Още по темата

Според ново проучване на испански учени хората, които пропускат редовно закуска са по-предразположени към заболявания на сърдечносъдовата система.

Във видеото горе вижте няколко интересни мита за храната

Пропускането на закуската е пряко обвързано с други вредни навици като тютюнопушене и злоупотреба с алкохол, които сами по себе си увеличават риска от атеросклероза (заболяване, което засяга вътрешния слой на големите и средните артерии на организма), отбелязва съавторът на изследването Хосе Пеналво, професор към университета Тафтс в Бостън.

Ето как да ускорите метаболизма

Заключенията от изследването на учените обаче се базират върху много повече комплексни рискови фактори като цялостна диета, спорт, ниво на холестерол и други.

Това не е първото проучване, което търси връзката между пропускането на закуската и повишения риск от сърдечни заболявания, но е нов анализ, който разделя хората на три групи – пропускащи закуска, хора, които ядат малка закуска, и такива, които ядат обилна закуска.

В ГАЛЕРИЯТА ВИЖТЕ КОИ СА НАЙ-ДОБРИТЕ КОМБИНАЦИИ ОТ ХРАНИ ЗА ЗДРАВЕТО

В проучването вземат участие около 4000 души

в Испания на възраст между 40 и 54 години, които до момента нямат установени сърдечни проблеми.

Много хора не знаят колко калории трябва да приемат всекидневно

За анализа участниците предоставят информация за своите хранителни навици – каква храна и колко калории приемат обичайно в един ден, както и дали спортуват, дали пушат и пият алкохол и други.

На базата на тази информация се сформират три групи:

3 процента от участниците попадат в групата на пропускащите закуска.

Те приемат по-малко от 5 процента от калориите си за деня на закуска. Тази група предпочита да пие кафе или сок и да не яде сутрин.

Около 70 процента попадат в групата на ядящите ниско енергийна закуска.

Сутрин те се хранят с между 5 и 20 процента от дневните си калории. Обичайно пият кафе, сок и ядат плод, препечена филийка или други дребни тестени изделия.

Какви количества храни и напитки са опасни за здравето

27 процента спадат към почитателите на високо енергийната закуска.

Тези хора достигат повече от 20 процента от дневния си енергиен прием сутрин. Също като останалите в проучването пият кафе или сок със закуската си, но за разлика от тях на масата им има повече храна – мюсли, сандвичи, месо, плодове и още.

15-те най-добри храни за закуска

Оказва се, че групата на незакусващите има 1,5 пъти повече мастни плаки в артериите

си от тези, които приемат високо енергийна закуска. Незакусващите са и по-предразположени към наднормено тегло и затлъстяване от останалите групи. От участниците групата на тези, които приемат малко калории на закуска, също се оказва с по-висока предразположеност към атеросклероза, но пък значително по-ниска от тази на хората, които изобщо не ядат сутрин.

Храните, които ни разболяват

Проучването дава актуална информация за това, как ни се отразява пропускането на закуската и тема за размисъл сутрин – „да ям или да не ям?“. Всеки организъм е индивидуален, но все пак, ако искате да се радвате на по-добро здраве, испанските учени, и не само, препоръчват да не пропускате първото ядене за деня.

Във видеото на канала top_of_the_tops във VBOX7 разберете за няколко храни, които потискат неустоимия глад:

За още новини и интересни материали харесайте страницата ни във Facebook ТУК.