1

Х анибал Лектър е изумителен герой в художествената литература. Той е хипнотизиращо противоречие от лица: блестящ лекар, покровител на изкуството, жесток убиец, който изяжда жертвите си, и ужасяващо чудовище. 

Къде Робърт Харис, авторът на книгите за Ханибал Лектър, е намерил вдъхновение? Тревожно е, че изглежда, че Ханибал може да не е бил изцяло измислен герой, а реално съществуващ кръвожаден убиец канибал. 

Със сигурност има безкрайни сравнения с Алберт Фиш, който използвал кожата на една от жертвите си като абажур, или с Ил Мостро, серийния убиец от Флоренция. В търсене на допълнителни улики Лектър е сравняван с Тед Бънди, Едмънд Кемпър или Джон Уейн Гейси, най-вече защото отговарят на времевата рамка, в която Харис пише романите, и защото също са били истински чудовища.  

Подобни сравнения се фокусират върху престъпленията. Какво да кажем за човека, който стои зад тях. Шокиращо, но изглежда, че в реалния живот е имало човек наподобяващ Ханибал Лектър, не само в действията му, но и в самия му характер.  

Името му било Алфредо Бали Тревино. 

Върколакът от Нуево Леон  

През 1959 г. в Мексико е извършено толкова ужасно престъпление, че убиецът получава прозвището "Върколакът от Нуево Леон". Именно по време на престоя си в затвора Харис интервюира човека, когото описва като "д-р Салазар", точно както агент Старлинг интервюира Лектър, докато е в затвора за престъпленията си.  

През 1959 г. той работи като стажант по медицина и живее в град Монтерей. Тревино обаче крие мрачна тайна. Във време, когато голяма част от Мексико все още е открито враждебна към ЛГБТИ общността, Тревино е хомосексуалист и има връзка с друг мъж - Хесус Кастийо Рангел.  

Тревино желае да запази връзката им в тайна, за да се впише в масовото общество, но Рангел категорично не е съгласен с това. Една вечер двамата мъже влизат в спор (или заради пари, или заради желанието на Тревино да се ожени за жена, за да запази репутацията си) и Тревино взема съдбоносно решение. Това не е обикновен момент на ярост или импулс. Той не се нахвърлил върху Рангел, а вместо това държал напоен с хлороформ парцал върху лицето на любовника си, докато той изгубил съзнание. След това прерязал гърлото на мъжа със скалпел, източил кръвта му и разчленил трупа. Поставил парчетата на любовника си в кутия и в опит да скрие стореното заровил кутията в местно ранчо.  

За нещастие на Тревино, за разлика от Лектър, не бил с криминален мозък. Подозрителен познат го последвал до мястото на погребението и след като Тревино си тръгнал, изровил тялото. Извикана е полиция и Тревино е заловен. Той е признат за виновен и през 1961 г. е осъден на смърт за това, което съдията нарича "престъпление от страст".   

Тревино обаче е обвинен не само за смъртта на Рангел. През 50-те и 60-те години на ХХ в. в Мексико са регистрирани изчезванията и убийствата на няколко стопаджии. Виновникът така и не е открит, но Тревино става заподозрян, макар че трябва да се отбележи, че вината му никога не е доказана и няма данни, че е замесен. 

Тревино, Харис и Лектър 

И така, каква е връзката между стажант по медицина, който убил приятеля си, и измислен сериен убиец, който обичал да яде жертвите си?  

Е, създателят на Ханибал Лектър, Томас Харис, се среща с Тревино и го интервюира. Той намира лекаря за напълно очарователен. Било е през 60-те години на миналия век и 23-годишният Харис работел като журналист. Възложено му е да посети затвора на щата Нуево Леон в Монтерей, където да интервюира и да направи репортаж за задържания там американски убиец Дайкс Аску Симънс. Малко преди пристигането на Харис Симънс е застрелян при опит да избяга от затвора. Лекарят, който го лекува, се оказва безкрайно по-интересен от пациента. Харис започнал с интервюта с човека, когото познавал като д-р Салазар, за своя американски пациент. Лекарят изглеждал незаинтересован, докато не се стигнало до темата за обезобразяването на Симънс. 

Салазар, описан като "дребен, строен мъж с тъмночервена коса", който "стоял много спокойно", попитал Харис какво мисли за обезобразяването на лицето на Симънс. По-специално той искал да знае как се чувства Харис. 

След това той пита дали Харис е виждал снимки на жертвите на Симънс и дали те са били привлекателни. Когато Харис отговорил, че са били, Салазар попитал: "Да не казвате, че те са го провокирали?". На Харис му станало ясно, че този странен лекар иска да води дебат с репортера относно причината за убийството на Симънс. 

Случилото се било толкова странно, че по-късно същия ден Харис разговаря с надзирателя за странния лекар. Началникът го уведомил, че Харис не се е срещал със затворническия лекар. Човекът, с когото е разговарял, е бивш хирург, признат за виновен за жестоко убийство. Както казал на Харис, "като хирург той можел да опакова жертвата си в изненадващо малка кутия" и добавил: "Той никога няма да напусне това място. Той е луд." 

Лесно е да се разбере как странното интервю, показателно за тези, провеждани между Лектър и неговите ръководители от ФБР, би могло да вдъхнови Харис.  

Той също така отбелязва, че Тревино е харесвал по-хубавите неща в живота. Той е бил добре възпитан и е продължавал да се облича добре дори и в затвора. В деня, в който Харис се срещнал със Салазар, той носел светъл костюм, сенки и златен "Ролекс". Лектър също е бил известен с чувството си за елегантен стил. 

