0

Т я е някъде там, крие се в паралелна вселена от възможности - жената, която взрви интернет. Всичко, което трябва да направите, за да я извикате, е да въведете правилната подсказка в генератора на изображения на изкуствен интелект. Подобно на цифрово заклинание, думите ще разкрият зловещото лице на жена на средна възраст с мъртви очи, празен поглед и тревожна гримаса.

Името ѝ е Лоаб (произнася се като "лоб") и е "открита" от базиран в Швеция художник, който се подвизава под името Supercomposite в Twitter.

Supercomposite е сред първата вълна съвременни творци, които изследват сферите на генераторите на изкуствен интелект от текст в изображение. Миналата година, докато експериментира с негативни подсказки (които изискват от алгоритмите за машинно обучение да намерят крайната противоположност на нещо), художникът се натъква на страховито лице.

Когато Supercomposite пуснал подкана отново, казал, че се е върнала същата жена, този път до думата "Лоаб".

"Изкуственият интелект я възпроизведе по-лесно, отколкото повечето известни личности. Присъствието ѝ е постоянно и тя преследва всяко изображение, до което се докосне", обясни Supercomposite в Twitter в тема за откриването на Лоаб през септември 2022 г.

"Това е истинска история на ужасите и рязко клони към мрачна".

С подобна кукичка не е чудно, че Лоаб продължи да превзема интернет с буря. Образът на тази мистериозна жена вече е толкова известен, че тя дори има собствена страница в Уикипедия.

Част от мистерията на Лоаб е какво представлява тя. Фигурата на Лоаб се е превърнала в своеобразен съвременен "трони" - вид художествена форма от холандския Златен век, която преувеличава изражението на лицето - такова, което не представлява човек, а идея.

Алегорията на Лоаб е малко по-страшна, отколкото, да речем, обектът на по-известната трони, озаглавена "Момичето с перлената обица". Още по-дълбоко е, че тя не е направена от човек-художник, който може да ни разкаже повече за идеята, която се е опитвал да представи.

"Разкъсвах Лоаб на части и я сглобявах отново. Тя е нововъзникващ остров в латентното пространство, който не знаем как да намерим с текстови заявки", пише художникът в Twitter.

"Рано или късно тя намира всички. Просто трябва да знаеш къде да търсиш", добавя Supercomposite.

Лоаб е привлякла вниманието на света не само заради кошмарните си качества. Измъкната от бездната чрез това, което Supercomposite нарича "възникваща статистическа случайност", зловещата жена представлява нова ера на творчество, за която може би сме готови, а може би не.

Брендън Мърфи, фотограф и преподавател по дигитални медии в Университета на Централен Куинсланд в Австралия, прекарва голяма част от свободното си време в размисли за бъдещето на изкуствения интелект и в семплиране на генератори на изображения и текстове.

Тъй като технологията напоследък експлодира, той смята, че светът на изкуството се е насочил към промяна на парадигмата, подобно на времето, когато фотографията се появява на сцената в началото на XIX век.

Днес, когато Мърфи използва ИИ за създаване на изкуство, той мисли за това като за пейзажна фотография, обикаляйки из дадено място и търсейки интересни неща за заснемане. Само че в този случай пейзажът, който той изследва, е нещо като паралелна вселена на човешкото изкуство.

В края на краищата генераторите на изкуствен интелект са обучени на човешките знания, култура и традиции в изкуството, което означава, че ние бихме могли правдоподобно да направим всичко, което те създават.

Тези нереализирани възможности сега са на разположение на хората, за да ги открият, а Мърфи и Supercomposite са сред първите, които се включват в лова.

"Има неща, които виждате, които ви интересуват, които наистина искате да засилите и наистина искате да отидете в тази посока", обяснява Мърфи пред ScienceAlert през 2022 г.

"Няма причина да тръгвате по тези пътища. И вероятно има наистина основателни причини, поради които хората никога не са тръгнали по тези пътища. Защото вероятно никога няма да впечатлят някого или да продадат нещо".

Това не означава, че използването на изкуствен интелект за създаване на изкуство е несериозно. Напротив, Мърфи казва, че ИИ е инструмент, който творците могат да използват, за да развиват своите артистични практики. И от време на време от бездната изплува ценна фигура като Лоаб.

"Мисля, че това, което се случва с Лоаб, е, че това е страхотна история. Не става въпрос само за технологията. Тя разглежда това, което задвижва технологията. Тя разглежда възможностите на технологията", обяснява той.

"И мисля, че това е страхотно. Мисля, че това е валидна творба. Много по-валидно от това просто да направиш конкретно изображение на изкуствен интелект. В него има много мисъл, много експерименти, много итерации".

Подобно мнение споделя и Ан Плуан, дигитален социолог в Оксфордския интернет институт, който изследва потенциалното въздействие на машинното обучение върху творческата работа.

"Моделите на изкуствения интелект могат да се екстраполират по неочакван начин [и] да привлекат вниманието към напълно непризнат фактор в определен стил на рисуване", каза Плуин миналата година.

"Но моделите за машинно обучение не са автономни. Те няма да създадат сами нови художествени течения."

Мърфи и други експерти по изкуство смятат, че е съмнително ИИ да заличи човешкото творчество, поне не напълно. Изкуството, в края на краищата, съществува само ако хората го оценяват, а като вид сме склонни да сме доста пристрастни към способностите си.

Занапред произведенията на изкуството, генерирани от ИИ, могат да ни подтикнат да поставим под въпрос художествените традиции и да изследваме емоционалните си реакции към изображенията - казва Мърфи.

