3

П опулярен анекдот предполага, че викторианците били толкова свенливи, че покривали краката на мебелите си, тъй като за средната и висшата класа на Англия от XIX-ти век дори свободната връзка между гол крак на маса и човешки крайник се е смятала за груба.

Историята не е вярна, но илюстрира как "викторианската епоха" оттогава се е превърнала в синоним на "благочестивост". В масовото въображение викторианският живот бил ръководен от строг социален етикет, забраняващ дори самото споменаване дейности като...хм... как да го кажем, ами секс (шшшт!).

Но наистина ли викторианците били толкова свенливи, колкото си ги представяме? Отговорът е по-сложен, отколкото предполагат общоприетите схващания, и има много доказателства, че викторианците съвсем не са били толкова стегнати, колкото много хора вярват.

Секс сред кралските особи
Управлението на кралица Виктория започнало през 1837 г. и приключило със смъртта й през 1901 г. Предполагаемият пуританизъм на Виктория е често срещан източник на обвинения за репресиите случили се по време на нейната едноименна ера. Отношението й към секса често се обвързва с известния съвет, който тя дала на дъщеря си преди брачната й нощ: „Просто легнете и мислете за Англия“.

Но се оказва, че кралицата никога не е казвала такова нещо. Първият документ, в който е записан този цитат е в дневника на лейди Хилингам от 1912 г. - 11 години след смъртта на Виктория.

Собствените писания на Виктория издават, че тя обичала секса със съпруга си Албърт. Разказът на Виктория за брачната й нощ, далеч от периода, в който накуцвала и разсъждавала върху царуването си, показва, че тя била ентусиазиран участник в консумирането на брака си.

„Беше удовлетворяващо и объркващо преживяване“, пише младата кралица в писмо до бившия премиер лорд Мелбърн. "Никога, никога не съм прекарвала такава вечер. Неговата прекомерна любов и обич ми дадоха чувства на небесна любов и щастие."

Други кралски особи също далеч не се въздържали от половия живот, напротив. Най-големият син на Виктория, Едуард, си спечелил прозвището "Мръсния Берти" заради честите си и не особено тайни любовни игри из парижките публични домове.

„Бърти“ дори имал свой персонализиран секс стол, поръчан за една от любимите му къщи на греха, предназначен да му помага, докато прави секс с множество партньори. Със своите любопитно разположени богато украсени дръжки, плюшени възглавници и гинекологични стремена, столът все още озадачава историците и интернет публиката и до днес.

Двойният стандарт на викторианския морал
Поданиците на Виктория имали сложни отношения със секса. Ограничаващите социални кодекси наистина възпрепятствали обсъждане на секса в компания, в която се пази учтивия тон, а всеобщият морал казвал, че самият акт трябва да бъде единствено и само за създаване на потомство.

От жените се очаквало да стоят в неведение за това какво се случва на тъмно. Ръководствата за секс от епохата често изхождали от предположението, че брачната нощ ще е първия път, в който една жена изобщо би мислила за секс.

В книгата си „Unmentionable“ авторката Терез Онейл подчертава няколко медицински текста от викторианската епоха, които предупреждавали читателите мъже, че грубата реалност на секса може да ужасят новата им булка. Онейл включва и инструкции от книгата на д-р Върджил Примроуз Инглиш „Простият разговор на лекаря с младите мъже“:

„Нейният ум и навици са били толкова чисти и свободни от похот през целия й живот, че никога не е имало нещо, което да предизвика възбуда на сексуалните страсти“, пише Инглиш. „Тя може да е както безразлична, така и може да гледа на това с ужас.“

Въпреки това дори в тези абсурдно консервативни ръководства имало двоен стандарт. Инглиш предполагал още, че младите мъже читатели може и да са се забавлявали с куртизанки секс в миналото, но ги съветва да не се отнасят към изчервената си свенлива булка като към „блудниците, с които [те] общуваха“. Младоженецът не трябва да се разстройва, когато - за разлика от бившите му платени любовници - новата му жена не изразява подобен екстаз от мъките на неговите „сексуални части и сили“.

Куртизанките във викторианска Англия
Всичко това илюстрира една не толкова перфектна реалност на викторианското общество: куртизанките били навсякъде и би било невъзможно да се игнорира тази част от живота им.

Правоприлагащите органи тогава изчислили, че около 80 000 „проститутки“ работели в Англия в началото на XIX-ти век, според историка Джудит Фландърс. Действителната цифра не е известна. В преброяването са включени не само куртизанките, но и неомъжените майки и жени, съжителстващи с мъже без да имат брак, както и жени, чието облекло или поведение изглеждат провокативни.

Като оставим настрана обширното определение, според Фландърс във викторианска Англия имало десетки хиляди жени, които наистина предлагали секс за пари. Много от тях работели, в някой от многобройните публични домове, осеяли викториански Лондон, но можели да бъдат намерени и на докове, квартални улици, бедни квартали и предградия.

Изобилието от куртизанки привлякло вниманието на видния викториански премиер Уилям Гладстон. Той се заел да спасява и възстановява тези жени, като лично се срещнал с десетки от тях в дома си в опит да ги убеди да се откажат от този начин на живот.

