1

С ега, след като са изминали няколко десетилетия от изстрелването на "Вояджър 1" и "Вояджър 2" през 1977 г., поглеждаме назад към това време с мъгляво усещане за историчност и каква е ролята на събитието за продължаващата човешка одисея.

Въпреки че космическият кораб "Вояджър" бил реалистична научна мисия, той също носели със себе си намек за по-дълбоките копнежи, които се крият в сърцето на човечеството: Златните записи.

Златните записи на "Вояджър" са като послание в бутилка към всеки интелигентен вид някъде там в космоса, който би се натъкнал на тях. Въпреки че има големи шансове това никога да не се случи, записите имат и друга цел.

Те показват, че имаме желание не само да опознаем Вселената, но и че искаме да разберем други интелигентни видове и самите ние да бъдем разбрани. Те също са знак за това, че искаме да бъдем единни помежду си. Златните плочи са един поетичен стих насред науката.

Златните записи съдържат както звуци, така и изображения, които са като една капсула от живота на Земята. Това е капсула на времето, съдържаща естествени звуци от дивата природа на Земята, от хора, говорещи на 55 различни езика, и съобщения от политически лидери от онова време. Те също така съдържат много изображения - от увеличен поглед върху структурата на ДНК до снимка на Ansel Adams на Snake River и Grand Tetons.

И двата космически кораба "Вояджър" вече са напуснали Слънчевата система и се намират в междузвездното пространство. Записите са в тях и е почти сигурно, че никога няма да разберем какво се случва с космическите кораби или записите.

Но това не означава, че усилията са били напразни. Всъщност някои хора вече мислят какво бихме могли да поставим в следващото „съобщение в бутилка“ (MIAB), което да изпратим в необятната Вселена.

В статия, публикувана в AGU Earth and Space Science, екип от изследователи проучили как трябва да изглежда нашият следващ MIAB. Статията е озаглавена „Послание в бутилка - актуализация на Златната плоча: 1. Цели и ключово съдържание на съобщението“. Водещият автор е Джонатан Джианг, учен от лабораторията за реактивни двигатели на НАСА.

Тези записи не само предлагат моментен отпечатък от живота на Земята и човешката цивилизация, но също така представят нашето желание да установим контакт с напреднали извънземни цивилизации“, пишат авторите.

Нашата цел е да споделим колективните ни знания, емоции, иновации и стремежи по начин, който да осигури универсално, но контекстуално, уместно разбиране за човешкото общество, еволюцията на живота на Земята и нашите надежди и опасения за бъдещето.

Мислещите хора интуитивно ще разберат това. Но тук идва трудната част, която избягва интуицията: не можем да знаем на кого изпращаме това съобщение и каква символика и семиотика може да намерят в него, тези, които го открият. Трябва да стигнем до някакво работещо заключение по отношение на това.

За да направим това е нужно да си представим публиката възможно най-добре. В това има толкова много неприятни въпроси, че сме принудени да приемем, че те приличат на нас поне в някои отношения.

Напълно възможно е понятия като „цивилизация“ да са неприложими по смислен начин към дадения извънземен разум, но за да продължим, е необходимо да приемем, че те по някакъв начин ще бъдат като нас и ще намерят смисъл в нашите опити за комуникация."

Статията излага част от обосновката за изпращане на повече MIAB в космоса и какви съдби може да ги очакват - от прихващане от високо напреднал ETI до вечност, прекарана в реене из празното пространство на Вселената. След това авторите са се задълбочили върху централния въпрос: Какво трябва да поставим в новата капсула на времето?

Авторите пишат, че част от съдържанието на оригиналния запис е било толкова добре обмислено, че може да бъде модифицирано и използвано отново, ако се актуализира, за да отразява текущото време и технологии.

Авторите предлагат съобщение от две части: свитък, съдържащ прости изображения, които илюстрират основна информация за човечеството и Земята, и миникомпютър, който да съдържа огромно количество цифрова информация. Свитъкът е предназначен за по-малко напреднали получатели, а миникомпютърът е предназначен за по-напреднали получатели.

Ако ETI наистина получат една от нашите капсули на времето, вероятно ще им възникнат два въпроса: Откъде сме и от кое време сме?

За напредналите получатели едно от основните неща, които е добре да могат да разберат е къде се намираме в тази огромна галактика и Вселена. Това може да се постигне, като се остави изображение на някои от най-ярките обекти в галактиката и къде се намираме спрямо тях.