Но ние навлизаме в свят, в който много услуги за писане и рисуване вероятно могат да станат излишни, заличавайки работата на много писатели-фантазьори, илюстратори, дизайнери и фотографи.

Експлозията на изкуството, генерирано от изкуствен интелект, през последните месеци предизвика опасения, че алгоритмите ограбват художниците, като възпроизвеждат техните отличителни стилове.

Най-добрите творци ще продължат да се конкурират с ИИ и Мърфи подозира, че в бъдеще най-голям успех ще имат онези творци, които се опират на своята човешка същност.

Публичното лице и идентичност, които са осезаеми и реални, може да се окажат по-важни за творците от всякога. "Независимо от това как приложения като Lensa разтърсват начина, по който се създава изкуство, личността на художника остава важен контекст за неговата работа", пише Мърфи в The Conversation.

Станалият известен ChatGPT е генератор на текст, базиран на изкуствен интелект, който е пуснат публично през ноември 2022 г. Името му е съкращение от Chat Generative Pre-trained Transformer (генератор на предварително обучен текст за чат), като двигателят му се основава на оценка на вероятността определени думи да следват една след друга в блок от текст, не по-различно от заредена версия на функцията за предсказване на текст на телефона ви.

Подобно на Лоаб, в отговорите на програмата може да се появи призрачно присъствие, което поставя на изпитание границите на човешкото познание и творчество. Макар че не е нужно много, за да падне фанелата и да се разкрие нейното устройство като "папагал", който хвърля зарове и залага на създаването на правилните поредици от думи, за да ни заблуди.

Всяка мъдрост, която предоставя, все още е оставена на нас, за да я анализираме и преценим. На въпроса как изкуственият интелект променя изкуството, ChatGPT изглежда се съгласи с Мърфи:

"Изкуственият интелект променя начина, по който се създава, възприема и преживява изкуството. Алгоритмите на изкуствения интелект могат да се използват за генериране на нови форми на изкуство, като например музика, поезия и визуално изкуство. Тези алгоритми могат да се използват и за анализиране и интерпретиране на съществуващи произведения на изкуството по нови и интересни начини. Освен това технологията на ИИ се използва за създаване на интерактивни арт инсталации и пърформанси, които могат да реагират и да взаимодействат със зрителите в реално време. Като цяло ИИ дава възможност на художниците да създават и изследват нови форми на изразяване, а на публиката - да преживява изкуството по нови и вълнуващи начини."

Границите на артистичните практики се разширяват, а Лоаб е само началото.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Свят Преди 6 часа

Белгия и Чехия призоваха за нови европейски санкции като противодействие на руската намеса

Доходите на българите изпреварват разходите

Доходите на българите изпреварват разходите

България Преди 6 часа

През 2023 г. българските домакинства са изразходвали 10 044 лв. средно на човек

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

България Преди 10 часа

Националната здравна стратегия 2030 посочва конкретните резултати, които трябва да бъдат постигнати

Съдът пусна мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

Съдът пусна мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

България Преди 11 часа

Димитров наистина страда от психично заболяване

Нови мащабни санции срещу Иран

Нови мащабни санции срещу Иран

Свят Преди 11 часа

САЩ налагат санкции срещу иранската програма за безпилотни летателни апарати

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Свят Преди 11 часа

СЗО определи ставащото като повод за "изключително притеснение"

"Ръцете ни са на спусъка": Иран предупреждава, че знае къде са ядрените обекти на Израел

"Ръцете ни са на спусъка": Иран предупреждава, че знае къде са ядрените обекти на Израел

Свят Преди 11 часа

Върховният лидер аятолах Али Хаменей има последната дума за ядрената програма на Техеран

Илва Йохансон: Очакваме пълното присъединяване на България към Шенген

Илва Йохансон: Очакваме пълното присъединяване на България към Шенген

България Преди 12 часа

Йохансон: Ние работихме за това заедно, но не сме доволни

Това е най-тъжната снимка на годината

Това е най-тъжната снимка на годината

Свят Преди 12 часа

"Тази жена привлече вниманието ми, тъй като държеше тялото на малкото момиченце и отказваше да го пусне"

Женско лице

Как ще изглеждаме след 1000 години? Резултатът е шокиращ

Технологии Преди 12 часа

Замисляли ли сте се колко плашеща е всъщност модерната еволюция

Радев: Присъединяване към еврозоната по-късно през 2025 г.

Радев: Присъединяване към еврозоната по-късно през 2025 г.

България Преди 13 часа

Радев коментира и все още растящия сектор на ипотечното кредитиране

Арестуваха украинка, опитала да подкупи полицаи в Слънчев бряг

Арестуваха украинка, опитала да подкупи полицаи в Слънчев бряг

България Преди 13 часа

Жената минала на червен светофар и била спряна за проверка

<p>&quot;Америка&nbsp;изоставя Украйна&quot;&nbsp;</p>

"Америка изоставя Украйна": Руските атаки нарастват, а подкрепата на САЩ намалява

Свят Преди 13 часа

Пейзажът на бойното поле в Източна Украйна значително се влоши през последните дни

13-годишният Калоян стана световен шампион по скоростно смятане

13-годишният Калоян стана световен шампион по скоростно смятане

България Преди 14 часа

За уникалните способности на 13-годишното момче четете в следващите редове

Арести в Германия за предполагаем военен саботаж в полза на Русия

Арести в Германия за предполагаем военен саботаж в полза на Русия

Свят Преди 14 часа

Властите са претърсили домовете и работните места на заподозрените