Докато кръстоносният поход на Гладстон изглеждал наистина мотивиран от чувството му за християнски дълг, личните му дневници разкриват човек, измъчван и дразнен от своята „спасителна работа“. Гладстоун от време на време се биел с камшик докато бил сам след срещи с подопечните си - дали за самозадоволяване, или за самобичуване, или може би дори и двете.

Експлозия на викториански смут
Порнографията била друго, едва прикрито, удоволствие на викторианците. Подкрепена от напредъка във фотографията и печата, еротиката в писмена и визуална форма експлодирала през този период.

Техните страсти обаче съвсем не били скрити под матраците или напъхани в задните части на шкафовете. Примерът от Holywell Street в Лондон е много красноречив по въпроса, тъй като там купувачите можели съвсем открито да разглеждат книжарници с материали със заглавия като „Експериментална лекция от полковник Спанкър“, „Джобната книга на капитан Строук!“ и "Историята на един вибратор!".

Каквито и да са били социалните нрави на учтивото общество, из страниците и отпечатъците на магазините на Holywell Street хората можели да намерят истории и изображения, смятани за груби дори по съвременните стандарти. Страпон, оргиите и бичуването са повтарящи се теми, но далеч не са най-незаконните. И докато хомосексуалността била незаконна във Викторианска Англия, нямало недостиг на еротика, която да включва еднополови срещи както в изображенията, така и в писменото слово.

Ограничаващите социални кодекси на викторианската култура едва прикривали естествените човешки желания, които излизали наяве, ако само човек знаел правилните улици, публични домове или книжарници. В своя блог „Whores of Yore“ авторката и изследовател на викторианската епоха Кейт Листър посочва, че викторианската предпазливост служела като маска за постоянните еротични желания и фантазии, ясно видими в порнографията, която викторианците оставили след себе си.

Лъстър пише: „Викторианците не потискали сексуалността си, те били обсебени от нея и затова виждали неприличие навсякъде около тях - в храната, която смятали, че е твърде „стимулираща“, в книгите, които намирали твърде фантастични и дори в потенциално вълнуващите ефекти от карането на велосипед.“

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Свят Преди 41 минути

Министърът на външните работи на Франция Стефан Сежурне пристигна в Ливан днес

<p>Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност</p>

Мафията е активна: Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност

Свят Преди 57 минути

Основната цел на министърa е с новите мерки да се пребори с трафика на наркотици

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

България Преди 3 часа

Политологът от „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов посочи, че алиансът представлява идентичност, принадлежност и възможности

<p>Ситуацията на фронта в Източна Украйна се влошава</p>

Олександър Сирски: Ситуацията на фронта в Източна Украйна се влошава

Свят Преди 3 часа

По думите на Сирски има признаци, че Русия се готви за настъпление в северната част на страната

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Свят Преди 4 часа

При издигането си на власт Мелони като лидер на „Братята на Италия“, често осъждаше ЕС

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Свят Преди 4 часа

Тази година Гърция изпитва засилен миграционен натиск

<p>Василев отговори на лидера на ГЕРБ: Той&nbsp;не е в положение да поставя условия</p>

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

България Преди 5 часа

Съпредседателят на ПП заяви, че първото нещо, на което Борисов трябва да отговори, е дали ще се "откачи" от зависимостите от Пеевски

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Свят Преди 5 часа

Западни страни, включително и най-близкият съюзник на Тел Авив - САЩ, призоваха Израел да се въздържа от атаки срещу граничния град

<p>Берачи на гъби и горски плодове&nbsp;подготвят&nbsp;протест в София (ВИДЕО)</p>

Берачи на гъби и горски плодове подготвят протест в София

България Преди 5 часа

Какво предизвика недоволството на този сектор?

<p>Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат, ето защо&nbsp;(ВИДЕО)</p>

Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат

България Преди 5 часа

Със своите постижения 19-годишният Насар помогна на своя отбор Хайнсхайм да се изкачи в Първа Бундеслига

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Свят Преди 6 часа

Високоскоростните влакове ще съкратят четиричасовото пътуване през пустинята Мохаве

<p>Песков отправи остро предупреждение към Запада&nbsp;</p>

Кремъл: Руските активи не трябва да бъдат докосвани, ще има суров отговор на тази кражба

Свят Преди 6 часа

След началото на руската инвазия в Украйна ЕС и други страни замразиха активи на РЦБ

<p>Обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви&nbsp;</p>

Украински обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви

Свят Преди 6 часа

Това съобщи в канала си в „Телеграм“ губернаторът на руската Пензенска област Олег Мелниченко

<p>Ето какво&nbsp;ограничава терора на Путин</p>

Зеленски: Всяка медийна публикация за нарушаването на санкциите от Русия, ограничава терора на Путин

Свят Преди 7 часа

ЕС подготвя нов пакет санкции срещу компании от Турция, Китай, ОАЕ и Хонконг, които правят доставки за Русия

Русия твърди, че е превзела украинско село в Донецка област

Русия твърди, че е превзела украинско село в Донецка област

Свят Преди 7 часа

В изявлението се посочва, че руската армия е отблъснала серия украински контраатаки в близост до Часов Яр