12

В християнството никоя фигура, освен Бог или Сатана, не предизвиква толкова страх и опасения, колкото тази на Антихриста. Според някои учения с наближаването на края на света ще се роди това ужасно същество, което ще причини хаос на онези, които отказват да го последват.

Но кой е Антихристът и откъде идва идеята за него? Изненадващо, той почти не присъства в Библията и голяма част от това, което знаем за него е по-късно изобретение.

Да разбереш Антихриста означава да разплетеш нишките на митологията, теологията и политическите интриги. Тъй като става все по-често срещано хората да заявяват, че той вече е сред нас, по-важно от всякога е да разберем историята зад предполагаемата противоположност на Христос.

Запознайте се със Звяра
Казано просто, в християнството Антихристът е полярната противоположност на Исус. Според някои прочити на Библията, е пророкувано да дойде като фалшив Месия, противопоставящ се на Исус малко преди Второто пришествие.

Особено в католицизма пристигането на Антихриста се разглежда като изпитание за християните. Той ще дойде като фалшив пророк и ще предложи да реши всички проблеми на света, прославяйки себе си повече от Бог. Тези, които се излъжат от хитростта му, ще бъдат наказани в края на времената.

Антихристът обикновено се изобразява като противоположност на Христос по всякакъв начин. Докато Исус е олицетворение на добър, морален човек, Антихристът е „съвършеното“ зло.

Исус, разбира се, е син на Бог, докато Антихристът е син на падналия ангел Сатана. Майката на Исус, Мария е била девствена, докато майката на Антихрист ще бъде курва, маскирана като девица. Докато Исус казва само святата истина, Антихристът ще бъде измамник. И така, с две думи, Христос, но зъл. Без много нюанси.

Това, което прави Антихриста особено интересен, като се има предвид нарастващата му популярност за много съвременни консервативни християни е, че той почти не се появява в Библията. По очевидни причини той не се появява в Стария завет (там няма Исус), но е споменат директно около три пъти (и те са отворени за тълкуване или особеност на превода, който четете) в течение на цялата Библия.

Антихристът се споменава пряко само в писмата на Йоан, известни също като посланията на Йоан. По-конкретно, той се споменава в I Йоан 2.18-27, I Йоан 4.1-6 и 2 Йоан 7, които говорят доста неясно за Антихриста, който е противоположността на Исус и се появява точно преди края на света.

Това е всичко - три препратки, всяка от които само по две изречения. И изглежда също, че те са били написани десетилетия (ако не и векове) след разпъването на Исус.

И така, как той стана толкова важна фигура? Както често се случвало в ранните дни на християнството, библейските учени започнали да четат Библията и да правят своите тълкувания и през вековете тези тълкувания се превърнали в „канон“.

По-специално, тези учени открили други библейски герои с отрицателни описания като „измамник“, „мерзостта на запустението“ и „синът на погибелта“. Тогава те решили, че тези пасажи описват Антихриста.

Много филми на ужасите и други части от поп културата казват, че Антихристът ще носи числото 666. Това е отличен пример за вмъкването на Антихриста в части от Библията, където първоначално не е бил споменаван.

Откровенията (по-странната част от Библията, където светът свършва) представя една-единствена, ужасна фигура, която е едновременно „звярът от земята“ и „звярът от морето“, който носи върху кожата си числото 666. Никога не се казва, че тази фигура е Антихристът, но ранните християнски учени решили, че е именно той. Оттогава номерът останал свързан с този образ.

Той е навсякъде
През вековете се превърнало в честа практика религиозните лидери да започнат да наричат всеки, когото не харесват, Антихрист. Тази практика изглежда е започнала или поне е придобила популярност с бенедиктинския монах Адсо от Монтие-ан-Дер около 1000 г. сл. Хр. Той бил този, който дал основните характеристики на Антихриста, както го разбираме днес.

Този план също е бил изключително антисемитски. В тезата си монахът заявил как Антихристът ще бъде евреин от племето на Дан, роден във Вавилон.

Според него Антихристът щял бъде отгледан от еврейски вещици и магьосници, а след това щял да бъде приет като Месия от евреите в Йерусалим, които чрез измама и насила ще накарат християните да приемат юдаизма, убивайки тези, които отказват.

Около 1400 г. сл. н. е. християните започнали да нарочват по-скоро определени хора, отколкото цели раси, които да не харесват. Джон Уиклиф, английският теолог от XIV-ти век и радикален религиозен реформатор, е класически пример.

Уиклиф имал сериозни проблеми с католическата църква и това, което виждал като корумпирано и прекалено могъщо папство. Той и неговите последователи, лангобардите, разпространили идеята, че Антихристът е проникнал в Църквата, чак до самото папство. Според Уиклиф било съвсем възможно всички папи да са всъщност Антихриста.

Когато Реформацията се появила около 200 години по-късно, протестантите приели тази идея и се придържали към нея. Мартин Лутер искрено вярвал, че живее през края на дните и бил убеден, че папата е отбелязал всички квадратчета с критериите за това, че е Антихриста, заявявайки, че „е истинският Антихрист на последните времена, който се е издигнал над и се е противопоставил на Христос“.

В съвременността обвиненията, че хората са антихристи, се умножиха експоненциално. Всеки и всичко, което консервативните християни не харесват, обикновено се етикетира с този термин.

В наши дни терминът Антихрист се превърна в стенограма за злото и хората твърдят, че го виждат навсякъде, изпадайки в паника, когато видят числото 666 дори в обикновени неща като баркодове и микрочипове за домашни любимци. За тях това е доказателство, че Антихристът е проникнал във всеки аспект от нашето ежедневие.

Това се е случило и продължава да се случва, защото през цялата история определени фигури са осъзнавали многократно, че властта може да бъде упражнявана чрез разделяне на хората. Отново и отново хора, които твърдят, че имат религиозен авторитет, са използвали термина Антихрист, за да отделят и демонизират това, което не харесват, независимо дали става дума за раса, политически съперник или определени елементи от съвременната поп култура. Рок музика? Дяволът я направи. Рап музика? Проявление на дявола. Либерален Холивуд? Гей бракове? Списъкът продължава.

Терминът Антихрист е създаден, за да напомня на ранните християни за коварната природа на злото и важността на борбата с него. Това е урок, който независимо от личните религиозни вярвания е по-важен от всякога.

Коментари 12
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

12 коментара
 
Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 11 минути

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 42 минути

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 1 час

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 2 часа

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 2 часа

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

България Преди 3 часа

Работеше срещу мен и собствените си кандидати за общински съветници, каза тя

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

България Преди 3 часа

Владимир Малинов ще разговаря с колегата си Алпарслан Байрактар

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 3 часа

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

<p>Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 4 часа

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

България Преди 4 часа

Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 4 часа

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 4 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 5 часа

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС

Нови правила за шофьорите в Гърция

Нови правила за шофьорите в Гърция

Свят Преди 5 часа

Санкциите, които полицията в южната ни съседка налага, са доста сериозни

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 5 часа

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София