Вторият въпрос, на който вероятно биха искали отговор е кога е бил пуснат MIAB? Поради променящата се природа на Вселената, нашето обяснение откъде идваме зависи от това дали получателят знае кога сме пуснали съобщението.

Като цяло, поради еволюцията на подструктурата в галактиката, е изключително важно да се уточни дизайнът и времето за стартиране на предложената карта на местоположението ни“, обясняват авторите.

В противен случай, въпреки че дадената извънземна цивилизация успее да декодира картата успешно, те не биха осъзнали непременно времевата линия на човешкото съществуване и, като следствие от това, няма да могат да се ориентират времево.

Този документ е първият от поредица, която ще обсъди какво трябва да влезе в новите Златни записи. Те не назовават нищо конкретно на този етап, но посочват някои от основните концепции.

Три идеи за организиране ще оформят съдържанието. Едната е произходът на записа и картата на GC и MSP трябва да могат да обяснят това.

Втората идея е отговор на въпроса "Кой е изпратил съобщението?"

Третата водеща идея и може би най-важната е подробно описване на нашата природа. Това може би ще предизвика най-много дискусии.

Авторите смятат, че трябва да покажем на всеки получател дългата история на живота на Земята и как еволюцията е изградила нас и нашата цивилизация, за да видят както мрака на нашите ужасни войни, така и триумфите ни.

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Папа Франциск &quot;влезе&quot; в затвор във Венеция</p>

Необичайно решение: Папа Франциск "влезе" в затвор във Венеция

Свят Преди 1 час

Това е първото му посещение в града от избирането му за папа през 2013 г.

Русия задържа двама журналисти по обвинения "в екстремизъм"

Русия задържа двама журналисти по обвинения "в екстремизъм"

Свят Преди 1 час

Константин Габов и Сергей Карелин ще бъдат поставени под стража в продължение на минимум два месеца

Руска атака с дрон е нанесла щети на хотел в украинския град Николаев

Руска атака с дрон е нанесла щети на хотел в украинския град Николаев

Свят Преди 3 часа

Там са били настанени англоговорящи наемници, воюващи в Украйна

Мощно торнадо в Китай уби най-малко петима души

Мощно торнадо в Китай уби най-малко петима души

Свят Преди 4 часа

По официални данни бурята е нанесла щети на 141 производствени обекта, но няма срутени жилищни сгради

Арестуваха руски гражданин в Германия заради двама намушкани с нож украинци

Арестуваха руски гражданин в Германия заради двама намушкани с нож украинци

Свят Преди 4 часа

Това е станало на територията на търговски център в Мурнау, Горна Бавария

Асен Василев: Няма дупка в бюджета

Асен Василев: Няма дупка в бюджета

България Преди 5 часа

Ако се правят разходи извън това, което е гласувано в парламента, тогава въпросът е към служебния финансов министър кои пера се намаляват, заяви той

<p>Готви ли ни изненада времето в неделя</p>

Времето в неделя: Слънчево и с температури до 25°С

България Преди 5 часа

Минималните температури ще са между 5° и 10°, а максималните - между 20° и 25°

AI влошава обслужването на клиентите

AI влошава обслужването на клиентите

Технологии Преди 6 часа

Хората не са доволни от чатботовете, които компаниите използват

Зеленски: Русия атакува газови съоръжения, осигуряващи доставките за ЕС

Зеленски: Русия атакува газови съоръжения, осигуряващи доставките за ЕС

Свят Преди 13 часа

Русия продължава да доставя газ за ЕС през Украйна по силата на транзитно споразумение с руския Газпром

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Любопитно Преди 13 часа

Те завършиха със седмичен бюджет от 0 лева за втори път този сезон

Харви Уайнстийн влезе в болница

Харви Уайнстийн влезе в болница

Свят Преди 14 часа

72-годишният Уайнстийн излежава 23 години в нюйоркски затвор за две сексуални нападения

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Свят Преди 14 часа

Той ще се срещне с министри от блока на арабските държави от Персийския залив

Австралия ще предостави на Украйна помощ от 100 млн. долара

Австралия ще предостави на Украйна помощ от 100 млн. долара

Свят Преди 15 часа

Това заяви украинският министър-председател Денис Шмигал след среща с австралийския министър на отбраната Ричард Марлес

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Свят Преди 15 часа

Заподозреният Тимо Ворнанен влязъл в словесен спор със свой колега

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

Свят Преди 16 часа

Те са били отвлечени от екстремисти по време на атаката на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

България Преди 17 часа

На място е изпратен сапьорски екип на Специализирания отряд за борба с тероризма, който ги е обезвредил