г. 

Основна задача на Йелън ще бъде да контролира излизането от безпрецедентната либерална парична политика, като в същото време да се гарантира, че икономическото възстановяване не е изложено на риск, отбелязва ДПА. 

Президентът на САЩ Барак Обама приветства решението на сенаторите да подкрепят кандидатурата на Йелън за председател на УФР. 

"Джанет е отдадена на изпълнението на основната идея на УФР за задържане на инфлацията под контрол, както и на най-важните икономически въпроси, свързани с понижаването на безработицата и създаването на нови работни места", отбеляза президентът. 

Йелън "разбира, че крайната цел на икономическата и финансова политика е подобряването на условията за живот и работа на американците", посочва Обама, определяйки я като

"един от най-уважаваните икономисти в страната". 

Тя "играе водеща роля в усилията на УФР за подпомагане на националната икономика", допълва държавният глава.