Съдбата на Тревино 

В крайна сметка началникът на затвора греши. Алфредо Бали Тревино избягва смъртта и присъдата му е заменена с 20 години затвор, което означава, че е освободен около 1980 г. Ако се вярва на съобщенията след освобождаването му, той се е поправил. 

Твърди се, че Тревино се е върнал в родния си град Монтерей, където е прекарал остатъка от годините си, изкупувайки греховете си. Използвайки медицинското си образование, той се грижи за болните и възрастните хора, превръщайки се в нещо като местен герой. 

Интервюиран е само веднъж - през 2008 г., само година преди смъртта му. Отказва да говори за престъпленията си, като казва на интервюиращия го: "Не искам да преживявам отново тъмното си минало. Не искам да събуждам призраците си, това е много трудно. Миналото е тежко и истината е, че този гняв, който изпитвам, е непоносим". Той умира през 2009 г. на 81-годишна възраст от рак на панкреаса. 

И така, Алфредо Бали Тревино ли е истинското вдъхновение за Ханибал Лектър?  

Ами не съвсем, въпреки че между двамата със сигурност има паралели. Добрият стил на обличане и начинът на говорене на Тревино по време на интервюто му с Харис със сигурност приличат на скандалния сериен убиец. Лесно е да се разбере как тези разговори в мексиканския затвор биха могли да вдъхновят Харис. 

Както казва Харис: "Изгубен в тунела на работата, аз вървях след моя детектив, когато той отиде в Балтиморската държавна болница за невменяеми, за да се консултира с един затворник. Кой, предполагате, го чакаше в килията? Не беше д-р Салазар. Но благодарение на д-р Салазар можах да разпозная неговия колега и лекар, Ханибал Лектър." 

В същото време Харис явно се вдъхновява от други серийни убийци, като Тед Бънди и Едмънд Кемпър и Исей Сагака. За да измисли сериен убиец, толкова вълнуващ като Лектър, Харис е трябвало да се вдъхнови от множество източници, за да създаде своето "съвършено" чудовище. 

* Вижте и това видео от архива ни: Най-свирепите серийни убийци

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Между блондинки: - Муцка, имам две добри новини! - О, какви са? - Направих си тест за бременност и се оказа положителен. Бременна съм! -…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Хеликоптери изхвърлиха 120 тона вода над пожарите в Северна Македония

Хеликоптери изхвърлиха 120 тона вода над пожарите в Северна Македония

Свят Преди 1 час

Локализирани са новите огнища на пожара

Общо 92 пожара са потушени в страната през изминалото денонощие

Общо 92 пожара са потушени в страната през изминалото денонощие

България Преди 2 часа

При пожарите няма загинали и пострадали

,

Храмът, пред който огънят спря: Чудо ли спаси над 100-годишната църква в село Воден

България Преди 3 часа

Камбанният звън на храма, възвестил, че селото трябва да бъде евакуирано

Ситуацията в Елин Пелин е спокойна, хората се връщат в домовете си

Ситуацията в Елин Пелин е спокойна, хората се връщат в домовете си

България Преди 3 часа

Евакуиралите се жители, проверяват какви са щетите на имуществото им

А

САЩ могат да облекчат санкциите срещу Венецуела в зависимост от изборите

Свят Преди 4 часа

Вашингтон може да облекчи наложените на Венецуела санкции, ако президентът Николас Мадуро проведе честен вот

.

Стената на руски язовир се скъса след проливни дъждове

Свят Преди 4 часа

В градския район е обявено извънредно положение

Температури до 30°: Какво време ни очаква през уикенда

Температури до 30°: Какво време ни очаква през уикенда

България Преди 5 часа

Атмосферното налягане е по-ниско от средното за месеца, ще започне да се повишава

Google Gemini стана още по-бърз и умен и на български

Google Gemini стана още по-бърз и умен и на български

Технологии Преди 6 часа

Новата версия вече се предлага на над 40 езика в 230 държави

Опасна ли е за олимпийците водата на Сена в Париж

Опасна ли е за олимпийците водата на Сена в Париж

Свят Преди 13 часа

Един по-силен дъжд може да направи водата опасна за плуване

<p>&quot;Победа на Тръмп оставя Украйна на произвола&ldquo;</p>

"Гардиън“: Победа на Тръмп оставя Украйна на произвола

Свят Преди 14 часа

Камала Харис, ако спечели, вероятно ще продължи политиката на Байдън

Грандиозно откриване на Олимпийските игри в Париж

Грандиозно откриване на Олимпийските игри в Париж

Свят Преди 15 часа

За грандиозната церемонията в Париж пристигнаха повече от 100 високопоставени представители на страни от целия свят

Олимпийските игри започват без примирието на Макрон

Олимпийските игри започват без примирието на Макрон

Свят Преди 15 часа

Френските дипломати се надяваха да използват това олимпийско примирие за преговори за Украйна

Главният архитект на София подаде оставка

Главният архитект на София подаде оставка

България Преди 16 часа

В понеделник ще бъде назначен временно изпълняващ длъжността

След решението на КС може да започне избор на главен прокурор

След решението на КС може да започне избор на главен прокурор

България Преди 16 часа

Проф. Киров отбеляза, че изборът на главен прокурор може да направи нов състав на Висшия съдебен съвет

Отново критична ситуация на границата с Гърция

Отново критична ситуация на границата с Гърция

България Преди 17 часа

Пожарникари, горски служители и военни с пръскачки и лопати опитват да не допуснат огъня на наша територия